Mirta Zećević

Zaljubljena sam u more, vjetar i jedrenje na dasci, a ne ide mi loše ni ribolov

mirta zečević
Foto: Boris Ščitar
1/6
02.02.2014.
u 08:30

Glumica zagrebačkog HNK, 43-godišnja Mirta Zečević svoj život nekoliko zadnjih mjeseci podredila je seriji “Tajne” u kojoj igra Ladu, majku glavne junakinje Marine.

Glumica zagrebačkog HNK, 43-godišnja Mirta Zečević svoj život nekoliko zadnjih mjeseci podredila je seriji “Tajne” u kojoj igra Ladu, majku glavne junakinje Marine.

U seriji igrate časnu sestru koja skriva tajne, koje je na kraju dovedu do toga da izađe iz samostana. Kako biste u par rečenica okarakterizirali Ladu?

– Sestra Lukrecija prošla je kalvariju od života, a gledatelji će moći vidjeti da isto tako nastavlja i u epizodama koje slijede. Ukratko bih rekla - to ti je život. Prije svega nesretna ljubav, zatim trudnoća koja se dogodila sa suprugovim bratom... Svejedno, volja i želja da ponovno bude sa svojom kćeri daju joj karakternu odrednicu, unatoč svemu što joj se dogodilo.


Tajne nam određuju život

S obzirom na sam naziv serije, a i vaš lik u njoj, mislite li da je moguće imati tajne ili one uvijek izađu na vidjelo?

– Kako kada! Tajne su dio svačijeg života. Lijepe ili ružne, tu su. S njima živimo, a neke nosimo za cijeli život. Određuju nas, zar ne?

Kako vam je bilo vidjeti samu sebe u odjeći časne sestre?

– U početku čudno. Izabrati takav životni poziv doista je izazov. Ja sam odabrala vrlo svjetovni, no dobra uloga uvijek je izazov.

Osim što glumite u seriji, igrate i u kazalištu. U kojim vas ulogama publika može vidjeti?

– Trenutno se u HNK prikazuju dvije predstave u kojima igram: “Građanin plemić” u kojoj igram služavku Nicole i “Zagorka” u kojoj igram kumu Valeriju.


Pamti bakin brudet

Televizijska publika pamti vas i iz serije “Najbolje godine” u kojoj ste igrali prostitutku. Pristupate li nekada ulogama s predrasudom i jeste li ikada odbili neku zbog moralnih uvjerenja?

– Nikad dosad nisam odbila ulogu zbog moralnih predrasuda. Nisam imala potrebe. Saška je bila izazov, kao, uostalom, i Lada. To su potpuno oprečni likovi i rekla bih da nemaju ništa zajedničko, osim što sam ih ja igrala. Sa svakom se ulogom nastojim poistovjetiti, ući u “kod” razmišljanja, način života, funkcioniranja. Taj je dio uvijek uzbudljiv i zanimljiv. Kao istraživanje i put u neke nove, meni neotkrivene predjele.

U “Tajnama” ste majka koja je svoju kćer ostavila jer je bila bolesna, a kada je ozdravila, nije se vratila kćeri, nego je otišla u samostan. Možete li uopće opravdati tu situaciju?

– Pokušavam, iako bih ja sa svog trenutnog stajališta drugačije postupila. No Ladin put i život nisu moji. Lada nije ono što je Mirta. Prije svega poštujem takav lik kakav je, pokušavam u svom životu naći osobu sličnu liku koji trenutno glumim, a ako je nema, onda izmišljam kako bih opravdala stanja, reakcije, odluke i djela svog lika.

Domaći glumci često priznaju da uloge na televiziji prihvaćaju jer su i, unatoč naporu, isplativije od kazališta. Kako vi gledate na današnju situaciju u hrvatskoj glumi?

– Svake godine nas je sve više, a posla manje. Time i prilika. Nova kazališta se ne otvaraju, godišnje se snimaju eventualno dvije dramske serije, 3-4 filma, a talentiranih, dobrih glumaca doista ima na izbor. Da, takav je naš posao, ali uvijek te negdje netko izabire iako doista nije lako dobiti posao. Danas si sretan ako uopće radiš svoj posao i, eventualno, čak možeš živjeti od njega.

Pročitala sam da volite jedrenje na dasci. Rekla bih, poprilično neobičan sport za ženu. Kako ste ga otkrili?

– Taj sport otkrila sam sa svojih 16 godina. Kao klinka sam počela jedriti na Kornatima. Kasnije sam znala otići na Bol pa bih tamo unajmila dasku i jedrila. Nisam neki stručnjak i nemam prilike često se baviti tim sportom, ali osjećaj mora i vjetra je predivan. Općenito, volim sve što je vezano uz more. Sve ljetne praznike u djetinjstvu provela sam na Kornatima. Prilično sam dobra i u ribolovu jer sam kao dijete često išla s pokojnim ujakom na ribe. Brudet kakav su moja pokojna baba ili ujna znale napraviti, takav već nisam dugo jela…

Imate li još neke hobije?

– Vrtlarim kad god stignem. Upravo sam nabavila domaće starinsko sjeme raznog povrća. Uzgajam povrće bez pesticida. Pojedu kukci, ptice, ali pojedem i ja i moji! Prošle godine uzgojila sam toliko paradajza da je bilo dovoljno za nas nekoliko obitelji! Presladak, domaći, još ga imam u zamrzivaču! Uopće ne bacam hranu ni ljuske. Sve kompostiram ili dajem životinjama da pojedu ako mi ostane kakav bio-otpad.

Što vam je neostvarena želja?

– Otići u orbitu, barem na minutu.

Ključne riječi

Komentara 4

LO
lopti28
17:32 02.02.2014.

Tko je ova?Nikad čuo!I kakve veze prezime Zečević ima sa Kornatima,ribolovom itd..?

Avatar billybull
billybull
18:50 02.02.2014.

stvarno zalosno..za glumicu hnk-a, I to ne novu nego duboko u zrelim godinama, nitko nikad ne bi ni cuo da se nije pojavila u petparackoj sapunici koja je zaboravljena 45 sekundi nakon zavrsetka...

CP
Cviet Prigorja
19:03 02.02.2014.

Glumica, na kaj te podsjeća pjesma "Klinček stoji pod oblokom"? Kud Severina, Doris, Tereza, tud i ti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije