Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIM TIM TAGI DIM

Strani mediji o Euroviziji: 'Tužni smo zbog Hrvatske, a u EBU su odahnuli jer Izrael nije pobijedio'

Malmo: Baby Lasagna izveo je 'Rim Tim Tagi Dim' s kojim je postao favorit Eurosonga ove godine
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
12.05.2024.
u 17:01

U kolumni švedske nacionalne kuće SVT piše kako je ovo vjerojatno posljednja godina u kojoj su se pravili da glazba nema veze s politikom

Dan nakon što je naš Baby Lasagna s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" osvojio drugo mjesto na Euroviziji u Malmöu, ne stišavaju se komentari stranih medija o ovogodišnjem natjecanju. 

"Švicarska je dugo bila jedan od velikih favorita, a 'The code' je, naravno, više nego dostojan pobjednik. Balansiranje na nečemu što izgleda kao golema televizijska antena u najmanju je ruku impresivno, pogotovo kada Nemo istodobno uspijeva otpjevati lijepu brzu operu s queer-pozitivnom porukom o tome kako je usuditi se ići vlastitim putem. Ipak, tužni smo što hrvatski funky techno metal koji je zvučao kao Rednex na speedu nije uspio pobijediti. To što se u pjesmi 'Rim Tim Tagi Dim' govorilo o odljevu hrvatskih mozgova, dalo je doprinos apsolutno savršenoj pjesmi Eurovizije", piše u komentaru švedske nacionalne TV kuće SVT. 

Pobjeda Baby Lasagne također bi bila mala, ali lijepa osveta za Finsku i Kääriju. Prošle godine vidjeli smo kako je koncept "zabavno i ludo" poražen od "lijepog i ozbiljnog", kada je Loreen ponovno pobijedila. 

Malmo: Baby Lasagna izveo je 'Rim Tim Tagi Dim' s kojim je postao favorit Eurosonga ove godine
1/43

– Gotovo da se mogao čuti uzdah olakšanja menadžera EBU-a kada Izraelka Eden Golan, koja je danima prije finala uplovila kao neočekivani konkurent za pobjedu, nije pobijedila. Zapravo, nema ništa loše u samoj pjesmi. "Hurricane" je jaka balada one vrste koja obično dobro prolazi na Euroviziji, a Eden Golan talentirana je umjetnica i pjevačica. Ali pobjeda "Hurricanea" neizbježno je pobudila sumnje u političke glasove. Time je Eurovizija, koja je zubima i noktima pokušavala obraniti svoj identitet potpuno apolitičnog natjecanja, postala čisti pijun u igri u ratu između Izraela i Hamasa.

Bilo bi to daleko od mirovnog projekta kakav je Eurovizija izvorno trebala biti i koji se ne bi mogao opisati kao ništa drugo nego kao manja katastrofa za EBU, piše komentatorica SVT-a, uz dodatak kako je ovo vjerojatno posljednja godina u kojoj se moglo praviti da glazba nema veze s politikom. 

VIDEO: Ludnica na aerodromu! Brojni obožavatelji dočekali Baby Lasagnu

Komentara 14

RI
rimitar125
18:08 12.05.2024.

Baby Lasagna nije imao šanse. Muški heteroseksualac sa zabavnom pjesmicom i ritmom koja je bolja od svih ostalih... da je bio obucen u zensku haljinom i koketirao sa homoseksualizmom bio bi prvi. Da se razumijemo, LGBT i ine osobe zasluzujuu punu ravnopravnost i nikavu diskriminaciju, ali kada se diskriminira hetero osobe da bi se protežiranje LGBT osoba pokazalo kao nediskriminacija istih, imamo ovu sramotu od Eurovizije

EJ
ejStef
20:27 12.05.2024.

Ma žiri je glasao za ideologiju, a ne pjesmu. Gledatelji su glasali za pjesmu i politiku... Žiri je odabrao ideološkog favorita i napucao ga bodovima da gledatelji ne mogu svojim glasovima preokrenuti ishod. To su naučili od kada im je Maneskin pomrsio račune... Slijedeći put treba poslati recimo Thompsona da otpjeva jednu o viteštvu, prijateljstvu, hrabrosti, velikodušnosti itd. Sve suprotno od ideologije koju žiri promovira. Da im se malo digne kosa na glavi... Još neka poruka bude na broken english, da bude potpuna...

JZ
Jogurt Zbregov
23:20 12.05.2024.

Apolitično natjecanje? Guranje i namještanje pobjeda queer, gay, trans, "nebinarnih" natjecatelja je sve samo ne apolitično. Jer promoviranje određene ideologije i njezinih agendi je klasično političko djelovanje. To je politika. Više je politike na ESC nego li u Europarlamentu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije