OCIJENIO KICKER

Bivši dinamovac preporođen u Njemačkoj, a velika nada HNS-a bez ijednoga pogotka cijelu sezonu!

Moravske Toplice: Lovro Majer odradio prvi trening s momčadi GNK Dinamo
Luka Stanzl/PIXSELL
26.04.2023.
u 12:33

Zanimljivo, napadač St. Paulija, 20-godišnji Igor Matanović, kojega su u HNS-u prošle godine najavili kao spektakularno pojačanje mlade reprezentacije i budućega A reprezentativca, ove sezone nije postigao niti jedan pogodak u 17 nastupa, uz vrlo slabu prosječnu ocjenu 4.45

Znate li tko je najbolje ocijenjeni hrvatski nogometaš u Njemačkoj, u prvenstvenim utakmicama 1. i 2. Bundeslige po izvješćima uglednoga lista Kicker? Iznenađujuće, to je nekadašnja velika Dinamova nada, danas 25-godišnji nogometaš Eintrachta iz Braunschweiga Filip Benković, čiji je prosjek ocjena u 16 ligaških nastupa izvrsnih 2.80 (raspon u Kickeru je 5 do 1)! Te sjajne izvedbe svrstale su Benkovića na podjelu 6. mjesta najboljih igrača 2. Bundeslige, odnosno Filip Benković i njegov konkurent Fabian Holland iz Darmstadta najbolje su ocijenjeni obrambeni nogometaši ovoga natjecanja.

Benkovićeva tržišna vrijednost danas je 1.7 milijuna eura, a Eintracht Braunschweig (14. na ljestvici) njegov je već osmi klub u njegovoj karijeri nakon Dinama, Leicester Citya, Celtica, Bristol Citya, Cardiff Citya, belgijskog Leuvena i Udinesea. Od šestorice hrvatskih nogometaša koji nastupaju u 2. Bundesligi u strijelce su se ove sezone upisala samo dvojica: 24-godišnji Jakov Medić iz St. Paulija postigao je četiri, a suspendirani Splićanin Mario Vušković iz HSV-a dva pogotka. Do svoga posljednjega nastupa za HSV, 9. studenoga 2022. protiv Greuther Fürtha, Vušković je imao vrlo dobar prosjek ocjena, 3.31.

Zanimljivo, napadač St. Paulija, 20-godišnji Igor Matanović, kojega su u HNS-u prošle godine najavili kao spektakularno pojačanje mlade reprezentacije i budućega A reprezentativca, ove sezone nije postigao niti jedan pogodak u 17 nastupa, uz vrlo slabu prosječnu ocjenu 4.45. A tko je prema Kickeru najbolji hrvatski nogometaš u 1. Bundesligi? Nije teško pogoditi: Joško Gvardiol u dresu RB Leipziga ima prosjek ocjena 3.35 (uz jedan postignuti pogodak). Za usporedbu, najbolji ocijenjeni obrambeni nogometaš Bundeslige Bayernov je stoper Mathijs de Ligt, s prosjekom ocjena 2.83.

Foto: FC St. Pauli Facebook

Uz Gvardiola još su se petorica Hrvata upisala u strijelce ove sezone u Bundesligi; Juranović je postigao dva pogotka za Union Berlin, Jakić jedan za Eintracht, Sosa dva za Stuttgart (uz čak sedam asistencija), Beljo dva za Augsburg, te Kramarić devet za Hoffenheim (uz dvije asistencije). Zanimljivo, iako je postigao dva pogotka za Augsburg, Vinkovčanin Dion Drena Beljo ima iznenađujuće loš prosjek ocjena, samo 4.09, a još slabiji prosjek imaju Filip Uremović u Herthi, samo 4.29, i Hrvoje Smolčić u Eintrachtu, 4.30. Pet kola prije kraja spomenuti Uremović i njegov suigrač Šunjić s Herthom su posljednjeplasirani u Bundesligi, a po trenutačnom poretku, u drugu ligu seli i 16-plasirani Sosin Stuttgartt.

-----------------------------------

Nastupi i prosječne ocjene Hrvata u 1. Bundesligi ove sezone:

Josip Stanišić (Bayern) 13 / 3.71

Josip Juranović (Union Berlin) 8 /3.69

Joško Gvardiol (RB Leipzig) 27 / 3.35

Bartol Franjić (Wolfsburg) 5 / 4.00

Hrvoje Smolčić (Eintracht Frankfurt) 9 / 4.30

Kristijan Jakić (Eintracht Frankfurt) 24 / 3.78

Borna Sosa (Stuttgart) 21 / 3.44

Dion Drena Beljo (Augsburg) 13 / 4.09

Andrej Kramarić (Hoffenheim) 27 / 3.56

Nikola Soldo (Köln) 7 / 3.93

Filip Uremović (Hertha) 19 / 4.29

Ivan Šunjić (Hertha) 18 / 3.75

David Čolina (Augsburg) premalo igrao za ocjenu

--------------

Nastupi i prosječne ocjene Hrvata u 2. Bundesligi ove sezone:

Jakov Medić (St. Pauli) 24 / 3.42

Igor Matanović (St. Pauli) 17 / 4.45

Filip Benković (Eintracht Braunshweig) 16 / 2.80

Ivan Lepinjica (Arminia) 21 / 3.53

Dario Vizinger (Jahn Regensburg) 9 / 4.50

Mario Vušković (HSV) 16 / 3.31

Komentara 1

BU
Bubalamala
20:53 26.04.2023.

Greška, sa šesnaestog mjesta u Bundesligi igra se razigravanje sa treće plasiranim u drugoj Bundeslige. No do kraja prvenstva ostalo je još pet kola a razlika u bodovima je minimalna pa ima dosta razloga za strepnju mnogih ekipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije