u beogradu

U 81. godini preminuo Kornelije Kovač, glazbenik koji je 'stvorio' Zdravka Čolića

Foto: Vladimir Zivojinovic/PIXSELL
1/5
13.09.2022.
u 08:52

Glazbenik koji je 'stvorio' Zdravka Čolića bio je pozitivan na koronavirus te se nalazio u covid bolnici u Batajnici.

Poznati srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu, donosi Kurir. Glazbenik koji je 'stvorio' Zdravka Čolića bio je pozitivan na koronavirus te se nalazio u covid bolnici u Batajnici, saznaje taj list.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanist i aranžer, a rođen je u Nišu 1942. godine. Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač je komponirao 1956. godine. Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, 1966. godine pridružio se sarajevskom najpopularnijem rock bendu - Indeksima, a s njima je bio na dvomjesečnoj turneji u Rusiji. 1968. godine se seli u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je SFR Jugoslaviju predstavljala na Euroviziji 1974. godine. Njegov dugogodišnji prijatelj s kojim je bio u Korni grupi, Zlatko Pejaković, bio mu je omiljeni pjevač.

Pisao je glazbu za kazališta, filmove i televiziju, a napisao je i neke od najvećih hitova domaćih glazbenih zvijezda poput Zdravka Čolića - "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica", Generacije 5 - "Ti samo budi dovoljno daleko", Lepe Brene - "Sanjam", "Sitnije Cile, sitnije", i mnoge druge.

Iza sebe je ostavio tri kćeri - Aleksandru, Kristinu i Anju, i sina kojeg je dobio u drugom braku nakon smrti prve supruge Spomenke.

Ključne riječi

Komentara 7

ZU
Zujim
09:23 13.09.2022.

Bitno je odmah u prvoj recenici spomenuti da je imao Covid, a tko zna od cega je stvarno umro. Kako god, pokoj mu dusi, bio je velikan svoga doba.

DU
Deleted user
12:58 13.09.2022.

Djelovao je u Srbiji pa bi mogao biti srbijanski skladatelj. Srpski-ne. On je Mađar, Kovács Kornél.

Avatar kvasac60
kvasac60
09:57 13.09.2022.

Počivao u miru legendo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije