Konačni obračun

Sirija pod kontrolu Moskve, Irak ostaje Americi

Members of the Kurdish peshmerga forces gather in the town of Sinjar, Iraq November 13, 2015. Kurdish peshmerga forces secured several strategic facilities in the northern Iraqi town of Sinjar on Friday as part of an offensive against Islamic State milita
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.12.2015.
u 19:00

Rusija će osnažiti utjecaj u Siriji, dok će SAD “pod svoje” dobiti Irak koji ima ne samo naftu već i veliku stratešku važnost

Nigdje nije javno objavljeno, no vrlo je vjerojatno da je između Moskve i Washingtona postignut dogovor o konačnom rješenju bliskoistočnog pitanja i potpunom uništenju ISIL-a, bar na području Sirije i Iraka.

Logična podjela

Pri tome je sasvim izvjesno načinjena i svojevrsna podjela interesnih zona, pri čemu bi Sirija trebala ostati pod utjecajem Rusije, dok Irak "pripada" SAD-u.

Može se to iščitati ne samo iz najava o pojačanom angažmanu američkih i ruskih zračnih postrojbi i uvećanju broja udara već i o cijelom nizu drugih detalja koji dolaze s terena.

Homs su prije nekoliko dana napustili pobunjenički borci okupljeni oko Slobodne sirijske vojske predajući taj grad, inače rodno mjesto sirijske revolucije i grad opozicionara, postrojbama Assadove vojske.

Istovremeno, američki ministar obrane Ashton Carter objavio je da je SAD u otvorenom ratu s ISIL-om najavljujući dodatnu pomoć kurdskim postrojbama koje se nalaze oko iračkog grada Mosula.

Uz dodatno jačanje zračnih udara po položajima islamista, očito je da su i SAD u Iraku i Rusija u Siriji preko svojih saveznika počeli pripremati teren za konačno slamanje Islamske države.

Mogući dogovor o interesnim zonama prilično je logičan.

Assadova vlada u Damasku i nakon godina rata prilično je stabilna, a vrlo su usko povezani s Moskvom. Ne samo da je Sirija jedan od pouzdanih kupaca ruskog naoružanja već se u toj zemlji nalaze i dvije ruske vojne baze.

S druge strane Irak je u potpunosti okrenut SAD-u koji "ima na raspolaganju" tamošnja nalazišta nafte, ali i unosne poslove na obnovi zemlje. Usto, svojom prisutnošću u Iraku SAD stječe i čvrstu poziciju na sjeveru Perzijskog zaljeva, blokirajući tako utjecaj Irana prema zapadu regije.

Naravno, ISIL je svjestan svega što se događa pa je počeo provođenje planova o povlačenju. I to u Libiju. Iako još nije potvrđeno da je njihov vođa Al-Baghdadi utočište našao u libijskom gradu Sirtu, kako tvrdi iranska novinska agencija, izvjesno je da je napustio Raku. Gdje se točno nalazi, još nema službene potvrde.

Premještanje u Libiju

No Libija je vrlo izvjesna destinacija. Naime, ISIL se učvrstio u toj zemlji iskoristivši nered i situaciju u kojoj suparničke milicije nemilosrdno međusobno ratuju, a dvije se vlade bore za vlast.

Islamisti u Libiji kontroliraju Sirt, grad 450 km istočno od Tripolija, a u Benghaziju i na drugim područjima bore se s vladinim snagama i s islamističkim skupinama.

Preseljenje kalifata u Libiju i neće biti teško s obzirom na to da su među Libijcima našli jaka uporišta i podlogu.

Nakon što su preuzeli odgovornost za više krvavih napada u Libiji i izveli pogubljenja talaca, pokušavaju zauzeti i grad Dernu, na krajnjem istoku.

Slanje američkih snaga u Irak, koje će pomoći kurdskim pešmergama, i poziv Turske svojim građanima da hitno napuste Irak, znak je da uskoro počinje konačni napad na glavna uporišta Islamske države.

Dok kurdske pešmerge uz pomoć Amerikanaca i iračke vojske pokreću veliku ofenzivu na grad Mosul, sirijske snage uz pomoć Hezbollaha i kurdskih Jedinica narodne obrane (YPG) te uz potporu zračnih udara Rusa kreću na grad Raku. Borbe između kurdskih snaga i ISIL-a već se vode u predgrađu grada, a nedavno im je u pomoć stiglo i stotinjak američkih vojnih stručnjaka koji pomažu u razradi strategije.

Ipak, mogući poraz ISIL-a na Bliskom istoku ne znači i njegovo uništenje, već po svemu sudeći samo premještanje islamista na sjever Afrike.

>> Turski premijer optužuje Rusiju za etničko čišćenje u Siriji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije