Barica Bistrički i Ružica Šoštar u prošloj sezoni RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” bile su među omiljenim natjecateljicama, a na kraju im je za dlaku izmaklo prvo mjesto.
Gospođe iz tima “Stare puce” ovaj su tjedan predstavile zajedničku knjigu recepata jednostavnog naziva “Kuharice“. Na promociji u njihovu gradu Sv. Ivanu Zelini posjetitelji su mogli i kušati neke od tih obroka pa su ih počastile vaflima s namazom, paštetama, klipićima, piletinom u umaku od povrća, tortom, kolačem od cikle i raznim drugim delicijama.
ČUVENE BARIČINE BUHTLE
Sastojci za 15 buhtli:
500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 cijelo jaje + 2 žumanjka i 40 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature) i 100 ml ulja
malo limunove korice i 1 jušna žlica ruma
1 vanilin šećer i 1 jušna žlica meda
1 suhi kvasac
Priprema:
Smočite kvasac u 100 ml mlijeka i stavite ga na toplo. Dok se kvasac diže, umijesite ostale sastojke – jaja, šećer, sol, ostatak mlijeka, ulje, med, rum i limunovu koricu pa tek na kraju brašno i kvasac. Dobivenu smjesu tucite kuhačom u zdjeli. Tijesto je gotovo kada se prestane lijepiti za zdjelu te se lijepo odvaja od stijenki. Zdjelu s tijestom ostavite na toplom, pokrivenu krpom. Kad se tijesto podigne, pobrašnite stol i valjak i razvaljate tijesto na otprilike 1 cm debljine, ne smije biti ni pretanko ni predebelo. Potom ga izrežite na 30-ak kocki jednake veličine. Jednu kocku prstom udubite u sredini, kao da radite jastučić. U njega stavite žlicu marmelade. Potom ga poklopite drugom kockom tijesta, stisnete rubove i napravite ovalni oblik ili kuglicu. Uključite pećnicu na 180°C. Dok čekate da se ugrije, namastite lim ili vatrostalnu zdjelu i stavite kuglice (jednu do druge oblikujte krug) i po želji premažite mješavinom žumanjka i
ulja za sjaj. Buhtle pecite otprilike pola sata, sve dok ne dobiju crvenkastu boju.
Puno zanimljivih recepata
– Sudjelujući u emisiji, naučile smo puno zanimljivih recepata pa smo odlučile probati napisati knjigu u kojoj će biti modernih i starinskih recepata. Pisale smo osam mjeseci, sve smo isprobale i na kraju izdale knjigu koju smo predstavile u Sv. Ivanu Zelini. Jako smo zadovoljne komentarima i prodajom – kazala nam je Barica Bistrički.
Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina: predjela, juhe, glavna jela s prilogom, povrće, salate i deserti.
– Jedno od omiljenih jela u emisiji, a koje se nalazi i u knjizi, je vratina u crnom pivu. Tu je i piletina s maslinama, suhim voćem i pečenim krumpirom, a od deserata tu su i čuvene buhtle, loparke te Ružičini kolači od cikle. Ukupno je 204 recepta – kaže Barica.
Knjigu je izdalo Pučko učilište u Zelini, uz pokroviteljstvo Grada i TZ-a. Želja im je da je promoviraju i u drugim gradovima.
“Stare puce” bile su najstarije natjecateljice u emisiji. Zanimljivo je da su najprije ispale u kvalifikacijama, no vraćene su u emisiju, i to je bio pun pogodak. Svojim znanjem i šarmom osvojile su sve.
– Joj, ja sam imala tremu na početku, a Ružica nije. Voljele smo se šaliti sa Špičekom. Sa svima iz emisije ostali smo u dobrim odnosima. Ljetos sam s kćeri i unucima bila kod Pažanina u restoranu i odmah sam ga pitala: “Kaj imaš za jesti? Ima li odojka?” A on se samo nasmijao i rekao: “Ajde, Barek, nemoj me zafrkavati”. Spremio nam je ribu i stvarno je bilo dobro – smije se Barica.
Baricu i Ružicu često prepoznaju na ulici. Nije očekivala da će ih i na moru tražiti autograme i zajedničke fotografije.
Unuci me ocjenjuju
– Čak su i vikali za mnom: “Evo Barice iz “Tri, dva, jedan – kuhaj!” A najviše me zafrkavaju unuci. Svaki dan govore: “Bako, moraš kuhati”. Onda nakon ručka obvezno dižu ocjene, baš kao i u emisiji. Naravno, gotovo uvijek su to desetke. Nikad mi nije dosadno – kaže Barica.
Simpatičnu Baricu i Ružicu mogli bismo uskoro ponovno vidjeti na televiziji. Naime, Ružica ima divno imanje pa joj je želja da se prijavi u novu sezonu emisije “Večera za 5 na selu”, za koju su upravo počele prijave. Tada bismo sigurno vidjeli i njezinu sestričnu Baricu. Tim “Stare puce” se ne predaje!
Potrebno za tijesto
250 g glatkog brašna
0,50 dl ulja
0,75 dl mlake vode
Potrebno za nadjev
400 g svježeg sira
100 g vrhnja
0,50 dl mlijeka
malo soli
50 g šećera
1 žlica kukuruznog brašna
50 g maslaca
Priprema:
Od brašna, ulja, vode i soli zamijesiti glatko elastično tijesto i pokriveno ostaviti na toplom da malo odstoji. Pomiješati sir i pola
vrhnja, mlijeko, šećer i kukuruzno brašno da se dobije krema za nadjev.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljati tijesto na veličinu 40x50 cm, posudu za pečenje premazati uljem, u nju staviti tanko razvaljano tijesto da krajevi vire izvan posude. Na tijesto razmazati kremu od sira i na kraju premazati ostatkom vrhnja, a krajeve tijesta preklopiti.
Pećnicu ugrijati na 220º i peći 20-30 minuta dok ne porumeni. Kad su pečene, preliti rastopljenim maslacem i po želji pošećeriti. Izrezati na veće jednake komade, posložiti u zdjelu i pokriti krpom da malo odstoje. Poslužiti toplo. Loparke su izvorni tanki kolač zelinskog
kraja. Ime su dobile po istoimenoj širokoj dasci na kojoj se loparka stavljala u krušnu peć. Danas rijetko koja domaćica peče u krušnoj
peći, jer ih je malo ostalo. Loparke se danas peku u pećnici, a dobri poznavatelji kažu da nisu tako ukusne kao što su bile one pečene u krušnoj peći.
Najbolja antireklama