Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Princeza od Walesa

Kako Kate Middleton nakon kemoterapije nije izgubila kosu? Stigao odgovor koji su svi čekali

Foto: Reuters
1/10
01.07.2024.
u 07:45

Korisnici društvenih mreža zapitali su se kako je moguće da princeza od Walesa nije izgubila kosu, iako je podvrgnuta kemoterapiji, liječenju od karcinoma...

Nedavno je cijeli svijet pomno pratio Kate Middleton kada se pojavila u javnosti nakon što je svijetu obznanila svoju zdravstvenu dijagnozu. Došla je na tradicionalnu Trooping the Color ceremoniju kojom se službeno obilježava rođendan britanskog monarha, trenutačno kralja Charlesa III. Fotografije su preplavile društvene mreže, no brojni obožavatelji kraljevske obitelji i dalje postavljaju isto pitanje: kako je moguće da nije ostala bez kose, a na tretmane kemoterapije krenula je krajem veljače?

Kate Middleton već je četiri mjeseca na kemoterapiji. Međutim, prema nekim medicinskim stručnjacima, ne utječu svi tretmani na gubitak kose. Dok je poznato da neki lijekovi uzrokuju znatno stanjivanje ili čak gubitak kose, drugi imaju manje ozbiljne nuspojave.

– Ne uzrokuju sve vrste kemoterapije gubitak kose. Samo određene vrste uzrokuju gubitak kose jer djeluju na stanice koje se brzo množe – kazala je Caroline Geraghty, inače medicinska sestra u Cancer Research UK, piše britanski Mirror. 

Medicinska sestra objasnila je da može biti zahvaćena samo kosa na glavi, ali i dlake po cijelom tijelu. Tako neki ljudi mogu izgubiti kosu, drugi obrve ili dlake na rukama. – Međutim, u nekim slučajevima kemoterapija ne uzrokuje gubitak kose, već stanjivanje, ali to je privremeno. Nakon što se tretman prekine, kosa ponovno počinje rasti. Budući da detalji preventivne kemoterapije kojoj je bila podvrgnuta princeza od Walesa nisu objavljeni, moguće je da lijekovi koje je uzimala nisu bili tako jaki da izazovu gubitak kose – objasnila je medicinska sestra. 

1/8

VEZANI ČLANCI:

 

Kemoterapija može imati i druge nuspojave poput umora, mučnine, povećanog rizika od infekcija, anemije, modrica i krvarenja, gubitka apetita, promjena kože i noktiju, problema s pamćenjem i koncentracijom, spavanja, plodnosti, kao i proljeva i zatvora.

VIDEO: Goran Višnjić na predstavljanju Rimčeva robotaksija

 

Komentara 5

LA
larala
15:03 01.07.2024.

Postoji kemo za one sa novcem i one bez novca... Očekivati da će istu kemo dobiti elita i siroti puk je smiješno.

Avatar kozorog
kozorog
12:49 01.07.2024.

tko su to 'svi' koji to žele znati? naše bolnice su prepune bolesnih ljudi, s vi pišete o tamo nekoj..

Avatar Aurel
Aurel
11:50 01.07.2024.

HAHAHAHA... baš jaaaako uvjerljivo "objašnjenje" - svi gube kosu, ali članovi kraljevske obitelji nekako to izbjegnu... ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije