Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recept za uspjeh

TOP 10 klišeja za savršenu sapunicu

Esmeralda
Foto: Promo
1/6
10.01.2015.
u 15:56

1. Neizvjesnost do samog kraja

Dobro, znamo da svi već po uvodnoj špici znate tko će s kim na kraju ostati u ljubavi, ali nije to poanta sapunica. Poanta je kad se u prvom nastavku rodi ljubav za kakvu niste nikad čuli (oprostite TBF i Lea Dekleva), ali je glavni junaci ne mogu realizirati do samog kraja. Točnije, do zadnjih 10 minuta 45-minutne finalne emisije. Pa u toj zadnjoj epizodi umru negativci, a prije toga se očajnički pokaju za sve grijehe i spokojni odu u raj. Glavni junaci, po vokaciji Samaritanci, sva njihova zlodjela istog trenutka im oproste.

2. Tajna koja odjekne kao bomba

Ajmo, ljubitelji sapunica, dajte naziv jedne jedine serije u kojoj se sav sadržaj nije vrtio oko neke stravično potresne tajne. Najčešće u obliku bračne nevjere iz koje se potom rodilo dijete koje je odrastalo tko zna gdje, ali se, eto, onda odjednom pojavilo otprilike u 50. nastavku sapunice.

3. Ah, ta nesretna kućna pomoćnica

U sapunicama, bilo meksičkim, bilo našim, bilo turskim, svaka iole bogatija kuća ima kućnu pomoćnicu, vrlo često drugu majku toj bogatoj djeci. I onda u pravilu ta druga majka ispadne prva majka jer ju je - ili silovao gazda ili je gazda njezina nikad prežaljena ljubav kojoj se podala jednom, ali ostala trudna.

4. Velebna imanja glavnih junaka

Možda mi živimo u ne baš tako bogatoj zemlji (ili nemamo doticaj s milijunašima), ali sa svakom novom sapunicom neke nove vile, plantaže, hoteli, svemiri... Ma tko bi više znao! No pravim ljubiteljima sapunica nije promaklo primijetiti da se eksterijeri i te kako ponavljaju pa se iste kuće javljaju u nekoliko različitih sapunica.

5. Blažena glavna protagonistica

Esmeralda, Paulina Bracho, Lara... nastavi niz. Sve glavne junakinje serija su uvijek toliko dobronamjerne, plahe, misterizone da se gotovo mogu svrstati u kategoriju svetaca. Pa kad se pojavila prva negativka u glavnoj ulozi, Rubi, iz istoimene serije, svekoliko pučanstvo nije moglo vjerovati što je to snašlo kuglu zemaljsku.

6. Svećenik, osoba koja zna sve

Istina, ako ste pravi vjernik onda svećenik i zna sve o vama, ali nema te sapunice u kojoj kao jedan od važnijih likova ne stoji svećenik. On je onaj kojemu svi bježe kad je teško, on je onaj koji gurka glavne junake da budu zajedno, on je ona moralna vertikala svake serije. Neizbježan lik kao i osoba na broju 7.

7. Negativac stalno radi spačke

Tko glavnim junacima remeti planove? Glavni negativac, naravno. Pitanje je jednostavno čak i za površne poznavatelje sapunica. A taj glavni negativac najčešće je brat ili sestra glavne junakinje ili junaka koji su zaljubljeni u njegovu djevojku ili njezina dečka. Komplicirano? Sigurno ne kao sadržaj sapunice.

8. Svi barem jednom završe u zatvoru

Da bi se dobilo na dramatičnosti, valja s vremena na vrijeme poslati glavne junake u zatvor. Obično se dogodi da prvo, naravno nepravedno, u zatvoru završi ona, pa onda i on. A razlog zbog kojeg završe iza rešetaka je taj da su tako dobri da onog lika iz točke 7. ne žele cinkati pa gule kaznu umjesto njega/nje.

9. Teške bolesti, porodi, nesreće

Barem jedan od ovih klišeja iz sapunica voljeli bismo da je češći u stvarnom životu, a to su čudesna ozdravljenja. Likovi su na samrti, junakinje su nenadano rodile u prirodi uz pomoć vračare pa su sad pod temperaturom, smrt na operacijskom stolu - i onda ćiribu-ćiriba – svi ozdrave.

10. Koliko točno traje jedna godina?

U našem svijetu 365 dana. U svijetu sapunica - koliko god vam srce hoće. Nekad godina proleti u jednoj epizodi, nekada se jedan dan oduži na 10 nastavaka. Kad sjednete u fotelju, nikad ne znate koliko daleko ćete otputovati u budućnost. A tek onaj element kad se cijelo vrijeme radnja odvija npr. u 2012. godini, a na kraju uslijedi – 10 godina kasnije. Znanstveno-fantastični element u sapunici. Neprocjenjivo.

>>Doris Pinčić Rogoznica: Lakše mi je naporno vježbati nego brojiti kalorije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije