Eugenio Caballero

Oskarovac otvara program Talents Sarajevo na 25. SFF-u

Eugenio Caballero
Foto: Promo
04.07.2019.
u 15:59

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu Guillerma del Tora "Panov labirint", otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala.

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Rođen je u Mexico Cityju, a nakon studija umjetnosti i istorije filma u Firenci, Italija, započeo je karijeru produkcijskog dizajnera u Mexicu gdje je radio na nagrađivanim muzičkim spotovima (MTV nagrada) i kratkim filmovima. Nedugo potom počinje raditi na igranim filmovima kao asistent i scenograf.

Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Surađivao je s više istaknutih redatelja i redateljica, uključujući Jima Jarmuscha ("Granica kontrole"), Baza Luhrmanna ("Romeo i Julija"), Sebastiana Cordera ("Vijesti", "Gnjev" i "Izvještaj s Europe"), Floriju Sigismondi ("The Runaways"), Claudiju Llosa ("Glavu gore, ne plači"), Fernanda Eimbckea ("Klub sendvič") i Carlosa Cuarona ("Rudo i Cursi").

Uz nagradu Oscar za najbolju scenografiju, za rad na filmu "Panov labirint" (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominovan za nagradu BAFTA.

Za rad na filmu J.A.Bayona, "Nemoguće", u kojem su uloge ostvarili Naomi Watts, Ewan MacGregor i Tom Holland, osvojio je nagradu Goya, kao i nominaciju za nagradu Udruženja scenarista za 2013. godinu. Caballero je osmislio vizuelni identitet ceremonije otvaranja zimskih Paraolimpijskih igara u Sochiju koju je režirao Daniele Finzi, sa kojim je 2016. sarađivao i na prestavi LUZIA Cirkusa du Soleil.

Tri puta je nominiran za nagradu Goya, koju je i osvojio za scenografiju filma "Sedam minuta poslije ponoć" (2016) redatelja J.A.Bayona. Za isti film je nagrađen i nagradama Gaudi, Fenix i Platino. Za rad na Oscarom nagrađenom filmu Alfonsa Cuaróna, "Roma" (2018), nominiran je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar.

Caballero je sedam puta nominiran za najprestižniju filmsku nagradu u Meksiku, Ariel, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i znanost, AMPAS, te meksičke i španjolske Filmske akademije.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije