ZDENKO JURAN

Preminuo pjevač jednog od prvih hrvatskih rock bendova: 'Legendo, počivaj u miru!'

Zdenko Juran
Foto: Facebook
1/3
22.09.2024.
u 13:34

Zdenko Juran, popularni Jura, rođen je 29. svibnja 1941. Upućeni homo šibenikusi tvrdili su, on je naš, on je Murterin! – bio je nešto između Micka Jaggera i Matta Collinsa, šoumen i arhetipski rok pjevač prve rokerske generacije s ovih prostora, hvaljenih i sredinom 1960-ih vrlo popularnih zagrebačkih Delfina, objavio je Siniša Škarica

Zdenko Juran, frontmen Delfina, jednog od prvih hrvatskih rock sastava preminuo je u petak u 84. godini života. Vijest o smrti na svom je Facebook profilu objavio Siniša Škarica, koji se emotivno oprostio od pokojnog kolege riječima: "Legendo, počivaj u miru!"

- Zdenko Juran, popularni Jura, rođen je 29. svibnja 1941. Upućeni homo šibenikusi tvrdili su, on je naš, on je Murterin! – bio je nešto između Micka Jaggera i Matta Collinsa, šoumen i arhetipski rok pjevač prve rokerske generacije s ovih prostora, hvaljenih i sredinom 1960-ih vrlo popularnih zagrebačkih Delfina. Zapravo, zahvaljujući njegovim sposobnostima tipičnog frontmana, Delfini su, poslije Bijelih strijela, bili prvi koji su vokal (u ta doba vladavine instrumentalnog rocka stavljali u prvi plan, kada su recimo istodobno Miro i Barba ravnopravno dijelili popularnost Crvenih koralja).

Bend koji je u jednom trenutku u svojim redovima imao i Rajmonda Ruića i Petka Kantardžijeva Mlinca (i na bubnjevima aktualnog predsjednika HAZU-a Velimira Neidhardta) nije trebao brinuti za budućnost, ali 1967. u jeku najvećih uspjeha (tri izvedbe na Zagrebu 67, od kojih je suradnja Reja i Maje Perfiljeve “Ne pitaj me ništa”, osvojila nagradu “žirija mladih”), s dvije EP ploče iza sebe, bila je zapravo labuđi pjev omiljenog sastava. Rej i Jura će neko vrijeme pokušati s mlađim snagama Antoniolijem, Grčićem i Kušecom (pozdrav Kmica!), potom će se Ruić posvetiti skladateljskom i producentskom radu, a Juran ulozi glazbenog menadžera. No prije toga Zdenko će krajem 1972. snimiti svoju posljednju ploču, zapravo solistički gledano – prvu, singl predstavljen kao Zdenko Juran & Zlatni akordi (“Tvoj smijeh” / “Ti ti znaš”) s jednom od brojnih postava Zlatnih akorda, u kojoj su mu pored bendovskog utemeljitelja Ice Miksića društvo činili Željko Kovačević Pes, Boris Turina i Rajko Dujmić (Limino diskografsko vatreno krštenje!), objavio je Škarica. 

GALERIJA: Maja Šuput danas slavi rođendan, a pogledajte kako se mijenjala tijekom karijere

Zdenko Juran
1/25

Inače, Delfine su 1963. godine osnovali Mladen Šurina (solo gitara), Branimir Baković (ritam gitara), Rajmond Ruić (bas-gitara), Vladimir Stošić (klavijature), Velimir Neidhardt (bubnjevi) i Zdenko Juran (vokal). Za razliku od ostalih sastava tog vremena hrvatskog ranog rock and rolla, koji su većinom počeli s instrumentalnom glazbom, Delfini su odmah na početku istaknuli vokal i svog frontmena Zdenka Jurana.

VEZANI ČLANCI: 

Svojim ranim izvedbama skladbi "Hippy hippy Shake", "Good Golly Miss Molly", te malo novije "Gloria", ubrzo su privukli pozornost glazbenih stručnjaka, urednika Radio Zagreba i vodeće ljude zagrebačkog festivala i Jugotona. Nastupali su po mnogim plesnim dvoranama, a prvi puta su predstavljeni i u zagrebačkom Dramskom kazalištu, gdje se Sarapa pokazao kao vrstan gitarist, a Ruić kao odličan basist i skladatelj, međutim najveću pozornost ostvario je pjevač Zdenko Juran. 

Debitirali su na Zagrebfestu '66, gdje su nastupili kao treći rock sastav nakon Bijelih strijela 1963. i Crvenih koralja 1965. godine. 

VIDEO: Ella Dvornik progovorila o razvodu: 'Traje već tri godine i kako mi se čini – samo je nebo granica'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije