ŽELE GA ZA PREDSJEDNIKA

Bielsa nacionalni heroj Čilea

Marcelo Bielsa
Reuters
12.10.2009.
u 10:50

Argentinski izbornik nogometne reprezentacije Čilea, Marcelo Bielsa (54), osigurao je toj južnoameričkoj reprezentaciji odlazak na SP prvi put nakon 1998. godine.

Izbornik je postao 2007. godine te je otad ostvario nekoliko povijesnih rezultata: prvu pobjedu nad Argentincima u natjecateljskoj utakmici, prvu pobjedu protiv Perua u Limi nakon 24 godine te prvu pobjedu u Asuncionu protiv Paragvaja nakon 28 godina.

Čileanski su mediji, političari i navijači oduševljeni radom nogometom opsjednutog trenera, neuspješnog izbornika Argentine sa Svjetskog prvenstva 2002. godine. Političari izjavljuju da u svoj rad nastoje implementirati Bielsine metode vođenja, a student sociologije Manuel Ojeda pokrenuo je kampanju “Bielsu za predsjednika”. Na internetskoj stranici www.charlatecnica.cl kampanja ima već tisuće zagovornika.

Marcelo je mlađi brat bivšega argentinskog ministra vanjskih poslova Rafaela Bielse. Da doista ima izvannogometnih liderskih sposobnosti dokazuje na konferencijama o menadžmentu koje često vodi i s kojih ga redovito ispraćuju ovacijama.

Kad je o nogometu riječ, ovaj bivši branič koji je karijeru trenera započeo u Newell's Old Boysima 1990. godine, na igru gleda krajnje egzaktnim načinom: tvrdi da je na video rekorderu odgledao i izanalizirao 25.000 utakmica, da postoji 28 sustava igre, 11 načina postizanja gola i 17 obrambenih postavki!

- Golovi se uvijek događaju po sličnoj matrici, tako da znam da će se svaki dogoditi na određen način. Isto se događa s igrom u obrani. Sve se ponavlja u beskonačnom slijedu. No, sve to ne znači da na nogomet gledam kao na matematiku ili mehaniku.

Iako drži komercijalne konferencije, Bielsi se ne sviđa komercijalizacija nogometa.

- Nogomet nema što tražiti u svijetu biznisa, iako nogomet može funkcionirati kao biznis unutar određenih granica. Ne sviđa mi se ono u što se nogomet pretvara jer je to za igru preveliki rizik. Jednog dana imućni će vlasnik Colo Cola kupiti Universidad de Chile (najbolji nogometni klubovi u Čileu i najveći rivali, op. a.) i ukinuti ga. Ili obrnuto!

- Gubitak emotivne veze s klubovima mogao bi dovesti do propasti nogometa. Nogomet će nastaviti živjeti bez trenera, direktora, igrača i navijača, ali neće moći živjeti te veze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije