Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE NIJE ISPLATIVA

Zbogom najduljoj seriji

01.04.2009.
u 12:44

U časopisu TV Week najavljeno je da bi CBS idući mjesec mogao objaviti ukidanje najstarije "sapunske opere" na svijetu Guiding Light. Scenaristima će biti pružena prilika da do rujna (kad ističe producentski ugovor s CBS-om) povežu sve konce zapleta u zadovoljavajući kraj, nakon dosadašnjih šesnaestak tisuća epizoda.

Ta "Svjetiljka vodilja" koju ne samo sponzorira nego i producira konglomerat Procter and Gamble, svoj život je počela na radiju 1937. da bi se na televiziju prebacila 1952. Već je u svom radijskom trajanju nekoliko puta bila pred ukidanjem tijekom četrdesetih, ali su brojna pisma bijesnih obožavatelja uvijek bila dovoljna da se emitiranje nastavi. I sad će vjerojatno biti ljutitih ljubitelja koji su seriju pratili godinama i desetljećima i koji će zaprijetiti bojkotom proizvoda Proctor and Gamblea, ali teško da će njihov broj biti toliki da predstavlja ozbiljnu prijetnju prihodima dotične korporacije – gledanost ove sezone je za američke prilike mizernih prosječno 2,17 milijuna gledatelja po epizodi (pad od 18 posto u odnosu na prošlu sezonu).

Ma koliko "dnevne sapunice" bile jeftinije za proizvodnju od skupih "večernjih", ipak su dvostruko skuplje od emisija koje su im glavna konkurencija, talk-showova i kvizova te reality-emisija, i više ne mogu držati korak s isplativošću konkurencije. Tako će izgleda doći kraj i beskrajnim zgodama obitelji Bauer i njihovih prijatelja, susjeda, neprijatelja i svih drugih.

Poznato je da je malo koji glumac odmah postao zvijezda, i većina današnjih poznatih lica svoju je karijeru počela ili u jeftinim hororima (Johnny Depp je bio prva žrtva Freddieja Kruegera u "Ulici brijestova") ili u dnevnim sapunicama. "Guding Light" je poslužila ko odskočna daska u karijeri Christopheru Waklenu (dječja uloga sa 11 godina), a sredinom šezdesetih su se u tad kontroverznoj ulozi crnog liječnika izmijenile dvije buduće zvijezde "Ratova zvijezda": Billyja Deeja Williamsa (Lando Calrissian) zamijenio je James Earl Jones (glas Dartha Vadera). "Svjetlo koje vodi" osvjetlilo je put u kraijeri i Chrisa Sarandona, JoBeth Williams, Kevina Bacona... Kao gosti su u seriji nastupali Keir Dullea (glavni glumac Kubrickove "Odiseje 2001"), Patti d'Arbanville i, naravno, neizbježna Joan Collins. Jedna od zadnjih glumica koja je "isplivala" iz te sapunice je Melina Kanakarides koju danas gledamo kao forenzičarku-detektivku Stellu Bonaesru u "CSI:NY".

Američke dnevne sapunice polagano umiru jedna po jedna; od onih najdugovječnijih, "Svjetlo koje vodi" ugasit će se prvo, a tko će ostati posljednji da "ugasi svjetlo" toga nekad gledanog i popularnog žanra, vidjet ćemo.

(Život i smrt američkih 'dnevnih sapunica' )

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije