– Kuhanje je moja ljubav i na tome će ostati, a mogu se pohvaliti da sam danas diplomirao na Filozofskom fakultetu pa sam postao profesor povijesti i geografije – pohvalio se prekjučer Šime Sušić (25). Pobjednik prve sezone Masterchefa u zagrebačkom šoping-centru, ispred trgovine Algoritam, predstavio je knjigu “MasterChef – Dnevnik pobjednika”. U njoj je, uz razne recepte i trikove, opisao što je sve naučio u showu, kako se nosio sa stresom i koje je emocije proživljavao uz ostale kandidate kad su se ugasile kamere.
Želi poučavati djecu
No, najbolji amaterski kuhar u Hrvatskoj ne razmišlja o radu u restoranu ili da otvori vlastiti sa 200.000 kuna koje je osvojio u Masterchefu. Radije bi, ističe, poučavao djecu.
– Evo, tražim posao u struci. Želim biti profesor koji će na zanimljiv način djeci prenositi zanimljive podatke iz povijesti i geografije – kaže Šime, koji već deset godina, uz podatke iz povijesti, “štreba” i one o ribama. Kod kuće u staklenkama drži posebne vrste.
– Imam u pripremi i riblju kuharicu sa savjetima za sušenje ribe pa, ako se nakladniku svidi, mogao bih i drugu objaviti jer se ova prva, kako čujem, dobro prodaje – smije se Sušić dok kuha ispred trgovine izdavača.
Tko je novi član žirija?
Na izazov je izazvao jednu posjetiteljicu centra. Spremali su piletinu u umaku od naranče, maslina i paprike.
– Još ne znam tko će naslijediti Tomislava Gretića, no znam da o tome ovisi hoću li ja ostati u showu – kaže Radovan Marčić. Uz Šimu, i stručnjak za gastronomiju u knjizi je opisao uspomene iz showa.
– Nisam vjerovao da će Masterchef ispasti tako dobar show te da će promovirati poštenje i pokazati da se pobjeda stječe poštenim radom. Velika mi je čast što sam u žiriju – zaključio je.