Ljubavna priča

Kada su se upoznali nije ju impresionirala njegova popularnost, a sada su 30 godina u braku

Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/4
29.04.2020.
u 07:00

Prvi susret im je bio u tajništvu kazališta kada se Lenka došla požaliti Šerbedžiji na jednog njegovog studenta, a godinu dana kasnije su se i vjenčali.

Kada su se 1990. godine tek upoznali Lenku Udovički nije impresionirala popularnost 20 godina starijeg Rade Šerbedžije, kaže da ju je štoviše to jako odbijalo, ali na kraju ju je to odbijanje i privuklo. Upoznali su se na kazališnom festivalu u Subotici gdje su mladi glumci pričali samo o dolasku velike zvijezde Rade Šerbedžije koji je na festival došao raditi „Kralja Edipa“, a Lenka je bila zadužena za rad s njegovim studentima s akademije u Novom Sadu. Prvi susret im je bio u tajništvu kazališta kada se Lenka došla požaliti Šerbedžiji na jednog njegovog studenta.

- On je imao 43, a ja 23 godine. Mojem ocu i majci to je bio drugi brak, a otac je od majke bio stariji 18 godina. Nije mi bilo nimalo neobično da se kao mlada zaljubim u muškarca koji je 20 godina stariji od mene. Oduvijek su mi se sviđali muškarci koji su stariji od mene, koji imaju više životnog iskustva. Sve je išlo vrlo brzo iako nisam očekivala da će se razviti u ljubavnu vezu. Radu nisam poznavala, ali znate kako je to u kazališnim krugovima - kruže tračevi i svakakve priče. Fascinantno je što su sve ljudi sposobni izmisliti iz zavisti – ispričala je Lenka za Jutarnji o svom sudbonosnom susretu s glumcem s kojim je sada u sretnom braku sa Šerbedžijom. Na početku njihove veze nikome nije govorila da su zajedno pa je i najboljoj prijateljici mjesecima tajila da su u vezi. Glumica Inge Appelt pomalo proročanski je rekla Radi da bi Lenku mogao oženiti, a upravo to se i dogodilo samo godinu dana nakon njihovog prvog susreta. Lenka je ubrzo čekala i njihovo prvo dijete, a period koji je uslijedio nakon njihovog vjenčanja nije bio nimalo lagan za ovaj novopečeni bračni par. Kada im se rodila kći Nina Rade je njezino rođenje odlučio proslaviti u jednom kafiću u Beogradu, a s njim je bila i njegova studentica, danas uspješna glumica Branka Katić.

1/19

Nedugo prije toga Rade je u gostovanju u jednoj emisiji pričao o razaranjima u Cavtatu jer su on i Lenka nedugo prije Nininog rođenja prolazili kroz Dubrovnik, a neki nisu zaboravili o čemu je Rade pričao u toj emisiji i dok je slavio rođenje svoje kćeri jedan muškarac mu je prijetio pištoljem. Rade o tome najprije nije ništa govorio Lenki i sutradan je otišao u Ljubljanu gdje je s Radkom Poličem igrao predstavu i Lenki je poručio da mu se pridruži što prije. Kada je njihova kći Nina imala samo šest dana Lenka se zaputila prema Ljubljani i to preko Makedonije. Vlakom je išla u Skopje i od tamo zrakoplovom za Ljubljanu i tek kad mu se pridružila Rade je suprugi rekao što se dogodilo u Beogradu. Na poziv glumca Anthonyja Andrewsa obitelj Šerbedžija odlazi u London. Početak njihovog života u Londonu nije bio jednostavan i Lenka je ispričala kako je bilo dana u kojima je morala odlučiti hoće li taj dan bebi pelene promijeniti četiri ili šest puta. Ondje su se sprijatelji s glumicom Vanessom Redgrave koja im je predložila da osnuju Moving Theatre, a kada je zbog obveza otišla u Ameriku Šerbedžijama je ostavila svoj stan na korištenje. Situacija im se počela popravljati nakon što je Rade dobio ulogu u filmu „Prije kiše“ i tada je počeo njegov uspon u inozemstvu i polako su mu se počela otvarati vrata Hollywooda.

Kćeri Vanja i Milica rodile su im se u Londonu u kojem su živjeli devet godina i nakon Londona odlaze preko bare kako bi Rade lakše ostvario karijeru u Hollywoodu. U tom periodu Lenka je pustila Radu da gradi karijeru i svjesno je zanemarila svoju kako bi bila uz djecu. U jednom intervju rekla je kako su životne okolnosti jednostavno bile takve i više su šanse za opstanak imali s Radinom karijerom. - Kad su djeca bila mala, trudili smo se da nismo razdvojeni dulje od tri tjedna. Kasnije smo znali biti razdvojeni i dulje, ali nam to nije bio prevelik problem – rekla je Lenka u jednom intervju za Gloriju. Rade ne skriva koliko je sretan što živi i stari uz ženu poput Lenke. - Mogu samo reći da sam sretan što starim i živim uz takvu ženu, humanu, suosjećajnu, poštenu.. .Lenka sve što ima daje drugima, tako je s njom bilo oduvijek. Ona živi za ljude, za mene, za svoju djecu. Odlična je majka, pažljiva, strpljiva, mudra. Uvijek sam joj se divio. Bez nje ne bi bilo ni Ulyssesa, ni bezbroj lijepih događaja u mom životu. Spojili smo svoje umjetničke svjetove, no ne slažemo se uvijek oko svega, bude tu i polemika, porječkamo se koji put... ali to je dio jednog zajedništva, dio života – rekao je Rade prije pet godinu uoči 25. godišnjice braka s Lenkom.

Zadnjih godina Istra je postala njihov dom, a tamo su i blizu Brijunima na kojem svako ljeto postaje mala kazališna utvrda zahvaljujući njihovom kazalištu Ullysses. Tada se i cijela obitelj nađe na okupu jer njihove kćeri poput roditelja vole taj nomadski stil života. Nina sada živi u Beogradu, Milica je u Liverpoola, gdje studira  na studiju kompozicije i glazbene produkcije koji je utemeljio Paul McCartney. Vanja je u Beču završila studij psihologije i sada u Brisbaneu u Australiji gdje završava studij prava. Na Brijunima im se uvijek pridruže i djeca iz Radinog prvog braka Lucija i Danilo sa svojom djecom. I ova pandemija je opet okupila obitelj Šerbedžiju i zajedno su u svojoj vikendici u Barbarigi gdje Rade gosti svoju djecu i unuke sa svojim delicijama i uživaju u tome što ovo vrijeme u karanteni mogu provesti zajedno.

VIDEO: Ljubav ne poznaje godine: Ove poznate dame završile su s mlađim muškarcima

 

Komentara 14

ZU
zulika
08:41 29.04.2020.

Mislim, da brzo ide veliki intervju sa Severinom pa sa Veljacom .

DU
Deleted user
09:35 29.04.2020.

Štulić najbolje veli tko je taj "glumac"

ZA
zagabria5
08:33 29.04.2020.

Rade je veliki glumac, neponovljiv. Uživao sam gledati njegove uloge U registraturi, Prosjaci i sinovi i ostale. šteta da nas je rat posvađao jer su mnogi nevini postali non grata samo zbog porijekla. Nadam se da ćemo to jednom nadići

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije