U 74. GODINI

Umro Nenad Nakić Njake, nekadašnji član grupe Riva

Grupa Riva
Foto: Profimedia
1/4
21.09.2024.
u 14:34

Ovaj zadarski umjetnik bavio se i porodukcijom, bio je  pokretač raznih glazbenih događanja i dječjih festivala u Zadru, a mnogi ga ponajviše poznaju kao basista grupe Riva s kojom je 1989. osvojio Eurosong

Danas nas je u 74. godini života napustio poznati zadarski glazbenik i kompozitor Nenad Nakić Njake, objavio je portal ezadar. 
Ovaj zadarski umjetnik bavio se i porodukcijom, bio je  pokretač raznih glazbenih događanja i dječjih festivala u Zadru, a mnogi ga ponajviše poznaju kao basista grupe Riva s kojom je 1989. osvojio Eurosong.

- Partija je Njake. Ljudi van Zadra će ga bolje znati kao basistu grupe Riva - jedinog Hrvatskog osvajača Eurovizije (Eurosonga). Njake je bio vrhunski glazbenik i vraški dobar skladatelj. Međutim nikad se nije gurao sa svojim pismama - a triba je. Jer su bile čisto zlato. Posljednjih godina radio je kao tonac za TZ Zadar, i tu smo sa njime provodili brojne večeri uz zaebanciju i glazbene teme u kojima je bio nenadmašan. RIP Quincy, pazi nam na reverb, forcu i bass tamo negdi odozgora, objavili su ana Facebooku članovi klape Munita. 

Podsjetimo, grupa Riva pobijedila je na Eurosongu u Švicarskoj 6. svibnja 1989. godine. Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju i s ukupno 137 bodova osvojila prvo mjesto te donijela pobjedu tadašnjoj zemlji. Ovo je bila jedina pobjeda Jugoslavije na Eurosongu. Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome, a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

GALERIJA: Znate li tko je ovo? Pogledajte kako se naša bivša voditeljica mijenjala tijekom godina

Grupa Riva
1/21

Budući da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Pjesma Eurovizije 1990. održala se u Zagrebu. Postojao je izvorni apel da se Eurovizija održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobila Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski". Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika naslijedila Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo", a na pobjedničkom postolju naslijedio ju je Toto Cutugno s pjesmom "Insieme".

VEZANI ČLANCI: 

"Ništa specijalno nije bilo dok nisu počeli glasovi. Tad, u jednom momentu, sam osjetila da mi se mozak isključio. Ja nisam mogla ništa zbrojiti, mislim, bilo je jasno, imali smo toliko bodova više od drugoplasiranog, bilo je jasno pred kraj da nas nitko ne može prestići. U tom trenutku ja ne bih znala zbrojiti dva i dva. Pomisliš da ćeš izgorjeti", opisala je Emilija osjećaje kad su ih proglasili pobjednicima. Emilija, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap ušli su u povijest glazbene Europe. 

Posljednji ispraćaj Nenada Nakića održat će se u ponedjeljak, 23. rujna, u 14 sati na Gradskom groblju u Zadru.

VIDEO: Ella Dvornik progovorila o razvodu: 'Traje već tri godine i kako mi se čini – samo je nebo granica'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije