osuđena na 9 godina

Ruski sud odbio žalbu na drakonsku kaznu američkoj košarkašici, Biden tražio njezino hitno oslobađanje

U.S. basketball player Brittney Griner appears in court via video link in Krasnogorsk
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/17
25.10.2022.
u 16:50

U priopćenju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao da je Griner "nepravedno pritvorena pod nepodnošljivim okolnostima" i da je predsjednik Joe Biden pozvao na njezino hitno oslobađanje.

Ruski sud odbio je žalbu američke košarkaške zvijezde Brittney Griner osuđene devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za drogu. Moskovski sud potvrdio je kaznu, a državni tužitelj ju je nazvao "pravednom".

Dvostruka olimpijska pobjednica ispričala se u žalbenoj raspravi putem video veze, za svoju "iskrenu pogrešku" rekavši kako joj je cijeli proces bio "iznimno stresan"

- Ljudi koji su počinili teže zločine dobili su manje od onoga što sam ja dobila -  dodala je.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

Moguća razmjena za "Trgovca Smrti"

Podsjetimo, Griner (32) je u kolovozu osuđena za krijumčarenje i posjedovanje ulja kanabisa. No, nije odmah bilo jasno jesu li svi pravni putovi iscrpljeni.

Sportašičin odvjetnik Alexander Boykov rekao je da se njegov tim nada da će razmjena zarobljenika biti moguća jer u kolovozu je Kremlj iznio mogućnost razmjene zatvorenika između SAD-a i Rusije koja bi uključivala osuđenu košarkašicu.

Američki mediji sugeriraju da bi zatvoreni ruski trgovac oružjem Viktor Bout - poznat kao "Trgovac Smrti" - mogao biti dio te razmjene.

- Nijedan sudac, ruku na srce, neće iskreno reći da je devetogodišnja kazna Griner u skladu s ruskim kaznenim zakonom - kazao je njezin odvjetnik te dodao da će njegov pravni tim razgovarati s Griner o tome hoće li ona htjeti uložiti daljnju žalbu.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

Bijela kuća: "Ovo je pretjerano i nesrazmjerno"

U priopćenju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao da je Griner "nepravedno pritvorena pod nepodnošljivim okolnostima" i da je predsjednik Joe Biden pozvao na njezino hitno oslobađanje.

Visoki američki diplomat, koji je prisustvovao saslušanju, kaznu je nazvao "pretjeranom i nesrazmjernom".

Inače, Brittney Griner smatrana jednom od najboljih svjetskih igračica, a uhićena je 17. veljače u zračnoj luci u blizini Moskve kada su u njenoj prtljazi pronađeni ulošci za vape koji su sadržavali ulje kanabisa, a koji su ilegalni u Rusiji.

U Rusiju je doputovala kako bi provela sezonu igrajući klupsku košarku izvan SAD-a. Njezin slučaj postao je predmet diplomacije visokog profila između SAD-a i Rusije, čiji su odnosi naglo promijenili nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Foto: Sarah Silbiger/REUTERS

>> VIDEO: Ruski vojni avion srušio se na stambenu zgradu u Sibiru: Poginula su oba pilota

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
09:32 26.10.2022.

e šako jada...opravdavate šverc narkoticima jer je u pitanju amerikanka!!! I sve se to dogodilo debelo prije ovog sukoba u Ukrajini... sramite se!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije