raiven

Nastupila je na Euroviziji, a sada najavljuje koncert u Zagrebu: 'Nevjerojatan osjećaj je kada pjevaju na mom jeziku'

Foto: Urša Premik
1/16
26.09.2024.
u 06:30

Talentirana mezzosopranistica, kantautorica i harfistica Raiven nedavno je predstavila svoju novu pjesmu te najavila turneju u sklopu koje će nastupiti i u Zagrebu.

Eurovizijski obožavatelji sigurno znaju tko je bila ovogodišnja slovenska predstavnica, a Raiven se široj hrvatskoj publici predstavila nastupom na našoj Dori. Tada je izvela nekoliko pjesama i oduševila publiku. Tijekom eurovizijskog nastupala imala je brojnu podršku hrvatske publike, a sada priprema koncert za sve njih. Naime, talentirana mezzosopranistica, kantautorica i harfistica nedavno je predstavila svoju novu pjesmu te najavila turneju u sklopu koje će nastupiti i u Zagrebu. Prije toga, u planu je imala još nekoliko nastupa u Sloveniji među kojima i onaj u Krškom u listopadu, a u razgovoru nam je otkrila zašto se nova pjesma zove 'Mama' te što priprema za zagrebačku publiku.

Raiven, razgovarale smo prije Eurovizije, tijekom naše Dore. Sada je Eurovizija već daleko iza vas. Što vam je donijela i po čemu ćete je pamtiti?
Neizmjerno sam zahvalna na tom iskustvu i sve više shvaćam koliko je ono utjecalo na moj osobni i profesionalni razvoj. I dalje mi je nevjerojatno da je toliko ljudi disalo sa mnom tijekom mog nastupa, podržavajući me u ostvarenju moje vizije. Eurovizija mi je donijela novi zamah, nova poznanstva, a osjećam i da sam njome napravila veliki korak u svojoj karijeri.

Eurovizija je bila inspiracija za vašu novu pjesmu "Mama", posvećenu vašoj eurovizijskoj obitelji. Kako je nastala ta pjesma i zašto baš naslov "Mama"?
Tijekom Eurovizije pratitelji su me na društvenim mrežama počeli zvati "mama", dok su moji plesači dobili nadimak "djeca". Taj motiv ostao je sa mnom i nakon Eurovizije. Osjetila sam potrebu napisati pjesmu koja proizlazi iz mog iskustva i doživljaja, bez uljepšavanja. "Mama" je intimni poklon mojim slušateljima.

GALERIJA Slovenska eurovizijska predstavnica Raiven najavila zagrebački koncert i objavila novu pjesmu

1/16

Spot za pjesmu vrlo je upečatljiv. S kim ste surađivali na njemu?
Fokus spota i ovdje je na izrazu kroz pokret, ali ovaj put uz dodatak sofisticiranog vizualnog identiteta. Dizajner Zigman pridonio je svojim kreacijama, na čemu sam mu jako zahvalna. Kako je estetika bila u prvom planu, logičan izbor bila je priznata slovenska fotografkinja Urša Premik, koja je preuzela ulogu redateljice. Koreografiju su, kao i na Euroviziji, osmislili moj dugogodišnji prijatelj Lukas Zuschlag i njegov tim plesača.

Vaša suradnja sa Zigmanom u spotu ne može proći nezapaženo. Kako ste se pronašli u njegovim kreacijama i vidite li nastavak te suradnje?
Obožavam njegove kreacije, one su prava umjetnost. Bila sam počašćena kada me nakon Eurovizije pozvao da sudjelujem na njegovoj reviji u Rijeci. Između nas se razvila posebna kemija, zasnovana na međusobnom poštovanju. Neizmjerno sam zahvalna što je bio dio vizualnog identiteta "Mame".

Nosili ste i Zigmanovu reviju. S obzirom na vašu svestranost, možemo li vas očekivati i u svijetu mode?
Moda je sastavni dio mog umjetničkog izražaja. Svaku pjesmu prvo vizualiziram, uključujući i modne elemente. Sudjelovala sam na nekoliko modnih revija, no ne vidim se u svijetu modelinga dugoročno.

Spomenuli ste da publika s Balkana različito doživljava vašu glazbu. Kako je doživljavaju u Hrvatskoj?
Na Dori sam osjetila iznimno topao prijem. Hrvatska publika pokazuje veliku otvorenost i naklonost, a posebno je nevjerojatan osjećaj kada publika pjeva moje pjesme na slovenskom jeziku.

Pjesma "Mama" nastala je u suradnji sa srpskom repericom Mickom Lifom. Kako je došlo do te suradnje?
Priča je zapravo vrlo jednostavna – pronašla sam je na Instagramu i kontaktirala. Odmah mi se svidio njezin stil i način na koji izražava emocije i svijet oko sebe.

Pjesma spaja operu i elektroničku glazbu. Kako je publika prihvatila taj spoj i planirate li nastaviti u tom smjeru?
"Mama" je zapravo pjesma koja najmanje spaja operu i elektroniku u usporedbi s ostalim pjesmama s mog EP-a "Sirene pt. 1". Ovom pjesmom najavljujem drugi dio "Sirena", u kojem se više bavim realizmom, zbog čega elektronička podloga bolje odgovara. Opera će uvijek biti dio mog glazbenog identiteta, ali trenutačno su te dvije moje karijere – opera i pop-glazba – odvojene. Ipak, istraživanje novih kombinacija uvijek ostaje opcija.

Osim nove pjesme, najavili ste i europsku turneju. Gdje će vas publika moći čuti?
Iznimno sam sretna što ću nakon Eurovizije imati priliku nastupati pred publikom izvan Slovenije. Turneju započinjem u Ljubljani, a prva postaja bit će Zagreb. Zatim slijede koncerti u Pragu, Vroclavu, Krakovu, Varšavi i Beogradu. To je tek početak.

Što pripremate za nastupe?
Ovi koncerti bit će više klupskog tipa, pa sam prilagodila svoj bend i radim na pjesmama koje će se uklopiti u klupsku atmosferu. Ako sam "Ikono" zamišljala kao pjesmu za antičke plesne klubove, nove pjesme vode u futurističke prostore.

Dolazite i u Zagreb. Jeste li već nastupali ovdje i što očekujete od zagrebačke publike?
Imala sam priliku nastupiti na Zagreb Prideu u lipnju i to mi je bio prvi samostalni nastup nakon Eurovizije. Publika je pjevala sa mnom, što mi je bilo nevjerojatno, s obzirom na to da zbog in-ear slušalica na Euroviziji nisam mogla čuti publiku.

Što posebno pripremate za zagrebačku publiku?
Trenutačno radim na pjesmama koje će jezično biti bliže hrvatskoj publici. "Mama" je samo prijelazna faza u tom smislu. Želim premostiti jezične barijere kako bih podijelila ljepotu različitosti koju čujem u jezicima.

VEZANI ČLANCI:

Osim glazbene karijere, obrazujete se za psihoterapeutkinju. Što vas je motiviralo da krenete tim putem?
Mnoge meni bliske osobe pohađaju terapiju, što im je pomoglo da razviju svoj potencijal i osobnost. To me jako inspiriralo. Studirajući psihoanalizu shvatila sam koliko toga se odvija na nesvjesnoj razini i kako emocije utječu na naše postojanje, a često toga nismo svjesni. Taj uvid pomaže mi ne samo u razumijevanju sebe i drugih, već i u kreiranju glazbe, koja se uvijek vrti oko izražavanja emocija.

Vidite li način na koji biste povezali psihoterapiju i glazbu?
U ovom trenutku to mi nije u fokusu, ali svakako želim istražiti te dvije sfere.

Jeste li još uvijek u kontaktu s natjecateljima s Eurovizije?
Jesam. Nedavno sam bila gost iznenađenja na koncertu Baby Lasagne u Kinu Šiška, a s Tejom Dorom i Lunom također sam u kontaktu. Često razmjenjujem uspomene s eurovizijskom obitelji putem Instagrama.

Planirate li još neke suradnje s natjecateljima s Eurovizije? Postoji li šansa za nove projekte?
Apsolutno, uvijek postoji želja za novim suradnjama.

GALERIJA Znate li kako doista izgleda majka Marka Grubnića bez trunke Photoshopa?

1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije