DONACIJE Invalidi kod otkaza prvi na udaru

Sisak: Prodajom ruža i narcisa u subotu obilježeni Dan invalida rada i Dan narcisa

23.03.2009.
u 17:59

“Danas pomažete drugima, sutra možda sebi” geslo je pod kojim je Udruga žena liječenih od raka dojke Sisak u subotu obilježila Dan narcisa na Gradskoj tržnici Kontroba. Odmah preko puta, u isto vrijeme, članovi Udruge invalida rada obilježili su Nacionalni dan invalida rada.

Prvi na udaru invalidi
Udruge su tom prigodom prikupljale donacije prodajom svojih simbola - trnovitih ruža za invalide, te narcisa, simbola nade, za oboljele.

Sto crvenih ruža donirao je Udruzi invalida rada gradonačelnik Dinko Pintarić, a osim prodaje ruža, članovi su prodavali predmete koje su sami izradili na kreativnim radionicama. Prihod je namijenjen za pomoć najugroženijim članovima. Predsjednica Udruge Branka Pažur upozorila je na poteškoće s kojima se invalidi suočavaju. – Naš najveći problem je zakon koji se ne provodi.

Kod rješavanja radne snage, prvi smo na udaru. Sada se borimo da invalidi koji rade ostanu na svojim radnim mjestima – kazala je. Udruga broji 800 članova, no broj invalida rada je veći jer nisu svi u udruzi. – Invalid rada ne može biti zdrava osoba, ali zdrava osoba može postati invalid rada – dodala je Branka Pažur.

Edukacija maturantica
Udruga invalida rada Kutina također je obilježila taj dan. Ispred kutinske Robne kuće predstavili su program rada za 2009. godinu.

– Udruga u Kutini ima 350 članova za koje organiziramo sportske igre i druženje sa susjednim udrugama invalida rada – kazao je Božidar Cesar, predsjednik udruge.

Dan narcisa obilježava se u Sisku devetu godinu zaredom. Udruga žena liječenih od bolesti dojke podijelila je nekoliko tisuća narcisa, a novac prikupljen od donacija namijenjen je provedbi projekta “Mama i ja”.

– Cilj nam je educirati maturantice svih srednjih škola naše županije o prevenciji raka dojke te o samopregledu. Ovaj projekt, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, provodit će se svake godine, a namjera nam je obuhvatiti svaku generaciju maturantica – rekla je Blanka Bukovec, predsjednica udruge.

Dio novca prikupljenog u subotu ide u Fond za pomoć ženama oboljelima od raka dojke “Marija Marić”. – Imamo dosta članica s teškim imovinskim stanjem i treba im financijska pomoć. Nažalost, svake je godine više od 100 novooboljelih – kazala je Blanka Bukovec.

Želite prijaviti greške?