Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bingeanje

Kritičari su seriju ocijenili pozitivno, a publika loše. Nema karizmatičnih likova i izvorne atmosfere

28.06.2024.
u 08:00

U pravilu sve što dolazi iz prostora Ratova zvijezda stavljamo na glavnu preporuku, no ovoga puta za to je bilo malo razloga. S druge strane, Klasićeve Partizane treba gledati jer treba gledati sve što ima relevantne i kvalitetne sugovornike

The Acolyte, Disney+
Po pravilu stavljamo spin-off serije “Ratova zvijezda” kao glavne preporuke, pa je tako i s “The Acolyte”. Međutim, da je gledati po kvaliteti, ne bi bilo baš tako jer “Sljedbenik”, tako nekako bi bio prijevod “The Acolytea”, iako ima dobru priču, nema dosta toga što su drugi serijali prije njega imali. Pri tome mislimo na karizmatične likove, odnosno glumce odabrane da to znaju uprizoriti, pa nedostaje i atmosfere. A onda se i ta dobra priča malo zakomplicirala parapsihološkim fenomenima koji su pored “silne” Sile doista nisu potrebni. “The Acolyte” nema nekih velikih imena, odnosno ima jedno, i to je Carrie-Ann Moss koju nije teško zamisliti u bilo kojoj varijanti “Ratova zvijezda”. Interesantno je, međutim, kako su kritičari seriju ocijenili pozitivno, a publika dosta loše. U trenutku kada pišemo ovaj tekst, nekako nam se činilo da vrijedi pričekati još par epizoda da bi se dala konačna ocjena. Serija se odvija negdje stotinjak godina prije događaja u “Ratovima zvijezda: Epizoda 1 - Fantomska prijetnja”. Jedi master Sol istražuje čudnovata ubojstva za koje je optužena njegova bivša padawan, no stvari su bitno drugačije i duboko misteriozne. Razlog zašto vrijedi pričekati još par epizoda je u tome što se na kraju druge - koju ste vjerojatno već odgledali - pojavljuje wookiee, serija i jest jedno vrijeme tako i reklamirana, da će se baviti popularnim jeti-idnim čupavcem. Možda gotovo urođene emocije prema popularnom Chewbacci malo poprave dojam pred publikom. To ipak nije sasvim uspjelo Lee Jung-jaeu koji je odabran za lik Sola. Prilično smo sigurni kako vam je Sol odnekuda poznat, i to je sasvim točno jer se radi o glumcu koji tumači jednu od glavnih uloga u megapopularnoj korejskoj seriji “Squid Game”. Sam je Lee priznao kako je inspiraciju za lik Sola vukao od izvedbe Liama Neesona koji je tumačio Qui-Gon Jinna. Autorica serije Leslye Headland dala mu je izuzetno težak zadatak, a to je da u svakoj sceni bude vrlo specifičan oko emocije koja se u njoj pojavljuje jer Sol mora držati ravnotežu između jediske kontrole emocije u odnosu na emocije koje ima prema svojoj padawanki Oshi. I to je za glumca neengleskog govornog područja dosta ozbiljan zadatak koji je možda bio i previše pa nažalost nismo dobili Donnieja Yena iz “Rogue One” već dosta rastrzanog jedi mastera. Kao što rekosmo, nadamo se da će se do kraja dojam popraviti, no ako ne, ovdje se vidi gdje je tajna Lucasovih priča, atmosfera i karizma svakog od likova, ali baš svakoga, što onda tvori tu unikatnu priču koja je uvijek zasnovana na sukobu dobra i zla.

Spašavanje vojnika Ryana, SkyShowtime
Iskreno, teško možemo zamisliti da ima onih koji nisu odgledali ovu doista iznimnu ratnu epopeju Stevena Spielberga. No, vjerujemo da ima i onih poput nas koji su u stanju pogledati ovaj film i po 20 puta, s time da ovaj put i povod dosta snažan, 80 je godina prošlo od invazije na Normandiju. Ne bismo rekli da postoji uvjerljiviji i dramatičniji prikaz spuštanja na plažu Omaha od onoga prikazanog u prvih 15 minuta filma o spašavanju vojnika čija su sva braća već poginula u ratu pa se generalštab uplašio da ne pogine i on i tako se stvori tragična ratna priča. Film je doista nevjerojatna mješavina osobnih drama, međuljudskih odnosa i borbi na život i smrt u okviru najvećeg ratnog sukoba u povijesti. Tom Hanks ovdje se potvrdio kao glumac koji može daleko više od komedije, a svoje je prvo pravo pojavljivanje na velikom platnu imao jedan glumac koji se zove - Vin Diesel. To sigurno niste znali, jel’ da? I u svemu se teško odlučiti tko je u tom filmu bolji i efektniji, od Hanksa, preko Paula Giamattija, pa Teda Dansona.

Sportski prijenosi, MAX
Vjerojatno ste već uočili da na novoj platformi MAX, donedavno HBO Max, možete pratiti i sportske prijenose, i to se najprije radilo ni o čemu drugom nego o jednom od najpoznatijih svjetskih teniskih turnira, Roland Garrosu. Onda su tu bila natjecanja poput svjetskog prvenstva u utrkama električnih bolida formule, pa je bilo i biciklističko natjecanje Tour of Switzerland, Tour of Slovenia, pa i Giro d’Italia. I bit će toga sigurno još, naprosto - dobro došli u budućnost. Warner je ovdje s MAX-om pretekao Netflix koji je ovako nešto najavljivao, a spominjalo se kako bi isto mogao napraviti čak i Facebook. Jednostavno, svjedočimo polaganom ne baš kraju, ali gubljenju utjecaja linearne televizije u korist streamera koji ipak nude bitno komfornije gledanje i više mogućnosti. Naravno, to nešto i košta, no sportski su prijenosi kod MAX-a u paketu, pa se dodatno ne plaćaju, za razliku od nekih specijaliziranih platformi poput DAZN koji je dobro naplatio meč Usik - Fury. Ono što se dugo najavljivalo, sada je i stiglo.

Partizani, Al Jazeera
Sigurno će biti onih koji će zamjeriti što smo ovo stavili u preporuke, no sviđao se nekome autor ili ne, tema o kojoj govori ili ne, povijest se ovdje naprosto guta. I sigurno će i “Partizani”, druga povijesna dokumentarna serija Hrvoja Klasića nakon “NDH”, podići dosta prašine. A možda i neće, jer i od “NDH” se to očekivalo, no na kraju je sve ipak ostalo u okvirima nekakve kulturnije diskusije. Odgledali smo prvu epizodu, druga je, kada se ovaj tekst pojavi u Ekranu, sigurno već također emitirana, i reklo bi se da se opet radi o klasičnom dokumentarcu snimanom na lokacijama koliko je to bilo moguće. S time da se sada jasno kažu i neke povijesne istine koje su u bivšoj državi bile prezentirane pogrešno. Poput one da su nakon pristupanja Kraljevine Jugoslavije veliku ulogu u organiziranju demonstracija u Beogradu imale britanske tajne službe, a Komunistička partija bitno manju, čak manju i od Srpske pravoslavne crkve. Opet Klasić ima relevantne sugovornike pa seriju treba pogledati svatko koga zanima taj ključan dio naše povijesti.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije