Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pjesma

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavljuje novi singl pod nazivom 'Miki Maus (Pjesma prijatelju)'

Foto: Edo Karapetrić
1/5
24.01.2024.
u 13:25

Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 15 godina objavio 10 albuma, 30-ak singlova, dvije kompilacije, EP,  napisao je zbirku poezije i slikovnicu te sklada glazbu za kazališne predstave

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavljuje novi singl pod nazivom "Miki Maus (Pjesma prijatelju)". Prvi ovogodišnji singl nastao je u suradnji s Damirom Trkuljom - Šiljom, koji potpisuje produkciju i aranžman te Zvonimirovom sestrom Ninom, koja je autorica fotografija i videa. Svoj obol kompoziciji dali su i Krešimir Leko na basu te Marin Živković na saksofonu, dok atmosferičnost i melankolični ugođaj ove divne pjesme o prijateljstvu najbolje opisuju riječi Petra Krizmanića, Varginog dugogodišnjeg prijatelja:

"Postoji određena melankolija velikih gradova koja traži svoje mjesto, svoj dom. U pravilu je takav dom nalazila u kavanama, mjestima gdje glazba, dim, piće i žamor razgovora postoje u zajedničkom skladu, jedinstvu, gdje u ugodno lijenom pretapanju i stapanju stvaraju kohezivnu cjelinu o koju se, poput o dušek, melankolija grada i građana može osloniti, ugnijezditi i pokriti, pronaći, a zatim zaboraviti sebe. Malo je mjesta ostalo gdje takva melankolija može biti na miru, gdje ju se ne tjera da bude vesela i upeglana, provokativna i cinična, skockana i sređena, da bi zatim pod takvim pritiscima i obavezama što ju guše pukla, napila se i povraćala po sebi i drugima. Stoga je lijepo da postoji pjesma koja će nas podsjetiti na takva mjesta i privremeno evocirati i stvoriti ugodan dom našoj gradskoj sjeti.".

 

 


 

Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 15 godina objavio 10 albuma, 30-ak singlova, dvije kompilacije, EP,  napisao je zbirku poezije i slikovnicu te sklada glazbu za kazališne predstave. Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog “kičeraja”, spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i “hrvaticana”; “Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu…”, kaže kritika, koja također tvrdi da svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.

Varga redovito održava koncerte diljem regije pa je tako od svog djelovanja održao više od 300 koncerata, a u posljednje vrijeme najviše nastupa u kaznionicama i domovima za starije. Tako je nedavno održao božićni koncert u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, a 7. veljače nastupit će u Domu za starije i nemoćne "Park" ZG.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije