Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 godina bijelog dugmeta

Željko Bebek: Nemam veze s Bregom. I on i ja imamo jak ego

BEBEK
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
15.11.2014.
u 08:05

– Prije Dugmeta nije bilo ništa. Onda je došlo Bijelo dugme i ostalo samo Bijelo dugme. Na početku slušali su nas naši vršnjaci i mlađi od nas, poslije smo dobili i stariju publiku i s vremenom smo postali bend koji slušaju svi.

Moj bivši prijatelj pitao me: “Zašto nikad ne pjevaš pjesme Bijelog dugmeta koje sam napisao poslije tebe?” Sad ću mu dokazati da nije u pravu – smiješeći se rekao je Željko Bebek na predstavljanju izdanja “Bijelo dugme – Box set deluxe” na Zagrebačkom velesajmu u četvrtak te zapjevao “Ružica si bila”.

Nadmašili i Beatlese

Tu pjesmu Goran Bregović pisao je za Vicu Vukova, ali kako nitko nije htio štampati ploču na kojoj pjeva Vice, a na omotu je srpski slikar Mića Popović, kako je jednom rekao Bregović, “Ružicu” je otpjevao tadašnji pjevač Bijelog dugmeta Alen Islamović. Sve pjesme najpopularnije grupe ovih prostora, odnosno svih devet studijskih albuma, na vinilu u remasteriranom izdanju nalaze se na spomenutom box setu izdanom povodom 40 godina od prvog albuma Dugmeta “Kad bi’ bio bijelo dugme”. Paket sadrži i knjigu u kojoj su se Siniša Škarica i Dušan Vesić osvrnuli na karijeru benda uz brojne fotografije, neke nikad prije objavljene. Usporedo sa 40 godina od debitantskog albuma, Bebek ove godine slavi i 40 godina od početka svoje pjevačke karijere.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– “Bijelo dugme - Box set deluxe” nešto je što bi svaki umjetnik volio doživjeti u karijeri. Kako su albumi izdani na vinilu, planiram kupiti gramofon i sve ih iznova poslušati – rekao je 68-godišnji Bebek. Dugme je prvo na ove prostore dovelo zvuk rock’n’roll sa Zapada. Zvali su ih našim Beatlesima, a čak su i njih uspjeli nadmašiti – rekord je Bijelog dugmeta dvjesto tisuća prodanih ulaznica za jedan koncert, dok je rekord Beatlesa 64 tisuće prodanih ulaznica.

– Prije Dugmeta nije bilo ništa. Onda je došlo Bijelo dugme i ostalo samo Bijelo dugme. Na početku slušali su nas naši vršnjaci i mlađi od nas, poslije smo dobili i stariju publiku i s vremenom smo postali bend koji slušaju svi. Ponekad sam se i čudio pažnji koju smo dobivali. Bili smo svojedobno i sociološki fenomen koga su izučavali, a u jednom trenutku postali smo opasni za tadašnje društvo, ipak smo tada živjeli iza željezne zavjese. Pojedine članove grupe svako malo odvodili su u vojsku, zatvor, pa bi netko završio u bolnicu, nisu nam dali mira. Htjeli su se riješiti Bijelog dugmeta. Nisu uspjeli – prisjetio se.

Sin i kći odlični skijaši

Od članova benda u kontaktu je sa Zoranom Redžićem s kojim se povremeno nađe u Sarajevu i s Vladom Pravdićem putem Skypea jer on živi u Los Angelesu. – S Bregovićem nisam u vezi, a razlog je taj što smo dva jaka, suprotstavljena ega. I bolje onda da se ne čujemo – iskren je glazbenik kojemu je velika strast i skijanje, a naslijedili su je i njegov sin Zvonimir (11) i kći Katarina (9) koje ima sa suprugom Ružicom (34). – Klinci su od ove godine članovi skijaškog kluba Mladost i od početka listopada su na skijama. Svake godine s obitelji skijam na Kupresu gdje imamo vikendicu – otkriva.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

>> 'Na uživanje droge pozivali su me Bebek i Bregović'

Komentara 14

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:00 15.11.2014.

"Pojedine članove grupe svako malo odvodili su u vojsku, zatvor, pa bi netko završio u bolnicu, nisu nam dali mira." - zaista nepodnošljiva tortura - morali su u vojsku (kao i svi drugi)... ili u zatvor zbog kršenja zakona (kaoao i svi drugi)... ili u bolnicu zbog bolesti (kao i svi drugi).... rječju - užasan i nepodnošljiv život!!!

1A
1A
11:57 15.11.2014.

Zeljkec, budimo realni: David vs. Golijat.

Avatar Mudonja
Mudonja
09:12 15.11.2014.

Od svih pjevaca Bjelog dugmeta, samo tebe priznajem!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije