EKSTREMNA BOL

Prijatelji životinja poslali apel RTL-u zbog emisije '3,2,1 – kuhaj': 'Zgroženi smo'

Tri, dva, jedan - kuhaj!
Foto: RTL
1/8
15.03.2021.
u 11:54

– Posebno želimo istaknuti činjenicu da hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok. Kada su druge životinje, uključujući ljude, izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav privremeno se gasi, što predstavlja obrambeni mehanizam – ističu Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja poslala je apel RTL-u zbog "okrutnosti i neprimjerenosti ubijanja hlapova uživo u emisiji 'Tri, dva, jedan – kuhaj". U apelu koji su objavili i na svojoj web-stranici kažu kako su ga napisali potaknuti brojnim reakcijama zgroženih građana koji im se javljaju. 

"Posebno želimo istaknuti činjenicu da hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok. Kada su druge životinje, uključujući ljude, izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav privremeno se gasi, što predstavlja obrambeni mehanizam. Zoolozi su otkrili da rakovi nemaju mogućnost podlijeganja šoku kada su izloženi okrutnim procedurama – primjerice, odsijecanju kliješta i kuhanju živih rakova u kipućoj vodi, što tradicionalno predstavlja neizmjerno okrutnu praksu pripreme u kulinarstvu, pa se njihova agonija dodatno produbljuje. Kako to konkretno izgleda u praksi, znanstvenici su objasnili ovako: potrebno je 35 – 40 sekundi da rak bude usmrćen kada ga se živog uroni u kipuću vodu, a kada ih se rasijeca ili raskomada, njihov živčani sustav ostaje živ i funkcionalan do čak sat vremena nakon komadanja, istaknuli su iz udruge i dodali kako se ove prakse primjenjuju i pri uzgoju škampi i kozica.

Tri, dva, jedan - kuhaj!
1/7

Izuzetno je važno osvijestiti da priroda beskralježnjaka nikako ne podrazumijeva odsutnost receptora boli. Stoga oštro osuđujemo ovu potpuno neetičnu praksu pripreme i rezanja živih hlapova, koju samim javnim emitiranjem očito podržavate te osobito naglašavamo da je ovakvo ubijanje i mučenje životinja sramotno i etički nedopustivo. Molimo vas da promislite o činjenici da se u vašem studiju i uz vašu privolu odvija okrutno ubijanje, što za sobom neizostavno povlači promoviranje nasilja i desenzibilizaciju i bešćutnost gledatelja prema patnji životinja.

Apsolutno je pogrešno veličati mučenje i ubijanje životinja i prikazivati ga kao kulturu prehrane. Neugodno smo iznenađeni ovakvim prikazivanjem nasilja i zato što je vaša televizijska kuća u više navrata podržala kampanje za zaštitu životinja i samostalno osudila mučenje i zlostavljanje životinja, usprotivila se napuštanju životinja i promovirala udomljavanje umjesto kupnje životinja, za što ste dobili podršku upravo vaših gledatelja koje sada izlažete primjerima i scenama ozbiljnog zlostavljanja živih bića", ističe se u priopćenju koje za Prijatelje životinja potpisuje Maja Jambrišak. O ovom apelu zatražili smo i odgovor RTL-a, a objavit ćemo ga kada ga dobijemo. 

 

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar drug Joža
drug Joža
12:13 15.03.2021.

Govorimo o "hrani"!!! A vi kao beznačajna manjina na nivou statističke greške slobodno jedite travu do mile volje.

Avatar Tombstone
Tombstone
13:12 15.03.2021.

Istina s jedne strane, morske zivotinje se hvataju i ubijaju na "najnehumaniji" nacin (koliko god to nakaradno zvucalo). Ekvivalent bi bio uloviti hrpu kokosi ili junaca u mrezu pa povuci ih pod vodu da se utope. Ali s druge strane raka je tesko ubiti. Imamo primjer njegovog prvog rodjaka na kopnu, zohara, koji ce bez problema prezivjeti odsjecanje glave ali i umrijeti u roku od nekih 5 do 7 dana od gladi jer nema s cime jesti. Drugi bi i jos veci problem bio kod skampa ili kozica kolicina, jer bi pojedinacno ubijanje desetina skampa ili stotina kozica za jedan obrok uzelo previse vremena. I kako ubiti skoljku? Kako ubiti dagnju, koja je zivotinja? Kamenice se i jedu sirove, ljudi cak i istisnu limun u njih prije stavljanja u usta da vide kako se djelovanjem kiseline tijelo zgrci i tako budu sigurni da su jos zive. A s druge strane ako prijatelji zivotinja misle da je humanije ubosti kravu ili svinju u vrat i cekati da iskrvari ako se vec i prije toga ne ugusi u vlastitoj krvi svaka im cast. Lav, tigar, leopard vuk, medvjed, svinja i ostali predatori pocinju jesti svoju jos zivu lovinu. Bas kao i predatorske ribe. Nema druge, to je prirodno. Samo jos cekam da se na nekom sudu utuzi vuk koji je ubio i pojeo ovcu.

Avatar Vlaho
Vlaho
13:28 15.03.2021.

Kupus vrišti kad ga se bere i kuha, mrkva plače kad ju se izvadi iz zemlje i guli, virusi cvile kad ih se umoči u dezinficijens kao i bakterije koje od šoka urlaju od paste za zube......a toliko je gladnih ljudskih bića o kojima ne razmišljate vi grupo jednostavno licemjera i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije