Ottavio Missoni

Preminuo utemeljitelj modne kuće Missoni

ottavio missoni
Nel Pavletić/Pixsell
09.05.2013.
u 11:47

U krugu obitelji, poznati dizajner, preminuo je u 92. godini u svojoj vili u Italiji

Talijanski modni kreator Ottavio Missoni (92) umro je danas u svome stanu u mjestu Sumirago nel Varesotto, obznanila je obitelj. Bio je smješten u bolnicu u Vareseu 30. travnja zbog smetnji na srcu, ali je dan kasnije vraćen u njegov dom gdje je danas umro.

Rođen 1921. godine u Dubrovniku (talijanski, odnosno latinski Ragusa), Ottavio Missoni je odrastao u Zadru (talijanski Zara). Počeo se mlad baviti atletikom i već sa 16 godina imao odlične rezultate u trčanju na 400 metara kao i s preprekama, a s 32 godine se prestao baviti sportom. Bio je 23 puta talijanski reprezentativac, a osam puta je bio prvak Italije. Osvojio je zlatnu medalju na svjetskim studentskim igrama 1939. godine u Beču, a stigao je osmi na Olimpijadi 1948. u Londonu.

Missoni je bio talijanski vojnik u Drugom svjetskom ratu i sudjelovao je u bitci kod El Alameina, gdje su ga zarobili saveznici. Nakon što je proveo 4 godine u logoru u Egiptu, 1946. vratio se u Italiju, u Trst (Trieste) gdje je završio gimnaziju.

Početkom pedesetih godina upoznao je Rositu Jelmini iz obitelji tekstilnih industrijalaca, koja mu je postala suprugom i s kojom je započeo proizvoditi sportsku odjeću. Tako je ušao u obrt, jer takvima, odnosno obrtnicima, se smatraju Missoni, mode, a 1969. izgradili su postrojenje i stambenu kuću u mjestu Sumirago, gdje obitelj i danas živi. Sada tvrtkom upravljaju njihova djeca Angela i Luca. Sin Vittorio nestao je u sijećnju za vrijeme leta na Karipsko otočje, odnosno ispred venecuelanske obale. Njegovo tijelo nije nađeno i taj gubitak sina zasigurno je utjecao na Ottavija.

Modne kreacije, posebno slaganje boja, obitelji Missoni svjetski su poznate. Njegova su djela izložena i u muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.
Ottavio Missoni bio je i „gradonačelnik Zadra u izbjeglištvu“. Zbog toga „naslova“ osuđivali su ga najprije komunisti u bivšoj Jugoslavije, a zatim i neki političari u današnjoj demokratskoj višestranačkoj Hrvatskoj. Tko je izabrao Missonija na položaj „gradonačelnika Zadra u izbjeglištvu“? Oni Talijani koje je iz Zadra prognala Titova vojska. Okupili su se u Italiji i Missonija, koji je bio i poznati sportaš i počeo se baviti proizvodnjom odjeće, izabrali kao svoga „gradonačenika“. Missoni nije tu titulu smatrao kao nekom teritorijalnom pretenzijom. Jednom mi je kazao kako su ga izabrali uz briškulu i bicchierin, bilo nas je „quattro gatti“ (četiri mačke), izraz koji se upotrebljava za malobrojne. Ni u njegovoj biografiji, pa ni u biografiji koju o njemu objavljuje ni Wikipedija, ne piše taj detalj da je „gradonačelnik Zadra z izbjeglištvu“.

>>Riječani oduševljeni životom i stvaralaštvom genija boje

>>Nasljednica Missonija gotovo cijeli život izbjegava obiteljski dućan

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije