"haute couture"

Pariška moda kao predigra: Što će koja diva odjenuti za Oscare

moda (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/7
29.01.2011.
u 22:00

U dosluhu je s otmjenim minimalizmom Giorgio Armani. Kolekcija mu je križanac istočnjačke, ali i europske visokomodne čistoće linija, izvedene u futurističkim materijalima nalik na ljeskavi tekući metal.

Fantastično je da moda koju može kupiti samo nekoliko stotina bogatih kupaca na cijelom planetu uvijek najviše zanima svijet! Riječ je o "haute couture", o visokoj modi koja je upravo predstavljena u otmjenim pariškim prostorima, a namijenjena je predstojećoj proljetno-ljetnoj sezoni. Moda je to koja se radi ručno, srž je modne umjetnosti i umijeća, a od dizajnera zahtijeva božansku kreativnost.

No većina svijeta kojeg zanima jedino spektakl, svako izdanje Paris Haute Couture smatra samo poligonom za toalete koje će zvijezde odjenuti na dodjeli filmskih Oscara.

Svemirski Armani!

Zato ne začuđuje pomama za ulaznicama na reviju Diora u Rodinovu muzeju koji sada kad je udvostručen broj mjesta može primiti samo 800 sretnika. Uglavnom nezamislivo moćnih bogatašica... I nezamislivo naboranih premda mogu kupiti sva kozmetička blaga svijeta. No to je samo zlobno razmišljanje onih koji ne mogu vjerovati da se i u stotoj jednako uživa u haute coutureu iako ga je u toj dobi – možda! – besmisleno kupovati...

No John Galliano uvijek će im prirediti spektakl dostojan suza. Ovaj put njegova je kolekcija za Dior podsjetila na zvjezdani outfit Ave Gardner, ali i diva koje uživaju u "pjenušavoj ljepoti" mode iako je i takva perverzno skupa. Jasno je kao dan da će androgina Tilda Swinton, birajući haljinu za Oscara, zaobići takvu modnu šifru. Već je na nedavnom Golden Globeu odjećom Jil Sander pokazala da je vrijeme povratku modnom minimalizmu!

U dosluhu je s otmjenim minimalizmom Giorgio Armani. Kolekcija mu je križanac istočnjačke, ali i europske visokomodne čistoće linija, izvedene u futurističkim materijalima nalik na ljeskavi tekući metal. Dopunjene još i optičkim enigmama. Nevjerojatno drsko za Armanija! Ali, hvala Bogu.

Daleko od Audrey

Modnu misiju punka, Belle Époque, pariškoga kabarea odlično podnosi kolekcija Jeana Paula Gaultiera, čiju je vjenčanicu na pisti nosio transrodni Andrej Pejić, a ljupko, ali ipak muško odijelo, naša Kristina Šalinović. I dok Lagerfeld Chanelu ukida visoke potpetice, Gaultier je svoju haute couture reviju "podložio" samo zvukom potpetica! Tome je u prvom redu aplaudirao filmski stručnjak za "Visoke pete" Pedro Almodovar. No jedino je Chanelov modni bard Karl Lagerfeld nalet pusa poslije revije dočekao u društvu čak 47 modela!

Richardo Tisci je, kažu kritičari, Givenchy odveo daleko od svake pomisli na pročišćenu vizualnost Audrey Hepburn. Nije odolio bujici ideja u finoj ručnoj izradi. Takvoj su se raskoši odali i Elie Saab i Valentinovi dizajneri Maria Grazia Chiuri i Paolo Piccioli. Na radost Hollywooda!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije