Da ljubav ide kroz želudac, svima je poznata izreka, a kada je riječ o ljubavi prema hrani i kuhanju, razgovarali smo s pravom osobom – chefom Matom Jankovićem. Danas je Janković vrhunski kuhar, ali put do toga nije bio nimalo lak, među ostalim obilježen je i nebrojenim kilogramima oguljenih krumpira i pranjem podova u kuhinji, na što se, kaže, ne žali jer sve je to dio života profesionalnog kuhara, koji ipak prije svega uči svoj zanat.
Mnogima je poznat po ulozi mentora i suca na malim ekranima u emisijama „Masterchef“, „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ te „Kuhan i pečen“, a odnedavno je i jedan od sedmorice kuhara koji su na društvenim mrežama pokrenuli projekt „Chef kuha doma“, kako bi zaljubljenike u kuhanje motivirali kvalitetnim obrocima i dijelili recepte. Ljubav prema hrani mu je, kaže proslavljeni chef Mate Janković, usadila obitelj.
– Kod nas se puno kuha, svi u obitelji dobro kuhamo. Obje bake i tetka su također vrsne kuharice – kaže Janković te se prisjeća kako je bio zbunjeni klinac koji nije bio siguran želi li biti kuhar, ali očito je odabir bio ispravan. U školi je bio dobar učenik, ali...
– S ocjenama nije bilo problema, ali s ostalim... Doduše, roditelji nikad nisu dobili poziv da dođu u školu jer sam bio dovoljno pametan da prikrijem gluposti koje bih napravio, ali kad se sjetim kakve sam sve idiotarije bio u stanju izvesti... – govori iskreno, a želja za znanjem i napredovanjem u svijetu kulinarstva lansirala ga je kao mladog kuhara u dvadesetim godinama na Bermude, gdje je pet godina radio za hotele Fairmont.
– Mlad, samac, bez obveza i sa zanatom u rukama. Nisam dvojio i to i dalje smatram najboljim razdobljem svoga života – odlučan je po tom pitanju Janković, koji kaže da strah u dvadesetima nema smisla jer onda sigurno nešto nije u redu s vama.
– Sve životne promjene uzrokovane tom odlukom bile su pozitivne – govori i dalje o Bermudskim otocima gdje je radio s ljudima iz cijelog svijeta, sa čak 120 nacionalnosti. Kad se vratio u Hrvatsku, uslijedio je party za pamćenje.
– Kad sam se vratio u Hrvatsku, prvo sam popio milijun piva s frendovima i došao doma u šest ujutro – prisjeća se kuhar koji je gledatelje osvojio na malim ekranima.
– Otkrio sam da volim televizijski posao, da volim prenositi znanje, da me nije lako impresionirati, ali volim trud i rad. Nemam potrebu da me se ljudi boje – ističe i komentira i naprasno napuštanje HRT-ova showa “Kuhan i pečen”.
– Nismo svi za sve, niti za suradnju sa svakim. Svakako ću u budućnosti birati projekte komercijalne televizije – izjasnio se Mate koji je sa chefovima Perom Savanovićem, Belizarom Milošem, Ivanom Pažaninom, Hrvojem Zirojevićem, Antom Božikovom, Goranom Kočišem, Rudolfom Štefanom i Marinom Rendićem pokrenuo stranicu na Facebooku „Chef kuha doma“ s namjerom da ljubiteljima dobre kuhinje ponude kvalitetne recepte.
– To je ozbiljna nadogradnja svega što su ljudi učili u kuharskim emisijama – objašnjava nam kako svaki gastroljubac na stranici može pretražiti recepte koji mu odgovaraju, ali ozbiljno govori i o budućnosti kulinarskih emisija.
– Televizija kao takva prolazi transformaciju, i nadam se da će u ovom obliku prestati postojati. Imamo stvari “on demand”, streaming servise i oni preuzimaju primat. Informativni program, sapunice i realityji gotovo su jedini razlog zašto mnogi pale televiziju. A i tome dolazi kraj – kaže cijenjeni chef, ali mi smo primjetili kao je malo žena uopće dobilo priliku biti dijelom "Chef kuha doma", a na to također ima komentar.
– Pozvali smo nekolicinu, čekamo njihov odgovor. Iskreno, ja volim raditi sa ženama u kuhinji i ne radim razliku između spolova. Sve se svodi na to - ili jesi ili nisi. Seksizam svakako postoji u svakoj pori našeg društva, tako i u kuhinjama, ali to nikad nije bio dio mog kućnog odgoja te za to moram zahvaliti svojim roditeljima - tvrdi Mate koji je prije devet godina dobio priliku života da surađuje s pokojnim Anthonyjem Bourdainom. Naime, tada mu je Mate postao vodič u emisiji “No Reservations: Croatian Coast” čega se i danas rado prisjeća.
– Dao mi je ruku i rekao “Hi, Tony” i sljedeća četiri sata nije progovorio ni riječ jer je bio na tabletu. Radio je. Polako smo tijekom dana počeli voditi frekventniju komunikaciju i polako smo gradili odnos i formirali epizodu. Njegova je najveća prednost senzibilitet za ljude, mjesta i hranu, i u tome je nepogrešiv – nostalgičan je pomalo Janković i iskreno dodaje:
– Bilo je lijepih trenutaka na „Masterchefu“, kao i na „Tri, dva, jedan – kuhaj!”, ali rad s Bourdainom ne može ništa nadmašiti.
– Nedostaje mi njegova kreativnost. Njegova naracija, način na koji slaže riječi i stil humora. To je generacijski talent. Mogu sa sigurnošću reći da osobu s takvim senzibilitetom za ljude, hranu i putovanja više nećemo imati na TV ekranima – zaključio je Mate.
Kada je prije dvije godine svijet obišla vijest o samoubojstvu velikog Bourdaina, Mate je priznao da mu se Bourdain otvorio rekavši da se odlučio skinuti s heroina, a o porocima i nastranosti kulinarskog svijeta, koji na trenutke djeluje kao rokerski, govori suzdržano.
– Mnogo je izazova i životnih iskušenja i ljudi lako pokleknu. Jaki karakteri uvijek nastave stvarati, ispravljaju pogreške i život ide dalje – kaže 42-godišnjak koji je prije deset godina s tadašnjom djevojkom Natalijom dobio sina Andreja. – Život mi je drukčiji i zbog same spoznaje da je on tu. Svog sina jako volim, iako on ne živi sa mnom – objašnjava nam i otkriva da Andrej, kao i svako dijete, voli pohano meso i krumpir, ali i dodaje: – Od mene to ipak neće dobiti. Pokušavam mu proširiti vidike, a odlazimo i u restorane – pojašnjava chef, koji je posve iskren u jednoj stvari – život ne shvaća ozbiljno.
– Ni sebe ne shvaćam dovoljno ozbiljno – ističe, a na naše pitanje da izdvoji svoje najveće životne uspone i padove – zamislio se. – Uspon mi je kad mi netko pohvali jelo, kad čujem novu pjesmu koja mi se svidi, kad snimam s Bourdainom. Ali uz ovu moju nezrelu zrelost, vjerujem da mi najbolje tek dolazi – optimističan je Mate koji na svojim profilima na društvenim mrežama često dijeli svoj pogled na svijet, ali se ponekad obračunava i s neumjesnim komentarima. – Ljudi su generalno dobri, ali teško potiskuju zlobu i zavist. To mogu još i podnijeti jer vidim motiv. Ali ako to spoje s glupošću, imam zanimljive replike – kaže i otkriva nam kako će izgledati ugostiteljstvo i kulinarstvo nakon završetka pandemije.
– Vidjet ćemo, budućnost sada ne izgleda bajno, ali vjerujem u odlučnost, rad i opstanak. Moramo se naviknuti na manje, skromnije i požrtvovnije, a kad sve ovo završi otići ću kod prijatelja u kafić na kavu i par čašica vrhunskog ruma, govori Mate pa nastavlja: - Ovo će za našu scenu imati nesagledive posljedice. Apsolutno više ništa neće biti isto. Većina će restorana potpuno promijeniti svoj stil poslovanja u koliko izdrže ovaj pritisak. Iako sam optimist, budućnost ne izgleda dobro. Ne znam što nas čeka, ali znam da će se svesti na preživljavanje.
Najbolji trenuci s dodjele Večernjakove ruže.
Nisam pročitao članak ,ali mi se čini,da je gospoodin prekinio suradnju s HTV-om .zbog toga što je "Janković"