PAD U BLATO

Bio je ikona i rekorder, a sad je pobjegao i pomaže Rusiji u ratu protiv svoje Ukrajine

SERGEI BUBKA
Foto: Jean François Ottonello/NEWSCOM
1/3
21.12.2023.
u 08:55

Nakon megauspješne karijere Bubka se počeo baviti politikom i živjeti u Monaku, a sad je povezan s ruskom invazijom na Ukrajinu u velikom ratu. I dok se Ukrajina u ledenom Donbasu bori protiv ruske agresije, Bubka, inače rođen na istoku Ukrajine, sada iz svojeg komfora u Monaku pomaže agresoru

Sergej Bubka je nekoć bio sportska ikona Ukrajine, a njegovo ime i prezime je sad okaljano. Glasoviti skakač s motkom poslijesovjetsku Ukrajinu stavio je na svjetsku mapu fenomenalnim izvedbama, oborivši mnoštvo rekorda u atletici i osvojivši mnogo naslova svjetskog prvaka. 

Tijekom svoje karijere Bubka je bio prvi skakač s motkom koji je uspio premašiti brojku od šest metara, te je držao 17 svjetskih rekorda u dvorani i 18 svjetskih rekorda na otvorenom. 

Nakon megauspješne karijere Bubka se počeo baviti politikom i živjeti u Monaku, a sad je povezan s ruskom invazijom na Ukrajinu u velikom ratu. I dok se Ukrajina u ledenom Donbasu bori protiv ruske agresije, Bubka, inače rođen na istoku Ukrajine, sada iz svojeg komfora u Monaku pomaže agresoru.

Naime, veliko istraživanje ukrajinskog medija Bihus Infa je otkrilo da je Bubkina tvrtka, Mont Blanc, službeno registrirana u Rusiji te da blisko surađuje s ruskim okupatorima, prodajući im naftu i gorivo potrebno upravo za okupatorske radnje. Novinari iz Bihusa domogli su se i ugovora te objavili sve dokaze.

Tu tvrtku Bubka drži zajedno sa svojim bratom Vasilijem, koji je nakon istraživanja Ukrajinske sigurnosne organizacije službeno optužen za "asistiranje i pomaganje terorističkoj organizaciji". Na svim ugovorima brat Vasilij bio je naglašen kao direktor, tako da je on, metaforički rečeno, ''uzeo metak'' za svojeg poznatijeg brata.

Rome, Episode of "Porta a porta" broadcast on Raiuno Pictured: Sergej Bubka Photo: Piero Tenagli / ipa-agency.net/IPA
Foto: Piero Tenagli / ipa-agency.net

Sergej Bubka nakon tih optužbi najavio je da će podići tužbu protiv medijske kuće, ali od toga se ništa nije dogodilo. Samim time nije uspio uvjeriti Ukrajince, pa ni ukrajinske sportaše, da zapravo podržava svoju zemlju u ovom iznimno teškom ratnom periodu.

– Kad je rat počeo, svi sportaši i sportašice surađivali su i čekali bilo kakvo oglašavanje Bubke po pitanju rata. Poslali smo mu i pismo i zvali ga, ali odgovor nismo dobili. Tek kad su Rusi i Bjelorusi dobili zabranu natjecanja, kratko se oglasio nekom vrstom osude, ali to je bilo premalo i prekasno – rekla je Jaroslava Mahučik, svjetska prvakinja u skoku u vis.

Nakon što su iz Bihus Infa objavili prve ugovore tijekom 2022. godine, objavljeno je još nekoliko ugovora iz svibnja 2023. godine koji su dokazali nastavak Bubkine suradnje s ruskim agresorima.

Zanimljivo, Bubka je početkom ožujka 2022. uspio dobiti poseban tretman. Kako su doznali iz medija Ukrainska pravda, Bubka je bio oslobođen obaveze prema kojoj svi muškarci dobi sposobne za vojno obučavanje ne smiju napuštati zemlju. Njemu je, još se ne zna kako, dopušteno da napusti Ukrajinu te je sad u Monaku.

Tamo ga se redovito može vidjeti u VIP loži na utakmicama francuskog prvoligaša Monaca, čiji je vlasnik ruski milijarder Dimitrij Ribolovljev. 

Nakon karijere Bubka je bio vrlo aktivan u politici. Od 2002. do 2006. godine bio je član ukrajinskog parlamenta, od 2005. do 2022. bio je predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora, a još uvijek obnaša funkciju jednog od 107 članova Međunarodnog olimpijskog odbora.

Komentara 29

TO
tonimanero
09:33 21.12.2023.

Nekako mi je 'već poznata' ta priča......

DU
Deleted user
09:42 21.12.2023.

Tko visoko leti, nisko pada!

Avatar fidelio
fidelio
10:26 21.12.2023.

Prodaje naftu i gorivo... Rusima? Iz Monaka, ni manje ni više?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije