Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija na Libertasu

Bio sam prvi kondicijski trener Luke Modrića i Vedrana Ćorluke

Dražen Brajdić
21.05.2024.
u 22:57

Pred studentima Sveučilišta Libertas svoju životnu i profesionalnu priču pričali su bivši NBA igrač Damjan Rudež te glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač

 

Zanimljivo predavanje na Sveučilištu Libertas za studente menadžmenta sporta, hotelskog i turističkog menadžmenta i međunarodnih odnosa održali su bivši NBA košarkaš Damjan Rudež i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

Rudež je na vrlo zanimljiv, i poučan, način ispričao priču svoje karijere koju je začinio s nizom anegdota i kao takav činio se vrlo zanimljivim motivacijskim govornikom.

- Već dugo nisam bio na prezentaciji koja je bila tako životna, puna anegdota, i koja može pomoći ne samom mladim ljudima nego i nama starijima u razmišljanju o životu - kazao je jedan od profesora s Libertasa.

Osim kao bivši košarkaški reprezentativac, Rudež je nastupao i kao direktor programa nadolazećeg, trećeg izdanja, Sunset Sports Media Festivala, što će reći da je njegova tranzicija iz natjecateljskog sporta u novi život bila vrlo uspješna.

- U početku nisam znao što bih sa sobom, kako ću provoditi dane. Tražio sam razlog da izađem iz kuće. Znate kako se ono kaže, sportaši umiru dvaput. Prvi put je kada završe natjecateljsku karijeru. Tada dolazi do loma identiteta. Srećom, dobio sam priliku raditi ovaj posao i primjenjivati ono što sam, po okončanju karijere, učio na milanskom koledžu Bocconi.

Damjanov opis poslova na medijsko-sportskom festivalu, čije će najveće zvijezde ove godine biti mitski trener američkog nogometa Bill Belichick te talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero, jest sljedeći:

- Ja pristupam željenim predavačima i objašnjavam zašto bi trebali sudjelovati na našoj konferenciji. Zadužen sam i za komunikaciju s partnerima i medijima, prema kojima sam i lice Konferencije no ne sramim se ni motati i nositi kablove. Dosta je dionika uključenih u Konferenciju a s obzirom na to da pripreme traju cijelu godinu, ovo je moj finale doigravanja. Naši paneli održavat će se u Fortis Clubu, u Falkensteinerovu Resortu Punta Skala, a očekujemo oko 400 ljudi, onoliko koliko ih stane u dvoranu.

Kao netko tko je igrao za tri NBA momčadi (Indiana, Minnesota, Orlando), Rudež je prezentirao zanimljiv statistički pokazatelj vezan uz najjače svjetsko klupsko natjecanje.

- Najbolje momčadi su one koje između sebe podijele najviše "petica" jer se tako prenosi dobra energija, stvara zajedništvo a ja sada u svojoj firmi vidim koliko je to bitno. Zajedništvo u sportu uvijek se preslikava na terenu.

O olimpijskom zajedništvu pričao je pak Siniša Krajač, prvi operativac krovne nam sportske organizacije koja, po njegovim riječima, udružuje 42 olimpijska i 34 neolimpijska sporta te devet pridruženih i 21 regionalnu sportsku zajednicu.

- Ako želite mirno spavati, bez obzira na to što smo mi samo sportska udruga, u sustavu kakav je Hrvatski olimpijski odbor najvažnije je urediti sustav financiranja i pravni sustav. Budući da raspolažemo sa skoro 60 milijuna eura, mi moramo imati i odjel za kontrolu poslovanja. HOO se sa 86 posto financira iz državnih sredstava pa za svakih utrošenih 10 eura morate odgovarati kao i za 10 tisuća. Sve mora biti opravdano i čisto.

Već dva desetljeća Hrvatskim olimpijskim odborom predsjedava negdašnji hrvatski premijer Zlatko Mateša za kojeg je domaćin ove konferencije Franjo Arapović (zaposlenik Libertasa) ustvrdio da je jedan od najdugovječnijih na čelu nacionalnih olimpijskih odbora u Europi.

- Predsjednik Mateša raspolaže ogromnim iskustvom a svima nama jako puno znači kada imate osobu koja vas može mentorirati. Jako je dobro kada za mentora imate nekoga tko je i dobar čovjek i koji će od vas stvoriti dobrog lidera. A ja sam odrastao uz stručnjake koji su imali i ljudsku crtu i to mi je najviše pomoglo.

A pomogli su mu, kazat će Krajač, i oni koji su ga na vrijeme usmjerili.

- Ja sam bio prosječan igrač nogometa u bivšoj državi, poslije sam bio djelatnik u sustavu sporta a sada sam na vrhu sportske operative. U vašim godinama došao mi je trener, i danas poznati Ilija Lončarević, koji mi je rekao da ja neću moći živjeti od nogometa i da bi bilo dobro sa se školujem jer nam nedostaje sportskih dužnosnika. I ja sam tada odlučio zakoračiti u trenerske vode. Vodio sam klince i počeo se za njih vezivati pa mi se taj posao počeo sviđati.

No, tada se dogodio Domovinski rat i Krajač se stavio na raspolaganje.

- Nakon moje ratne priče vratio sam se u sport i shvatio da moram napraviti nešto posebno da bih se mogao istaknuti, da budem zanimljiviji. Tako sam u jednoj trenutku bio kondicijski trener koji je radio s košarkašima kao što su Mate Skelin i Slaven Rimac a bio sam i prvi kondicijski trener Vedranu Ćorluki i Luki Modriću ni ne sluteći koliko će oni, kasnije, postati dobri nogometaši.

A taj dio priče, kako je došlo do toga, studente je posebno zaintrigirao.

- Sjedio sam u hotelu Laguna s Vedranovim tatom i dogovarao da ću raditi s njegovim sinom. A on mi je kazao da ima još jedan mali koji bi volio ekstra raditi a taj mali bio je Luka Modrić. U to vrijeme oni su bili na posudbi u Interu Zaprešić a kada su vraćeni u Dinamo ja sam nastavio raditi s drugim sportašima, ponajviše s hrvačima.

U međuvremenu, Krajač se zaposlio u Hrvatskom olimpijskom odboru da bi s mjesta direktora Ureda za lokalni sport postao i glavnim tajnikom HOO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije