Tatjana Krajač

Oduvijek sam znala što želim pitati političare

tatjana krajač
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
01.11.2015.
u 14:42

Reporterka Nove TV vrijedan je kotačić mašinerije koja prati parlamentarne izbore, a otkriva nam tajne zanata, kako ostaje neutralna i što joj je ispušni ventil

Reporterka Nove TV Tatjana Krajač u novinarstvo se zaljubila još za studija, a politika joj je uvijek bila područje od interesa.

U rukavu uvijek ima as koji izvlači pred političarima ako ne žele odgovoriti na pitanje, a uoči parlamentarnih izbora koje prati za TV kuću čijeg je tima dio od 2003. uvodi nas u tajne svog zanata.

Zašto političko novinarstvo?

Dok su mnogi moji kolege birali sport ili zabavu, neki čak odmah sanjali o tome kako će biti neki voditelji, ja sam oduvijek htjela biti „novinar terenac", onaj koji postavlja pitanja.

Zašto politika? Pa politika određuje smjer naših života onda kada to želimo, ali i onda kada bismo radije politiku zaobišli. Politika i političari uvijek su mi bili zanimljivi. Nisu me fascinirali niti opčinjavali i uvijek sam znala koje bi kome pitanje postavila. Sada to i radim, voljela bih vjerovati, uspješno.

Kako se pripremate za praćenje parlamentarnih izbora?

Ovo su mi peti parlamentarni izbori. Iako djeluje kao da je uvijek sve isto – nije. Stvari se mijenjaju, mijenjaju se političari, mediji, interes građana. Zato se uvijek može naći novi pristup. Ovoga puta upućenija sam u političke programe i stavove stranaka. S timom Nove TV radila sam na aplikaciji „Gdje sam 2015." i veliki je izazov bio odabrati najboljih 20 tvrdnji za političke opcije. Još je veći izazov bio prikupiti odgovore koje su kod manjih opcija pisali sami predsjednici stranaka dok su kod onih većih naš upitnik rješavali cijeli timovi. Analiza odgovora koju emitiramo u našem Dnevniku zanimljiva je ne samo meni kao novinaru već me kontaktiraju i prijatelji, neki od njih totalno apolitični, s komentarima kako su im analize odlične, a aplikaciju mnogi ispunjavaju i kao dio zabave. Dovoljno je reći da je u četiri dana već 47 tisuća birača sudjelovalo u aplikaciji.

Na koji način uspijevate ostati neovisni u odnosu na političare?

Nije teško ostati neovisan. Jasno je da svatko od nas ima neki stav i mišljenje o svemu što se radi i događa, ali od prvog dana znam da je moj posao prenositi informacije i vijesti. Da sam htjela ovisiti o nekom političaru, priklonila bih se političkom PR-u. Kako moj dragi kolega Mislav Bago zna reći, svi oni dođu, mnogi i odu, a mi novinari ako uspijemo biti neovisni, ostajemo.

Koji vam je najveći izazov?

Volim izvanredne situacije i posebne tematske projekte. A najveći izazov definitivno je program uživo. Izazov u praćenju izborne noći iz nekog stožera uvijek je poseban. Treba ostati priseban i na nogama nerijetko na istom mjestu nekoliko sati. Biti spreman za uključenje uživo u program svakog trenutka bez pripremljenih pitanja i često uz ona na koja zapravo nemate pravi odgovor.

Tada treba dati vijest, malo opisati atmosferu ali uvijek i neku analizu i dodanu vrijednost – tu do izražaja dolazi spretnost i iskustvo jer greške se ne smiju događati i one najmanje ostaju zapisane i pamte se.


Izaziva li vam posao stres, kako se borite protiv njega?

Svaki posao izaziva stres pitanje je u kolikoj mjeri i kako se tko s njim nosi. Ono najopasnije je kada se prepustimo poslu i nemamo ispušni ventil u privatnom životu. Najbitnije je imati oko sebe ljude koji će vas natjerati da se nakon posla „isključite" da se znate opustiti i da van posla živite svoj život odvojen od izjava, terena javljanja uživo, montaža i sličnoga.


Što kad vam političari ne žele odgovoriti na pitanje?

Ooooo! Jako sam uporna, znam inzistirati na odgovoru na pitanje. Ponekad isto postaviti na pet različitih načina. No sve ima svoju granicu. Političari moraju biti svjesni da je posao novinara da postave pitanje i inzistiraju na odgovoru, a da je odgovor i trenutak kada se okrenu i odu, kada počnu mucati pred kamerama, kada odluče samo proći i ništa ne reći. No odgovor na pitanje je i kada odgovora nema, a osobno mislim da je za političare najgore kada nemaju odgovore na postavljena pitanja.


Kako ćete se odmoriti nakon izbora?

A joooj, ne želim o tome ni razmišljati jer još je puno posla pred nama. Nakon izbora treba sastaviti vladu i tek onda možemo razmišljati o kraćem odmoru. A upravo taj dio sastavljanja vlade u ovom bi izbornom ciklusu mogao biti zanimljiv. Postoji nekoliko opcija za odmor. Čarobni otok Vis je jedna, a druga je neko putovanje, po mogućnosti prekooceansko. No najbolji osobni punjači baterija u mom se slučaju zovu prijatelji i obitelj. Trenutačno prednjače Ema (skoro tri godine) i Maksim (2,5 mj).

Komentara 9

SM
SmellsLikeŠit
15:22 01.11.2015.

Ah ta pitanja koja vi postavljate, žali bože.... (općenito svi novinari)

SM
SmellsLikeŠit
15:28 01.11.2015.

Novinari koji postavljaju prava pitanja dobe otkaz i više se ne pojavljuju u javnosti.

LA
LANA555
15:52 01.11.2015.

Kuzi koje novinarsko pitanje .Poslije izbora hocete li se ic odmoriti ? Sad ja Vas pitam od cega ? Ne odmoriti vec proslaviti.To skoro pa rade svako malo.Odmaraju i slave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije