zbog rata

Svi se pitaju hoće li se iduća Eurovizija održati u Ukrajini, poznato je i tko bi ih mogao zamijeniti

Kalush Orchestra from Ukraine pose for photographers after winning the 2022 Eurovision Song Contest
Foto: YARA NARDI/REUTERS
1/5
15.05.2022.
u 12:09

Nakon pobjede talijanskog rock benda Maneskin 2021., ovogodišnje natjecanje održano je u dvorani  Pala Olimpico u Torinu. Nakon natjecanja pjevač Kalush Orchestra Oleh Psiuk rekao je novinarima:  - Siguran sam da će Ukrajina iduće godine rado ugostiti Euroviziju u novoj, integriranoj i sretnoj Ukrajini. Slično je kazao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u objavi na Instagramu.

Jedno od glavnih pitanja ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije bilo je hoće li Ukrajina moći biti domaćin sljedećeg proljeća ako pobijedi. Prije događaja, izvori bliski Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja organizira godišnje glazbeno natjecanje, naznačili su da to nije situacija s kojom su se veselili uhvatiti u koštac.

Međutim, kada su ukrajinski reperi Kalush Orchestra u subotu navečer proglašeni pobjednicima u Italiji, to je postalo neizbježno.
Natjecanje se održava svake godine u zemlji koja je pobijedila prethodne godine. Nakon pobjede talijanskog rock benda Maneskin 2021., ovogodišnje natjecanje održano je u dvorani  Pala Olimpico u Torinu. Nakon natjecanja pjevač Kalush Orchestra Oleh Psiuk rekao je novinarima: 

- Siguran sam da će Ukrajina iduće godine rado ugostiti Euroviziju u novoj, integriranoj i sretnoj Ukrajini. Slično je kazao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u objavi na Instagramu. 

- Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije! Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju. Slobodnom, mirnom, obnovljenom!”

Službeno, EBU se ne bi oslanjao na to hoće li Ukrajina biti u poziciji biti domaćin sljedeće godine s obzirom na to da brutalni rat još uvijek bjesni u cijeloj zemlji. Tijekom tiskovne konferencije nakon natjecanja, izvršni nadzornik Eurovizije Martin Österdah  uručio je Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije UA:PBC, paket dobrodošlice za Eurosong, koji se predaje budućoj zemlji domaćinu kako bi im omogućio za početak planiranja događaja sljedeće godine.

- Znam da vi i vaš tim znate što je potrebno i što uključuje biti organizator ovog velikog događaja - rekao je Österdahl dok ga je predavao. 

Na pitanje medija je li Ukrajina razmotrila koju bi zemlju mogla ugostiti u svoje ime ako ne bude u mogućnosti, Skibinska je odgovorila: 

- Stvarno je prerano govoriti o tim detaljima. Naravno, učinit ćemo sve da se Eurovizija održi u novoj mirnoj Ukrajini. 
Ako Ukrajina nije u poziciji da bude domaćin, smatra se da su trenutni favoriti za preuzimanje Poljska, koja je susjeda Ukrajini, i Ujedinjeno Kraljevstvo, s obzirom na bliske odnose između dviju zemalja od početka rata, kao i činjenicu da je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder  bio je drugi nakon Ukrajine u ovogodišnjem finalu.  Prije finala javili su se i Šveđani, koji su ponudili da iduće godine oni budu domaćini u Avicii Areni u Stockholmu. Podsjetimo, Švedska je posljednji put bila domaćin 2016. godine. 

VIDEO: Jakov Sedlar napao ministricu kulture 

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

JA
Janke79
12:40 15.05.2022.

Sve ce to biti Rusija tako da ce se odrzati u Moskvi 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije