Najveći od najvećih

Belichick za Večernji: Bio sam u Draganiću i vidio grobove mojih predaka, to me ganulo

Zagreb: Plenković primio hrvatsko-američkog NFL trenera Billa Belichicka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.06.2024.
u 11:40

– Od kada je NFL dopustio isticanje simbola pradomovine, ja to činim ponosno, baš kao i moji sinovi – kazao je najtrofejniji NFL trener svih vremena Bill Belichick

Nakon što je u Banskim dvorima iz ruku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića primio mapu s domovnicom (osnovnim preduvjetom za dobivanje hrvatskog državljanstva), najtrofejniji trener američkog nogometa stao je pred hrvatske medije.

Bill Belichick nikad nije trčao pred mikrofone, nije čak bio ni u velikoj ljubavi s medijima, no ovo je bila posebna prilika koja je u njemu pobudila dodatnu zahvalnost prema domovini njegovih predaka i narodu koji ovdje živi.

– Ovo je moj četvrti posjet Hrvatskoj u posljednjih, recimo, 12 godina. Posjetio sam Draganić i vidio kuću u kojoj su živjeli moji preci, baka i djed, a vidio sam i grobove nekih mojih predaka.

I kakve je to emocije probudilo kod čovjeka za kojeg su američki sportski novinari govorili da je toliko usredotočen na posao i ozbiljan da se pred njima nikad nije smijao. Kako se osjećao nad grobovima na kojima je pisalo Biličić, kako je bilo izvorno prezime njegova djeda.

– Ondje sam najbolje shvatio koliko su moji preci prošli i pretrpjeli, koliko su teško radili da bi omogućili dobar život mojim roditeljima, ali i meni i mojoj djeci. Shvatio sam koliku su žrtvu podnijeli za buduće naraštaje. To me dirnulo.

FOTO Premijerov 'touchdown': Plenkoviću pokazali kako se drži lopta za NFL, ministar uskočio

Zagreb: Plenković primio hrvatsko-američkog NFL trenera Billa Belichicka
1/11

Kojom ste se hrvatskom karakteristikom koristili u svojoj trenerskoj karijeri. Ponos, tvrdoglavost ili....

– Ha, ha... Mnogi će reći težak rad i familijarnost tima. To su dvije osobine.

U petak je Belichick primljen od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji mu je uručio odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara. A zaslužio je to što je i za vrijeme NFL utakmica nosio na trenirci ušivenu hrvatsku zastavu, ali se na slikama pojavljivao i u dresu vatrenih s kvadratićima. S obzirom na to da je očito jako ponosan na svoje hrvatske korijene, što mu sve to s odlikovanjem i hrvatskim državljanstvom znači osobno?

– Meni je jako važno i počašćen sam da se to prepoznalo. Moji hrvatski preci su meni utrli put i učinili su moj život lakšim i boljim. Hrvatsku zastavu na trenirci mi je dopušteno nositi posljednjih nekoliko godina, rekao bih od pandemije koronavirusa. Prije toga nismo to smjeli, no onda je NFL dopustio da se ističu simboli moje pradomovine i ja sam to činio ponosno, baš kao i moji sinovi.

A jedan od njih ima čak i tetovažu s hrvatskim simbolima.

– Da. Ja nisam bio dovoljno žilav, tvrd, da to učinim, no on jest.

Nakon obiteljskih pitanja, uslijedilo je i ono koje se dotiče njegova domaćina, predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Koju bi, po staturi, poziciju njemu dodijelio (da mu je došao u ruke kao mladi sportaš)? U obrani ili napadu?

– Ja bih rekao organizator igre s obzirom da uspijeva organizirati i uspješno voditi svoju momčad.

A predsjedniku Milanoviću?

– I njega bih stavio "na quarterbacka".

Prije nego što se sa svojim domaćinima (Pete Radovich, Damjan Rudež, ključnim ljudima Sunset Sports Media Festivala) zaputio u Rijeku gdje će, na utakmici Hrvatska – Sjeverna Makedonija, biti gost Hrvatskog nogometnog saveza, Belichick je upitan za hrvatske nogometaše.

– Uvijek im želim sve najbolje na predstojećem Prvenstvu Europe. Znam da će ondje igrati svim srcem i sve dati za svoju zemlju kao što to uvijek čine. Uvijek sam tako ponosan gledati ih kada igraju. Kao što je to Pete Radovich dokumentirao, oni su ostvarili doista neke velike uspjehe proteklih godina i na to sam jako ponosan.

Legendarni trener na kraju je upitan zna li koju hrvatsku riječ s obzirom na to da su mu roditelji govorili hrvatski kod kuće?

– Ja ne znam hrvatski, no moj djed i baka nikad nisu govorili engleski pa je moj otac odrastao govoreći hrvatski. Kad je oženio moju majku, ona je naučila hrvatski kako bi mogla komunicirati s očevim roditeljima. Njoj je bilo lakše naučiti hrvatski nego njima engleski.

Billov otac također je bio trener, i to ugledan, ali ni približno uspješan kao njegov nasljednik. Zacijelo je prenio ljubav prema nogometu na sina.

– Da, upravo tako. Naučio sam mnogo od svojeg oca o radnoj etici, američkom nogometu i treniranju.

Eto, tako je zborio najveći od najvećih, čovjek koji je po riječima Petea Radovicha (slavnog producenta hrvatskih korijena) najveći trener koji je ikad djelovao i pobjeđivao u američkom profesionalnom, ekipnom sportu.

Komentara 12

FR
FraneTente1861
13:09 03.06.2024.

Bravo Bill Belicic!Vratimo Hrvatsko iseljenistvo umjesto migrante bez Hrvatske korijene!

DU
Deleted user
16:41 03.06.2024.

Možemo biti ponosni na ovog trenera. Mnogi od građana naše domovine nažalost preferiraju neke tamo istočne vjetrove koji nas stoljećima nastoje zatrti i takve bi trebalo na traktore i pravac Surdulica.

GO
Gof33
17:05 03.06.2024.

svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije