Ljiljan Vidić

Pavelićev reality i gdje si bio '45.? Komedija o ustašama i partizanima

12.12.2015.
u 13:00

Prva i punokrvna, hrvatska komedija o ustašama i partizanima uzburkat će duhove Film prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na talent-showu Čimbenik X te dobiva priliku ubiti Pavelića

Pet godina nakon svog filmskog prvijenca Šuma Summarum redatelj Ivan Goran Vitez snimio je novi crnohumorni film koji će ponovno uzburkati javnost.

"Narodni heroj Ljiljan Vidić" dolazi u hrvatska kina točno na Staru godinu, 31. prosinca. Film će nesumnjivo ući u povijest domaće kinematografije kao prva partizanska komedija, a autori najavljuju da će se saznati "prava istina o Drugom svjetskom ratu, NOB i NDH".

"Narodni heroj Ljiljan Vidić" prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na endehazijskom talent showu "Čimbenik X": pobjednik osvaja nastup na poglavnikovu domjenku te samim time i priliku da uz pjesmu, ples i pucnjeve okonča rat.

Tko je heroj, a tko zločinac?

Po riječima redatelja Viteza, film tematizira prošlost koja nikad nije otišla s ovih prostora. Premda smještena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, priča "Narodnog heroja Ljiljana Vidića" govori o Hrvatskoj danas: još uvijek živimo u 1945., još uvijek se dijelimo na partizane i ustaše, nikako da se dogovorimo tko je heroj, a tko zločinac i – kako stvari stoje – još ćemo se načekati dok dobijemo zvijezde veće od Tita i Pavelića.

– Politika i talent-showovi čine našu današnju stvarnost, a film upravo njih tematizira na jedan duhovit i britak način. Na snimanju se vidjelo da je glumcima bio užitak igrati ove likove, što stvarne, što fiktivne – kazao je Vitez. U glavnoj je ulozi mladi glumac Kristijan Jaić, dok ostatak glumačke ekipe čine mnogo zvučnija imena hrvatskog glumišta.

Paralele sa sadašnjošću

Tako se u ulozi Josipa Broza Tita našao Dragan Despot, Dražen Čuček igra Antu Pavelića, Dražen Kuhn Adolfa Hitlera, dok se u ulozi Ivana Gorana Kovačića našao Živko Anočić. Tu su još, između ostalih, i Željko Königsknecht, Ivan Glowatzky, Mile Kekin, Marinko Prga, Bojan Navojec, Stjepan Perić, Tena Jeić Gajski, Ljubiša Savanović, Ivan Đuričić i Stojan Matavulj.

Film vuče niz paralela s današnjim vremenom pa ćemo tako doznati kako su u 40-ima izgledali šoping-centri, a kako razgovori za posao, koji je automobil Hitler poklonio Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao u svom nikad objavljenom priručniku za samopomoć. Scenarist je Zoran Lazić, koji je i autor songova.

Uz film će izaći i album s pjesmama, kao što je "Za ljubav spremni", koju Ljiljan Vidić pjeva na talent-showu.

Komentara 9

CA
carpediem
15:31 12.12.2015.

"Narodni heroj Ljiljan Vidić" prati četu partizana...............usao u cetu kao cetnik

Avatar evgenij
evgenij
15:54 12.12.2015.

Mile Kekin, Marinko Prga,Ljubiša Savanović.....ha ha ha ha!!!!

SV
sibirski vuk
19:37 12.12.2015.

mile kekin, taj odurni čelavi ljigavac,partizančuga, sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije