MATE GRGAT

Oliver mi je dao najbolji savjet: 'Pivaj i sve će doći na svoje'

storyeditor/2023-11-15/Foto_-_Sandra_Mihaljevic.jpg
16.11.2023.
u 07:00

Glazbenik iz Otoka kod Sinja na festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku pjevao je pjesmu "Lipa moja kći', koja je osvojila nagradu za najbolji tekst, a nama je otkrio da uskoro i priprema novi album

Mate Grgat glazbenik je koji dolazi iz Otoka kod Sinja. Već se etablirao kao pjevač snažnog i emotivnog vokala vrijednog pozornosti, a njegovi prošli singlovi privukli su mnogo pozornosti publike i struke. “Lipa moja kći” singl je kojim se predstavio na 26. Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku ovog ljeta. Pjesma je nagrađena za najbolji tekst 26. Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku, a Mate Grgat objasnio nam je pozadinu te pjesme.

Zanimljivo je da je pjesma nastala prije nekoliko godina, kako to da ste je tek sad snimili?

Pjesma mi je već dugo poznata, no čekala je pravi trenutak da je objavimo. Izveo sam je na ovogodišnjoj Šibenskoj šansoni te smo za nju nagrađeni za najbolji tekst festivala. Pjesmu smo čuli u trenutku kada je gospodin Ivica Badurina udavao kćer. Bili smo u postavi klape Smrika koju je predstavljao g. Branimir Gudelj. Poslije nastupa pjesmu nam je g. Badurina poklonio. Nakon nekoliko godina izvođenja po raznoraznim eventima, što s klapom, što solo, došao sam na ideju da je predstavimo široj javnosti. U dogovoru s klapom pripala mi je čast da pjesmu predstavim široj javnosti. Moram priznati da sam jako sretan što je upravo meni pripala čast da je objavim kao singl.

Kakve su reakcije na pjesmu, dosad ste je već pjevali na nekim privatnim zabavama i ljudi su uvijek pozitivno reagirali?

Da, pjevao sam je na privatnim nastupima i ljudima je ostala u pamćenju kao jako emotivna. Znala bi pasti i koja suza.

Posljednjih godina imali ste karijeru u mjuziklima, klapskom pjevanju i pop glazbi. U kojem od tih glazbenih izričaja se najbolje snalazite?

Da biste bili uspješni u svom poslu, morate posao raditi sa strašću. Odmalena sam volio pjevati i rado sam slušao klape, a poslije i operu. Svaki od tih glazbenih izričaja dao mi je neku zadovoljštinu i užitak. Pop mi je novija priča i time mi je najizazovniji i moram priznati da mi jako dobro ide.

Kada ste počinjali karijeru, Darko Bakić dao vam je nadimak Grgarotti. Koliko vam gode usporedbe s Pavarottijem?

Kao što sam već spomenuo, odrastao sam slušajući klape, dalmatinski pop te Tri tenora. Doticaj s operom bio mi je jako izazovan. Bilo mi je jako teško kada sam krenuo s opernim tehnikama pjevanja. Nakon nekoliko godina pjevanja shvatio sam koliko mi je to pjevanje olakšalo samo pjevanje i sada sam zaista sretan što sam bio uporan u tome. Pavarotti mi je često bio smjernica u stilu i izražaju. Često sam znao koristiti neke fraze i pjesme koje je on izvodio. Pop karijeru sam započeo s ekipom u koordinaciji s Darkom Bakićem. Neizmjerno sam zahvalan Darku i ekipi što su mi bili oslonac u estradnim počecima. Na nastupima sam osim klapskih i popularnih dalmatinskih pjesama često znao zapjevati i pokoju opernu ariju. Kolege su me od milja zvali Grgarotti. Darko je čuo za taj nadimak te je dao prijedlog da iskoristimo već poznati nadimak, ha-ha…

U karijeri ste pjevali s Oliverom i Cocom, ali i drugim poznatim glazbenicima. Tko je od njih najviše utjecao na vas i vaš rad te vam dao najbolji savjet?

Imao sam sreću da se družim s tom dvojicom velikana. I prije poznanstva s oduševljenjem sam gledao na njih i na njihov rad. Najviše me oduševila njihova jednostavnost i pristup. Jednom zgodom zatražio sam savjet od Olivera, pitao sam ga što da radim ako se odlučim za izlazak na estradu. Jednostavnim rječnikom rekao mi je: “Pivaj i sve će jednom doći na svoje, bitno je da ti to voliš.” Bilo mi je i više nego jasno.

VEZANI ČLANCI: 

Čime se još bavite osim pjevanjem, kako se najbolje opuštate?

Kao i gotovo svaki Dalmatinac, volim dobro društvo i redovito ispijanje kave na pijaci. U mlađim danima obožavao sam igrati nogomet, a sada sam redovit u igri na balote i karte. Imam i nekoliko prijatelja s kojima volim otići na ribe.

Gdje nastupate ove jeseni, koje biste koncerte najavili?

Moji “gažerski” počeci bili su u konobi. Godinama poslije bio sam čest izvođač na nastupima po restoranima, kafićima te privatnim feštama. Sada uglavnom nastupam na privatnim feštama i eventima, a nadam se i što češćim samostalnim koncertima.

Što dalje pripremate u karijeri, jeste li završili album?

U planu je skori veliki koncert u Koncertnoj dvorani Lisinski. Do kraja godine trebao bi biti dovršen i moj autorski album prvijenac. Jako sam ponosan na to i jedva čekam da iziđe. 

VIDEO: Preminuo srpski glumac Žarko Laušević

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije