TUŽAN ODLAZAK

Kolege i obitelj opraštaju se od Miroslava Lilića: 'Nemam riječi, otišao je dio mene'

11.10.2012., Zagreb - Miroslav Lilic, voditelj i urednik prvih Dnevnika, covjek koji je objavio Titovu smrt i bivsi glavni urednik HRT-a.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/20
25.07.2023.
u 10:43

Vijest o smrti televizijskog doajena Miroslava Lilića mnoge je jutros rastužila, a kolege i obitelj prisjetili su se velikana.

Vijest o smrti televizijskog doajena Miroslava Lilića mnoge je jutros rastužila. Lilić je imao karijeru dugu 43 godine. U mirovinu je otišao 2009. godine, ali je cijelo vrijeme pratio što se događa u televizijskom svijetu. Svoju karijeru ostvario je na Televiziji Zagreb i HRT-u, a njegov rad obilježila je činjenica da je njemu pripala dužnost da pročita vijest o smrti Josipa Broza Tita, po čemu ga mnogi i pamte. Na Televiziji Zagreb bio je i direktor programa, a na HRT-u dugogodišnji glavni urednik programa, ako i urednik Dnevnika i glavni urednik Nove TV te predsjednik diskografske kuće Croatia Records.

Osim što je njegovom smrću televizijsko novinarstvo u Hrvatskoj doživjelo veliki gubitak, gubitak je i za njegovu obitelj. Tim povodom javila se njegova kći Matea Lilić Zlački koja je na Facebooku podijelila zajedničku fotografiju na kojoj poziraju nasmijani, a u komentarima su joj pratitelji uputili sućut.

Vijest o smrti Mire Lilića posebno je pogodila njegovog prijatelja i suradnika Ivicu Propadala. Glazbenik i scenograf nam se javio duboko potresen i kroz suze samo kazao: "Nemam riječi, otišao je dio mene". O Liliću je biranim riječima govorio i Siniša Škarica, dugogodišnji glavni urednik Croatia Recordsa.

- Šokiran sam. redovito smo si čestitali Božiće i Nove godine. Nedavno je udao kćer i veselio se velikoj proslavi u rujnu. Miro se pazio i kontrolirao, šok mi je njegov iznenadni odlazak. Proveli smo zajedno puno vremena zajedno, još od vremena kad je on bio glavni na televiziji, a ja glavni u Jugotonu, još tamo od 80-ih. Onda je došao u Croatiu Records za direktora gdje sam ja bio glavni urednik, pa smo i tu nastavili suradnju. Emocije me vuku u prošlost, u brojna druženja s Mirom. On je bio čovjek koji je obožavao društvo, to mu je bio smisao života. Tu je spajao ugodno s korisnim jer je u tim ambijentima i sklapao poslove. Bio je šibenski gimnazijalac kao i ja, i ponosan sam da smo obojica dobili nagradu Antun, koja se dodjeljuje poznatim šibenskim gimnazijalcima. On je često govorio: "život nema reprizu, to je jednokratna pojava". I to vam najbolje opisuje Miru Lilića, kazao je Škarica. 

Od Lilića se na društveni mrežama oprostio i estradni menadžer Edwin Softić. On je objavio crno-bijelu fotografiju televizijskog novinara i urednika i kratko poručio:

- Zbogom dragi moj prijatelju.

Foto: Instagram screenshot
 

Hamed Bangoura, voditelj nekadašnje emisije Hit Depo na HRT-u, na Facebooku se oprostio od Lilića: 

- Umro je Miro Lilić, doajen hrvatske televizije i hrvatskih medija općenito. Čovjek velikog srca i osoba od koje sam mnogo naučio. Danas s distance reći ću vam samo ovo. Da tih 90 tih nije bilo njega ne bi bilo ni programa "Za slobodu." Miro Lilić i njegovi suradnici ostavili su neizbrisiv trag u medijskom ratu koji se vodio tijekom Domovinskog rata. Taj medijski rat bio je vrlo važan za stvaranje hrvatske države. No, Miro Lilić je bio i ostao jedna od najvažnijih osoba u hrvatskim medijima sve do danas, a danas je otišao legendama na još jedno piće, još jednu cigaretu. On i Boris Mutić, gore negdje sigurno režu još poneku kravatu Mirku Novoselu i Vladimiru Anzuloviću. Počivaj u miru Božjem, dragi naš Miro.

Novinarka Dinka Martinović Ivurek zahvalna je Liliću jer joj je pružio šansu nakon što je iz Sarajeva došla u Zagreb.

- Sjedim u uredu tadašnjeg prvog čovjeka HRTV-a gospodina Vrdoljaka kome me poslao pokojni kolega Mladen Lacković nakon što sam na tadašnjem Radio-Sarajevu optužena da sam lažno izvještavala o ratnim prijetnjama u Hrvatskoj, ni ne sluteći što će BiH zahvatiti, ili su to pak dobro skrivali. Pita me g. Vrdoljak gdje bih voljela raditi. Ne vjerujem da me to pita, kažem bilo gdje ostala sam bez posla s majkom koja je prestala dobivati mirovinu. "Bilo gdje," kažem svjesna da je sad egzistencija važnija od profesionalnih referenci. Ipak, insistira. Pa, radio je moja prva ljubav. "Ne može,"kaže gospodin Anton. Hoće vas Lilić na tv idete!!!" Ostajem zbunjena jer sam mislila da moje lice nije za ekran, nelijep profil, po mojoj ocjeni prevelik nos....pa ne vala ovo, ono. "Ne gleda on vas na taj način, vidio vas je kako radite, pišete, govorite." Ja, tada još jako nesigurna, plašljiva... odoh kog velikog Lilića koji me baci u vatru. Unutarnja politika, prvi izbori, rat više nije iluzija, jedna zemlja se raspada, druge nastaju, ne slutimo još što nas čeka. Lilić, kao da je prošao sve ratove svijeta, smiren, organiziran, ohrabrujući, nasmijan, duhovit, spreman na sve. Čarobnjak. Bože, koliko sam mu zahvalna, koliko toga me naučio, i profesionalno i životno. Ta čudesna trojka Lacković-Vrdoljak-Lilić savršeno štima, ali nas i čuva. Dragi Miro, BESKRAJNA TI HVALA . Anđeli, lajavi kao ja, ali bez fizičkih kompleksa, nek ti budu suradnici na nekoj nebeskoj televiziji. Tvojoj obitelji duboka i iskrena sućut, napisala je na Facebooku.

 

- Umro je Miro Lilić, genijalni urednik i prijatelj koji mi je često bio zaštitnik. Počivaj u miru!, napisao je Drago Plečko. 

HRT-ov voditelj Romano Bolković također se prisjetio i oprostio od Lilića na društvenim mrežama.

- Koncem osamdesetih i početkom devedesetih neke smo od najboljih dana svoga života proveli noću. Ovaj put to je - neprepričljivo. Takvo se slavlje života može jedino (do)živjeti, nemoguće ga je prepričati. Iz ovog se usporednog intervjua dade štošta saznati o tome tko je bio Miro Lilić. No za ono najdublje, bilo je potrebno tih godina i desetljeća biti barem u jednoj takvoj noći.

Svirci moji valja poći, 

i noć ima kraj, 

možda zorom griješni ljudi, 

odlaze u raj.

Ne znam ni za jedan njegov grijeh, ali znam da je tamo gdje je on sada zasigurno raj - napisao je na Facebooku uz izrezak iz novina.

VIDEO: Odlazak televizijskog velikana: Preminuo je Miro Lilić

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar votum
votum
12:35 25.07.2023.

Sve funkcije koje je obavljao u Jugoslaviji mogle su zapasti samo tvrdokornog jugoslovena, komunjaru i u.baša. ...nadam se da Bog razvrstava...

IN
Inkvi
11:50 25.07.2023.

Ispravio bih vas u tekstu. Treba stajati. Pročitao je vijest o smrti zločinca Josipa Broza Tita. A pokojni Miroslav Lilić nek počiva u miru Božjem.

DU
Deleted user
11:21 26.07.2023.

On je bio i drug i gospodin. Čovjek za sve režime. Jedan od onih koji su prijepodne na misi za Stepinca a poslijepodne na skupu samozvanih antifašista. Takvih kao on na žalost imamo puno puno previše. Oni su razlog zbog kojeg i dalje mladi ljudi odlaze iz RH. Oni i nitko više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije