25-GODIŠNJAK IZ ŠVICARSKE

Tko je eurovizijski pobjednik Nemo? Kao dječak bio je očaran operom, a deklarira se kao nebinarna osoba

Foto: Reuters
1/29
14.05.2024.
u 10:09

Potječe iz dvojezičnog grada Bielu u Švicarskoj i ima mlađu 22-godišnju sestru Ellu. Zanimljivo, u eurovizijskom natjecanju je sudjelovala i Ella, koja je bratu radila styling i fotografije

Pobjednik Eurovizije Nemo vratio se jučer u svoju domovinu gdje ga je u zračnoj luci dočekala grupa obožavatelja koja je skandirala njegovo ime, a Nemo im je potrčao u zagrljaj.  Skupina obožavatelja uzvikivala je i "Razbili smo kodove", "postojimo",  a Nemo je grlio obožavateljicu koja je nosila majicu "Zaštitimo trans djecu". Tko je 25-godišnji Nemo Mettler, koji je Švicarskoj omogućio eurovizijsku pobjedu s pjesmom "The Code". 

Nemo je rođen 3. kolovoza 1999. u Švicarskoj, a od 2021. živi u Berlinu. Potječe iz dvojezičnog grada Bielu u Švicarskoj i ima mlađu 22-godišnju sestru Ellu. Zanimljivo, u eurovizijskom natjecanju je sudjelovala i Ella, koja je bratu radila styling i fotografije. Ideja za spot za pjesmu "The Code" također je potekla od njihove mlađe sestre. Sestra i on od ranog su djetinjstva odrastali u kreativnom okruženju jer su njihovi roditelji vodili kreativnu agenciju i uvijek su poticali svoju djecu da se kreativno izražavaju. Nemo je rano započeo svoje glazbeno putovanje, počevši sa sviranjem violine u dobi od tri godine, nakon čega su uslijedili bubnjevi, klavir i na kraju pjevanje i opera u dobi od devet godina.

VEZANI ČLANCI

Još kao dječaka privlačila ga je pozornica, a ulaskom u tinejdžersko doba, Nemo je dobio priliku sudjelovati na audicijama za dječje filmove i bio je statist u brojnim filmovima. Roditelji su Nemu i Elli uvijek dopuštali da sami biraju svoje hobije i način na koji će se izražavati i nisu utjecali na njihove odluke o hobijima kojima će se baviti. Nakon što je neko vrijeme bio začaran operom, prebacio se na hip-hop. Inspiriran umjetnicima kao što je Sido, koji je bio jedan od pionira njemačkog gangsta rapa, počeo je pisati tekstove, producirati ritmove i potpuno se posvetio stvaranju svoje glazbene karijere, ali nije zapostavio obrazovanje. 

1/21

Godine 2016. Nemo je konačno postigao iskorak u glazbenoj karijeri kada je sudjelovao na rap natjecanju koje je organizirala švicarska radio postaja SRF. Nitko nije očekivao da tinejdžer može tako samouvjereno i vješto repati, ali Nemo je uspio i tada je počeo njegov glazbeni proboj koji ga je doveo do pobjede ne eurovizijskoj pozornici. Nemo se deklarira kao nebinarna osoba te u svojim pjesmama često tematizira rodni identitet, mentalno zdravlje te su mu situacije iz vlastitog života česta inspiracija što je slučaj i s pjesmom "The Code", s kojom je pobijedio na Euroviziji.

– The Code govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu – ispričao je Nemo tijekom sudjelovanja na Euroviziji. 

VIDEO Šef eurovizijske delegacije Tomislav Štengl o pozadini glasova koju su odnijeli pobjedu Baby Lasagni

Ključne riječi

Komentara 28

KI
kimy
10:26 14.05.2024.

"Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija..."Molio bih pametnije od mene da mi pojasni šta je momak hteo reći? Priznajem da je moj intelekt suviše skroman za ovaj nivo komunikacije.

JA
janjac
10:56 14.05.2024.

Strah me da iznesem mišljenje o ovoj pojavi …. Nisam siguran dali ću i ovim komentarom dobiti žuti karton… vidim samo kraj zapadne civilizacije

KE
keka56
10:53 14.05.2024.

On je jadan samo teško mentalno bolestan.I tu bolest je upakirao pod razne" dirljive "oblike pojašnjavanja svoje slobode i humanosti.Bog neka mu se smiluje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije