Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bingeanje

Netflixova serija nastala prema bestseler romanu puno je bolja od istoimenog filma iz 2011. godine

01.03.2024.
u 08:18

Zaista odličan One Day može zamijeniti samo nova emisija The Grand Toura, a sasvim sigurno je Poroci Tokyja jedna od najboljih serija o kulturi Japana uopće

One Day, Netflix
Majstori su ti s Netflixa. Netko je tamo zaključio kako ima smisla raditi remake originalnog istoimenog filma iz 2011. a koji je, opet, nastao prema bestseleru Davida Nichollsa iz 2009. godine. Nicholls je doista uspio napraviti originalnu priču o odnosu dvoje ljudi koja, dakle, uključuje i ljubav. To znači da i mi malo kasnimo jer se stvarno radi o savršenoj seriji za Valentinovo. Doista da. Ali, to ne znači da seriju ne možete pogledati i nakon što je taj praznik ljubavi prošao. Dakle, dvoje mladih ljudi, Emma Morley i Dexter Mayhew, upoznaju se na nekom tulumu i ostvaruju odnos koji uključuje i spavanje zajedno pa se sve čini početkom neke lijepe ljubavne priče. No, život ih razdvaja i oni moraju dalje. Priča gotova. Odnosno ne, jer se serija nastavlja tako da je svaka epizoda sljedeća godišnjica njihova susreta, gdje gledamo gdje su i što rade dvoje glavnih likova serije. Sve dok se još jednom ne susretnu. Već je i film iz 2011. godine ostvario i više nego solidan uspjeh zaradivši 59 milijuna dolara na budžetu od 15 milijuna, dokazujući kako je veliki potencijal u priči koju je Nicholls napisao. Spomenimo i da je ta prva ekranizacija realizirana dvije godine nakon što se pojavila knjiga. Sada u seriji koja se prikazuje na Netflixu, a napravili su je Universal Studios i Focus, dodana je i jedna nova, nešto modernija komponenta. U filmu su glavne likove tumačili uvijek simpatična Anne Hathaway i Jim Sturgess, a u seriji Ambika Mod i Leo Woodall. Znatno manje poznat par, Woodalla se jedino sjećamo po ulozi u zadnjoj sezoni “Bijelog lotusa”, ima nešto teži posao. I to se ne odnosi na činjenicu da je Ambika Mod indijskog porijekla pa biste očekivali neki twist koji ipak izostane, nego zato što se serija odvija kroz 14 epizoda što, dakle, uvjetuje puno više dubine kod likova. Gotovo je aklamativno serija proglašena boljom od filma, a razlog je što se uspjelo zahvatiti daleko više od knjige nego što se to uspjelo u filmu. Što je, jasno, i logično, no autori su serije sve posložili na pravilan način vodeći nas polako kroz dva života koja će se jednom ponovo spojiti. Dvoje glumaca jako im je olakšavalo posao prihvaćajući svoje likove onako kako je to postavio i pisac u svojoj knjizi, kao da su u generacijskoj drami koja se razvija polako uz točno doziran utjecaj ostalih likova. Ništa čudno da ima onih koji su “One Day” proglasili trenutno najboljom ljubavnom serijom koju možete gledati u televizijskom formatu. A svakako ne treba zanemariti niti odličnu glazbenu podlogu, kao ni lokacije koje funkcioniraju gotovo kao razglednice više nego kulise za radnju.

Poroci Tokija 2, HBO Max
Stigla je druga sezona zaista odlične i doista unikatne serije u kriminalu u japanskom glavnom gradu koji je sam po sebi unikatan po mnogo čemu. Osim što je redovito na vrhu najskupljih mjesta za život na svijetu, isto tako tamo vrijedi službena premisa da - tamo nema ubojstava. Ali svi znaju da postoje yakuze, tradicionalni japanski organizirani kriminal. Serija je, podsjetimo, nastala na temelju knjige američkog novinara Jakea Adelsteina koji je uspio dobiti posao u vodećoj japanskoj novini i to u crnoj kronici gdje ga kao kontakt prihvaća iskusni policijski detektiv. Uskoro će Adelstein shvatiti da bavljenje crnom kronikom u Tokiju nije praktično ni po čemu isto kao u, recimo, Europi ili Americi. Sada je na redu druga sezona koja se jednostavno nastavlja na događaje iz prve pa ne možemo očekivati ništa manje od svega što smo do sada vidjeli. I to je točno, koliko smo pogledali, i dalje su odlični Ansel Elgort i Ken Watanabe u glavnim ulogama. Tko nije, neka pogleda i prvu sezonu ove zaista sjajne serije.

Race for Glory: Audi vs. Lancia, u kinima, dostupno i na internetskim izvorima
Zadnjih nekoliko godina gledamo malu poplavu filmova o automobilskom sportu kojemu ne nedostaje legendarnih nadmetanja kao što je ono u svjetskom reli prvenstvu između Audija i Lancie. U ovom je filmu uprizoreno upravo to rivalstvo u sezoni 1983. godine kada je Audi snažno nastupao sa svojim quattro pogonom protiv također ambiciozne Lancie predvođene kultnim Ceasreom Fioriom. Mnogi će se sjetiti koliko je ovaj dvoboj punio stranice sportskih rubrika u novinama, no ekranizacija će ostati rezervirana ipak samo za najokorjelije ljubitelje relijaškog sporta. “Utrka života” i “Izazivač: Le Mans ‘66” postavili su doista visoke standarde kada se o ekranizaciji oktanskog sporta radi i to je teško pratiti čak i kada imate ovako atraktivnu priču kao što je nadmetanje Audija i Lancie. No, reli ima nativni hendikep smanjene televizičnosti u odnosu na kružne utrke, a također njegove zvijezde, možda i vještije od vozača kružnih utrka nisu tolike zvijezde kao oni, recimo, u Formuli 1. Ovaj film ima, nažalost, i dosta ozbiljnih nedostataka u scenariju.

The Grand Tour 5: Sand Job, Amazon Prime Video
Nekako nikako ne možemo vjerovati da se najvećoj automobilskoj priči na televiziji bliži kraj. Nema signala da će nestašnom Jeremyju Clarksonu biti oprošteno pa će biti i neke šeste sezone. Pa zato uživajmo do kraja u “The Grand Touru” pete sezone gdje kultna trojka ide u Mauritaniju kako bi krenula itinerarom famoznog relija Pariz-Dakar. Samo, neće to učiniti u kakvom besprijekornom ručno izrađenom sportskom automobilu priređenom za pustinje i pustare, već u rabljenom sportašu koji će negostoljubivoj Africi morati prilagoditi sami. Tako je Jeremy odabrao Jaguar F Type V6, Richard Hammond Aston Martin Volante V12, a James May Maserati. U sjevernom dijelu Mauritanije pokupit će automobile s najdužeg vlaka za prijevoz željezne rudače koji je dugačak kilometar i pol, a koji putuje jedinom željezničkom trasom te zemlje. I onda kreću kroz Saharu gdje će se boriti i s opasnim spuštanjima, olujama, ali i minskim poljima ako već vozila ne stradaju po cestama koje to na Starom kontinentu ne bi bile. Zabava zagarantirana.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije