28.03.2013. u 12:00

Papa, naime, poručuje da Crkvi u njezinu poslanju materijalno, de facto, ništa ne znači i ne predstavlja.

Dogodilo se upravo ono što se i očekivalo, a čega su se vatikanske džetseterske elite i pribojavale, a to je da se papa Franjo odbio preseliti u velebne odaje apostolske palače. Jer, kako kaže, u hotelu Sv. Marta bolje mu je društvo!

Sličnu duhovitost doskočicom odmah je upotrijebio kad nije htio sjesti u limuzinu, već se vratiti minibusom s kardinalima jer \"tako je i došao\". Odnosno kad je odbio na prsa staviti zlatni križ jer mu je draži njegov željezni rekavši – nosite ga vi.

Iluzorno je očekivati da će se crkvene elite diljem svijeta odreći svoga luksuza (koji je nakon ovoga posljednjega događaja s Apostolskom palačom definitivno definiran odbijanjem vidljivih znakova tajkunske moći: zlato, limuzina, palača) te da će kardinali, biskupi i nadbiskupi pohrliti i svoj višak četvornih metara podijeliti s nekim ili među prvima stati u red za radnički pokaz. No poruka pape Franje iznimno je važna ne samo kako bi svijesti i pameti privela sve one crkvene prelate koji žive nepotrebnim (a za mnoge zemlje i njihovo stanje i neprimjerenim) luksuzom nego je to poruka goleme važnosti za sav ostali svijet. I to na nekoliko razina.

Papa, naime, poručuje da Crkvi u njezinu poslanju materijalno, de facto, ništa ne znači i ne predstavlja. Ako ga je i prigrlila objeručke i okitila se istim perjem kao i tajkuni i bogataši ovoga svijeta, ona ga se preko noći može i odreći. I ništa joj se neće dogoditi, tj. nimalo neće izgubiti na svome značenju i poslanju. Štoviše, dobit će samo na dodatnoj autentičnosti. To je dugoročna poruka svijetu da joj ne može nauditi ni na koji njemu svojstven način.

Zatim, Crkva se tako posve otvara, približava i postaje jednaka s golemom većinom obespravljenog i osiromašenog svijeta. Nisu to samo oni siromašni po buenosaireskim predgrađima kardinala Bergoglia nego i svi kojima siromaštvo prijeti ne prime li sljedeću plaću, čitava konzumeristička vojska ovoga svijeta koja je, navučena na lijepak prolaznosti, postala vojska ovisnika o dobroj volji svojih poslodavaca, čija se ćud mijenja kako padaju i rastu burzovni indeksi i pucaju nekakvi bailouti i slični izmišljeni bjelosvjetski financijski baloni.

Dakako, papa Franjo svojim potezima ukida i crkveni feudalizam, duboko mentalno i materijalno stanje iz kojega velik dio Crkve nikada nije izašao i spoznao da se svijet u međuvremenu transformirao od kapitalizma preko socijalizma i demokracije do liberalnog kapitalizma.

No, kada demontira te vidljive poluge ljudske (pa tako i crkvene) požude i ovisnosti za materijalnim, papa Franjo poslat će poruku da je i život u skromnosti i siromaštvu uzaludan ako nema istinske žeđi za duhovnosti. Odnosno, kao što je rekao kardinal Bozanić u svojoj uskrsnoj poruci: \"Ako u svakidašnjem životu odvajamo vjeru od ljubavi ili mislimo da vjera nije potrebna, tada će se najprije slomiti odnos s Bogom, a zatim će rasti sebičnost. Djela koja ne izranjaju iz istinskih vrijednosti, utemeljenih na onome što nadilazi čovjeka, lako postaju puki moralizam.\"

A upravo po prvim koracima novoga pape lako se zaključuje da on nimalo nije lažni moralist. Inače bi svi ovi potezi nade bili suvišni, čak i nepotrebni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?