Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hollywood u Hrvatskoj

Naša zemlja idealna je kulisa za svjetske filmske produkcije

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/6
17.09.2017.
u 08:15

Posljednjih godina naša se zemlja pretvorila u jedan veliki filmski set u kojem glume neka od najpoznatijih svjetskih glumačkih imena

Početkom rujna viškim ulicama prošetala je i prošetat će holivudska elita. Oskarovka Meryl Streep s kolegama Pierceom Brosnanom, Colinom Firthom, Amandom Seyfried i Lily James na našem idiličnom otoku počinje snimati nastavak filmskog hita “Mamma Mia”.

Snimanje će trajati do sredine listopada, a Streep će navodno odsjesti u palači Jakinovi dvori u gradu Visu. Riječ je o nekadašnjem ladanjsko-gospodarskom kompleksu bogate povijesti smještenom tik uz more u mjestu Kut. 

Tako će ljepote Visa zamijeniti one egejskog otoka Skopelosa, gdje je sniman prvi dio filma, što je razveselilo naše, a uzrujalo njihove otočane. No dogodila se tragedija i suradnik mjuzikla 'Mamma Mia: Here We Go Again’ preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima. Kako prenose strani mediji, poznati britanski producent dizajna i suradnik filma Alan MacDonald pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Oxfordshireu.

Da je naša obala osim idealne turističke destinacije postala i spektakularna prirodna kulisa za holivudsku produkciju, dokazuje i to što će se i jubilarni, 25. nastavak Jamesa Bonda, u kojem će omiljenog agenta 007 peti put utjeloviti Daniel Craig, snimati na dubrovačkim zidinama. U Dubrovniku će tada zbog omiljenog akcijskog spektakla boraviti još dva glumačka velikana – Christoph Waltz i Dave Bautista. 

Da je doista među najljepšim gradovima svijeta, bilo je jasno i kada se u Dubrovniku snimala megapopularna “Igra prijestolja”, a bio je i inspiracija za prijestolnicu Oza u seriji “Smaragdni grad”, napetoj i vizualno fantastičnoj priči koja se upravo prikazuje na kanalu Fox i u kojoj je glavnu ulogu utjelovila mlada Adria Arjona.

U Dubrovniku je snimljen i dio filma “Kapetan Amerika”, koji je sniman i u Rovinju, a Istra je bila zanimljiva i za ekipu “Kellyjevih heroja” (Clint Eastwood, Donald Sutherland). Čak ni Meryl Streep neće sada prvi put doći u Lijepu našu. Naime, tijekom snimanja  “Sophijina izbora” već je upoznala zagrebačke lokacije.

Ovoga ljeta kod nas je boravila i 49-godišnja glumica Julia Roberts, koja se s djecom Hazel (12), Phinnaeusom (12) i Henryjem Danielom (10) odmarala u Splitu dok je njezin suprug Daniel Moder snimao novi film “Ibiza”. Upravo je Split utjelovio omiljeno španjolsko party odredište.

Neke zvijezde su i usred rata snimale u Hrvatskoj. Pierce Brosnan je 1993. došao snimiti akcijske scene za triler “Vlak smrti”. Unatoč upozorenjima prijatelja da ide u ratom zahvaćenu zemlju, rekao je kako ga nije strah. 

U Zagrebu i Istri Naomi Watts glumila je pokojnu britansku princezu Dianu u filmu o njezinu životu. Penelope Cruz na Pelješcu i Korčuli snimala je film “Venuto al Mondo”, a Richard Gere i Terence Howard film o lovu na Radovana Karadžića “Praznici u Bosni”.

 

Komentara 16

PR
prajdali100
08:58 17.09.2017.

Mi nismo svjesni koliko je Hrvatska lijepa.Zato pamet u glavu,čuvajmo je i ne dajmo nikomu.

IL
ilijan
08:47 17.09.2017.

Lijepa naša Hrvatska idealna je za puno toga. Samo je moramo svi zajedno više cijeniti.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:35 17.09.2017.

Večernjak piše o "našoj zemlji"? Vaša zemlja je Austrija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije