Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJE KOJE ME PROMIJENILO

Maja Posavec oduševljena je ovom europskom prijestolnicom: 'Grad je istovremenom i intenzivan i šašav'

maja posavec
Foto: Privatni album
1/8
03.06.2023.
u 07:00

Jedna od onih koja se zaljubila u glavni njemački grad je i pjevačica i glumica Maja Posavec koja je lani upisala master program kreativne glazbene produkcije

Put u Berlin je uvijek dobra ideja. Glavni grad Njemačke je i jedna od prijestolnica europske kulture, u kojem se svakodnevno održava puno koncerata, izložbi i drugih kulturnih događaja.

Berlin je jedan od najmlađih europskih gradova, osnovan u 12. stoljeću. Grad se isprva sastojao od dva naselja, Berlina i Cöllna, na obje strane rijeke Spree u današnjem okrugu Mitte. Cölln se prvi put spominje u dokumentima 28. listopada 1237. godine, a Berlin 1244. Gradsko središte izgorjelo je 1830. godine kada je uništen velik broj spisa iz tadašnjeg vremena. Dva su naselja 1307. stvorila trgovačku uniju i sudjelovala u Hanzi. Gradovi su ostali odvojeni, ali ujedinjeni sve do 1709. kada su s prigradskim naseljima Friedrichswerder, Dorotheenstadt i Friedrichstadt uključeni u novostvoreni jedinstveni Berlin koji je tada imao 60.000 stanovnika.

Berlin se nalazi na istoku Savezne Republike Njemačke, 70 km zapadno od granice s Poljskom, a u potpunosti ga okružuje savezna država Brandenburg i graniči sa Potsdamom, glavnim gradom Brandenburga. Jedna je od najvećih njemačkih metropola. Urbano područje Berlina, koje ima oko 4,5 milijuna stanovnika, drugo je najnaseljenije urbano područje u Njemačkoj nakon Ruhra. Regija glavnog grada Berlin-Brandenburg ima oko 6,2 milijuna stanovnika i treća je po veličini metropolitanska regija Njemačke nakon regija Rajna-Ruhr i Rajna-Majna.

Berlin se prostire na obalama rijeke Spree, koja se ulijeva u Havel (pritoku Elbe) u zapadnoj četvrti Spandau. Među glavnim topografskim karakteristikama grada su mnoga jezera u zapadnim i jugoistočnim općinama koje formiraju Spree, Havel i Dahme, od kojih je najveće jezero Müggelsee. Zbog svog položaja u Europskoj ravnici, Berlin je pod utjecajem umjerene sezonske klime. Otprilike jednu trećinu gradske površine čine šume, parkovi, bašte, rijeke, kanali i jezera.

VEZANI ČLANCI

Jedna od onih koja se zaljubila u glavni njemački grad je i pjevačica i glumica Maja Posavec.

- Prošle godine sam upisala master program kreativne glazbene produkcije, program je part-time, tako da sam više puta putovala u Berlin zadnjih pola godine. Iako sam tamo provela više mjeseci isprekidano, i dalje se osjećam kao turist. U Berlinu sam prvi put bila prije 13 godina, na svega para dana. Tada je on bio prilično pristupačna kulturna i turistička destinacija. Danas je to drugi grad, ne samo da je skuplji, puno je življi i mladenačkiji. Uvijek me privlačio zbog umjetničke scene. I stvarno, sada mogu reći da je to najljepša stvar. Zbog kreativaca iz cijelog svijeta koji tamo nalaze svoje utočište i mjesto stvaralačke razmjene, grad je istovremeno intenzivan i šašav. Puno mladih umjetnika tamo započinju svoje karijere i na neki način oni čine grad tako živim. Ne samo da upravo mladi umjetnici rade po restoranima, kafićima ili trgovinama, nego oni i redovito sviraju, izlažu ili igraju na mnogim manjim ili većim scenama. Dakle, grad je umjetničko i kulturalno vrelo mladosti - rekla nam je Maja i izdvojila što je sve posjetila.

- Posjetila sam puno muzeja, galerija i kazališta, a za vrijeme filmskog festivala dala sam si truda u obilasku kino dvorana. Bode muzej, koji je u muzejskoj četvrti i sadrži kolekciju skulptura i kolekciju bizantske umjetnosti, na mane je ostavio snažan dojam. Možda jer sam si dala cijeli dan da ga temeljito istražim i nisam nikuda žurila, a taj izlet svakako planiram ponoviti. Od drugih muzeja izdvojila bi Gropius Bau. Postav se mijenja, program je vrlo zanimljiv i restoran je fantastičan - nažalost i skup. Gledala sam puno predstava, tako da sam obišla većinu kazališta, manjih i većih. Najviše sam vremena provela na predstavama u kazalištu Volksbühne, vjerojatno jer je moj smještaj bio u blizini tog kazališta, ali me je i program privukao. Prvi put slučajno sam uspjela kupiti kartu za premijeru predstave "Ophelia's Got Talent" Florentine Holzinger. Bila sam oduševljena i predstava se pokazala kao vrlo uspješna, danas je teško dobiti kartu za nju. Za mene je bila nešto sasvim novo, i naravno, dobar početak mojih kazališnih obilazaka. Naravno, gledala sam i lošije predstave, no moram priznati uvijek produkcijski i izvedbeno vrlo bogate i profesionalno napravljene - ispričala je Maja i dodala i nekoliko savjeta za sve koji idu u Berlin.

- Vožnja bez karte je najskuplja vožnja. U Berghain (najpoznatiji berlinski klub, op.a) najbolje je ići u nedjelju popodne - to su mi rekli. Ima razloga zašto većina nosi tenisice! Tenisice su najbolji odabir za šetnju Berlinom!

Berlin je pun restorana svih svjetskih kuhinja i stvarno je ponuda gastronomski vrlo bogata. U to se uvjerila i glazbenica.

- Veganski restorani su gotovo na svakom uglu, kao i ponuda veganskih jela. Ja uživam u širokoj ponudi azijske kuhinje tako da njemačkoj kuhinji još nisam dala priliku. Osim kolača, tu su majstori, i ne znam jesam li jela lošu tortu ili nešto slatko, što nije fino - kaže Maja i izdvaja što je najbolje a što najgore.

- Najbolji je kvartovski đir, zanimljivi mali dućani, restorani i parkovi, naravno za takvu šetnju je najbolje proljeće, ljeto ili rana jesen. Svaki kvart ima svoj buvljak koji je uvijek vikendom i koji su vrlo posjećeni. Tada su svi kafići i restorani prepuni, i teško je naći mjesto, zato je najbolje doći kasnije popodne, pred kraj radnog vremena, kada se gužva malo raziđe, a i trgovci su spremniji prodati svoju robu za nešto jeftiniju cijenu. Na buvljacima se prodaju knjige, ploče, odjeća, obuća, namještaj... zapravo sve što zamisliš možeš naći. Najgora je možda hladnoća i duža zima, ona naprosto nije ugodna, čak ni na kratko - smatra.

Prema podacima iz 2015. godine, čak 14,1 posto stanovnika Berlina nije imalo njemačko državljanstvo. Glavna manjina je tursko stanovništvo sa skoro 100.000 stanovnika, dok su određene društvene grupe prostorno raspoređene u pojedinim dijelovima grada. Kreuzberg se ističe kao dio grada s najviše stranaca. Zbog toga se i Maja većinom družila sa strancima.

- Većinom sam okružena sa strancima, ali stanovnici Berlina su vrlo ljubazni i dragi, barem iz mojih iskustava - kaže. Berlin je poznat po noćnom životu i kultnom Berghainu. Zanimljivo je da Maja nije ni znala da svaki dan prolazi pokraj ovog kultnog kluba.

- Ja sam danima prolazila pokraj Berghaina, ne znajući da je to Berghain, dok nisam vidjela na fotki. Toliko o meni i klubovima. Kultna mjesta me još čekaju, ali obišla sam par manjih klubova u kojima je zabava malo mirnija. Svidjela mi se ta kao kućna a opet klupska atmosfera - ispričala nam je Maja.

- Putovanja su mi očito važna jer, gledajući unazad, dosta sam putovala, ali ne mogu reći da sam dosta toga obišla jer se često vraćam na ista mjesta, zbog prijatelja ili evo sada zbog školovanja. Tako da su moja putovanja često tek na drugom mjestu turistička. Bila sam dva puta u Indiji, i to su mi ipak dva najdraža putovanja. U budućnosti bih voljela bi posjetiti Portugal u kojem još nisam bila, ali nemam još kartu. Privlače me i dalekoistočne zemlje. Ne znam gdje ne bi voljela ići, sve me zanima, iskreno. Evo možda Dubai, to mogu preskočiti! - veli umjetnica koja nije putovala za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Najčešće putujem sama i ziheraški sam si priznala da bi mi bio veliki stres ako mi se nešto dogodi. Za vrijeme pandemije mi je bilo lijepo u Hrvatskoj - zaključila je Maja Posavec.

VIDEO Josipa Lisac: 'Jako me boljelo. Još uvijek sam daleko od izlječenja'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar HajdukLika
HajdukLika
09:56 03.06.2023.

Na hrvatskom jeziku rijeka Elba se zove Laba, dragi novinari.

Avatar Stradun
Stradun
20:36 03.06.2023.

"Grad je istovremenom i intenzivan...". a to bi značilo?

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:02 03.06.2023.

U Berlinu živi najmanje dvadeset tisuća Hrvata, većina već u drugoj i trećoj generaciji bivših gastarbajtera i sa njemačkim državljanstvom i bogatim lancem hrvatskih društava. Sve potencijali koji bi Hrvatsku mogi snažno unaprijediti, ali u Hrvatskoj ih nažalost nitko ne voli …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije