Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opisao situaciju

Petar Vlahov javio nam se iz Izraela i komentirao snimku: 'Ne zamjeram gledateljima'

Foto: HRT screenshot
1/8
12.10.2023.
u 21:50

Raketni napadi i sirene gotovo se svakodnevno čuju tim područjima, a jedan od reportera koji se nakon subotnjeg napada odvažio otići u nesigurni Izrael je i HRT-ov novinar Petar Vlahov koji je u srijedu i sam svjedočio raketnom napadu Hamasa

Nakon najtežeg napada na Izrael u posljednjih 50 godina proteklog vikenda, kada je palestinska islamistička organizacija Hamas ispalila na tisuće raketa na Izrael, pokrenuta je najsnažnija “kampanja bombardiranja” u 75-godišnjoj povijesti sukoba ovih dvaju država. Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na Židove od holokausta.

Raketni napadi i sirene gotovo se svakodnevno čuju tim područjima, a jedan od reportera koji se nakon subotnjeg napada odvažio otići u nesigurni Izrael je i HRT-ov novinar Petar Vlahov koji je u srijedu i sam svjedočio raketnom napadu Hamasa nakon kojeg se javio za HRT-ove vijesti. Zajedno sa snimateljem Stjepanom Kotarskim i audio tehničarem Stjepanom Betijem našao se usred ozbiljne opasnosti negdje na prostoru između gradova Aškelon i Tel Aviva.  Oružano krilo Hamasa, brigada Al Qassam, ranije je objavila da izvodi “velike napade” na izraelski grad Aškelon, a objavili su i slike napada na kojima se vidi gusti crni dim i automobili u plamenu. HRT-ova ekipa odmah se sklonila iz automobila u najbliži jarak pored ceste kako bi si osigurali najveću moguću sigurnost, a Petar je pored ceste u poluležećem položaju snimio i spomenuto televizijsko javljanje.

VEZANI ČLANCI

Nakon što je emitirano, brojni komentari i neumjesne šale pojavile su se na društvenim mrežama, a koji su htjeli podcijeniti opasnost u kojoj se Vlahov našao pa su tako pisali kako je on “ležao dok su druge žene iza njega neometano tipkale na mobitel”. A što se točno dogodilo te kako izgledaju njihovi radni dani u ratnom području ispričao nam je Petar, koji se trenutačno nalazi u Tel Avivu.

Kako ste reagirali na napade u srijedu kad ste ih čuli? Naravno, na takvom mjestu u takvo vrijeme to nažalost nije čudno niti neočekivano, ali opet..

Svakako, nije mi bilo svejedno iako me to podsjetilo na Domovinski rat. Prošlo je sve kako treba, napad je trajao oko 2 minute srećom bez posljedica.

Koliko je teško u tom trenu misliti na posao zbog kojeg ste tu?

Kada dođete na ovakav teren s kolegama, mislite na posao stalno, 24 sata, i dok sada Vama odgovaram. Misli su prije svega na sigurnost i kako profesionalno obaviti posao bez obzira na date okolnosti i prepreke. To je poseban izazov i adrenalin.

Opišite nam malo kako je to izgledalo, gdje ste se kretali kada se dogodio napad i što ste napravili poslije televizijskog javljanja?

Dakle, na poziv Izraelskog ministarstva vanjskih poslova u pratnji naše veleposlanice krenuli smo u naselja blizu Aškelona gdje je Hamas počinio zločine nad civilima. Obzirom da tamo često dolazi do raketnih okršaja u prtljažniku smo nosili pancirke i kacige koje nam je osiguralo veleposlanstvo. Tijekom puta stigla je SMS poruka IDF- a (Izraelskih obrambenih snaga) da će za manje od minutu doći do raketnog udara na prostoru kojim se krećemo. Po protokolu smo napustili vozila i dograbili bar kacige i čekali da prođe napad. Nakon toga smo još “vrući” snimili stand-up.

1/10

Jeste li vidjeli reakcije na spomenuto javljanje na društvenim mrežama? Pojavili su se komentari kako ste vi “ležali” u javljanju sa šljemom na glavi dok su ostali iza vas “normalno” šetali, tipkali na mobitel bez zaštite. Kako to komentirate, što se zapravo događalo u tom trenutku?

Vidio sam reakcije i ne zamjeram gledateljima i čitateljima ništa već velikom djelu kolega i drugih medija koji su konstruirali izrugivanje i djelomičnu informaciju nakon čega su se raspirile niske strasti. Ovo se nimalo ne odnosi na Večernji list koji je bio profesionalan od početka ne tražeći senzaciju i  izrugivanje mene i moje ekipe kao kolega. Ovim putem iskreno HVALA  na kolegijalnosti.

A razlog zašto su drugi gledali u mobitele oko nas je što su iščekivali na mobitel hoće li doći drugi val napada. Zbog sigurnosne procjene vratili smo se u sigurniji Tel Aviv.

Kada ste zapravo krenuli za Izrael i kako je izgledao ulazak u zemlju i dolazak u to područje?

Za Izrael smo krenuli u utorak ujutro i stigli smo isti dan poslijepodne  u zračnu luku Ben Gurion. Odmah se moglo vidjeti kako je Izrael u ratu, od mjera sigurnosti do polupraznih ulica i rijetkog prometa. Dočekalo nas je naše veleposlanstvo i jako su nam pomogli u adaptaciji na situaciju. I stalno brinu o našoj sigurnosti.. To nam je neprocjenjivo.

Kako vam izgleda dan tamo sada?

Dan počinje u 7 ujutro, a završava oko 23.. Imamo brojna javljanja uživo za HRT-ov informativni program i HR radio. U međuvremenu pokušavamo snimiti zanimljive goste i intervjue.

Koje sve sigurnosne mjere poduzimate svakodnevno?

Kao i na svakom ratnom terenu osobna sigurnosna procjena je najvažnija. Od praćenja oglašavanja uzbuna do kretanja koliko toliko sigurnijim područjem. Pancirke su obvezne na područjima gdje postoji izravna opasnost. U Tel Avivu to nije takav slučaj. Za posjet  isključivim ratnim zonama imamo u tom slučaju potrebnu pratnju i zaštitnu opremu - pancirke i kacige.

Čuju li se sirene stalno?

Nema sirena već signal dolazi putem aplikacije. 60 posto trgovina je zatvorena, ljudi je manje na ulicama i prometnicama.. Većina je zabrinuta i prati Izraelski program za slobodu.

Kojim područjem se krećete trenutačno?

Trenutačno smo u Tel Avivu. Bili smo blizu Aškelona, a u planu nam je posjetiti i snimiti kakav je život u gradu Haifi prema Libanonu. 

VIDEO Aleksandra Prijović otkrila da uživa u alkoholu: 'Kada sam rodila, rekli su mi da trebam piti što više piva'

Ključne riječi

Komentara 11

ZP
Zabranjen pristup
23:52 12.10.2023.

Prisiljeni smo placati televiziju da nas laze

DX
Dxxt90
22:01 12.10.2023.

Izrugivati se mogu samo oni koji nikad nisu primirisali rat te su izuzetno hrabri u svojim foteljama pred televizorom

DZ
Dzasmin
06:55 13.10.2023.

Koja gomila komsija ovdje! A da se vratite na Informer, Blic, Alo, Telegraf?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije