STATISTIKA TRENERA

Bjelica na klupi Dinama je noćna mora za Hajduk! Ako ovako nastavi, bijelima se crno piše

Zagreb: Dinamo slavio u najvećem hrvatskom derbiju s rezultatom 1:0
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
27.09.2024.
u 13:00

Gol-razlika momčadi koje je on vodio trenutačno je na 988:661, što znači da će tisućiti pogodak neke od svojih momčadi kao trener dočekati upravo u Dinamu

Novi-stari trener Dinama Nenad Bjelica u svojoj je 17-godišnjoj trenerskoj karijeri vodio deset klubova i osvojio četiri trofeja. Sva ih je osvojio upravo kao trener Dinama od 2018. do 2020. godine, točnije riječ je o dva naslova prvaka HNL-a, jednom naslovu u Kupu te jednom u Superkupu. U svojem prvom mandatu Bjelica je Dinamo vodio u rasponu od 702 dana, točnije u 100 utakmica, u kojima je ostvario 72 pobjede, 15 remija i 13 poraza. Primjerice, posljednji trener Dinama Sergej Jakirović u Dinamu je u 40 utakmica manje imao samo tri poraza manje od Bjelice.

Osim domaćih trofeja, Bjelica je u Dinamu potpisao neke od najvećih europskih uspjeha u povijesti kluba. Ponajprije tu treba izdvojiti prvo prezimljavanje Dinama u Europi nakon 49 godina kad je u sezoni 2018./2019. skupinu protiv Fenerbahçea, Anderlechta i Spartaka iz Trnave prošao na prvom mjestu bez poraza, s četiri pobjede i dva remija. Sezonu poslije vodio je Dinamo u grupnoj fazi Lige prvaka, a tada je zabilježena jedna od najvećih recentnih Dinamovih pobjeda u Europi kad su u prvom kolu grupne faze na Maksimiru plavi svladali Atalantu 4:0. Generalno je Dinamo pod Bjelicom u europskim utakmicama imao najbolji omjer od svih trenera. U 28 europskih ogleda pod njegovim vodstvom Dinamo je upisao 14 pobjeda, osam remija i šest poraza. Ne postoji trener koji je kontinuirano vodio tako velike utakmice u Dinamu, a da je pritom imao učinak od 50 posto pobjeda.

GALERIJA Modrić ima gomilu luksuznih automobila, a čuva ih u nevjerojatnoj madridskoj vili

Zagreb: Dinamo slavio u najvećem hrvatskom derbiju s rezultatom 1:0
1/21

Što se tiče njegove cjelokupne trenerske karijere, redom je vodio Kartnen, Lustenau, Wolfsberger, Austriju Beč, Speziju, Lech iz Poznana, Dinamo, Osijek, Trabzonspor i Union iz Berlina. Kad sve utakmice pretvorimo u bodovni učinak po susretu, baš mu je angažman u Dinamu bio statistički najuspješniji (2,31 bod po utakmici), dok mu je najmanje uspješan bio njegov recentni angažman u Unionu, gdje je u 22 utakmice bilježio učinak od 1,09 bodova po utakmici. U njegova top-3 angažmana po bodovnom učinku još ulazi mandat iz Osijeka (1,95 bodova po utakmici) te onaj iz poljskog Lecha (1,85 bodova po utakmici).

Ukupno je u svojoj trenerskoj karijeri vodio 595 utakmica, ostvarivši 298 pobjeda, 141 remi i 156 poraza. Gol-razlika momčadi koje je on vodio trenutačno je na 988:661, što znači da će tisućiti pogodak neke od svojih momčadi kao trener dočekati upravo u Dinamu, gdje je imao svoj drugi najdugotrajniji mandat, nakon Wolfsbergera kojeg je vodio u 124 utakmice.

Što se tiče HNL-a, vrlo je zanimljivo baciti pogled na njegov generalni omjer s najvećim Dinamovim domaćim rivalima. Naime, tijekom Bjeličine trenerske karijere puno mu je bolje išlo protiv Hajduka (2,1 bod po utakmici) nego protiv Rijeke (1,6 bod po utakmici). Protiv Hajduka Bjelica ima devet pobjeda, šest remija i samo jedan poraz, dok protiv Rijeke ima devet pobjeda, pet remija i šest poraza. Najbolji omjer od trenutnih prvoligaša ima protiv Istre 1961 – 12 pobjeda, jedan remi i dva poraza u 15 dvoboja.

VIDEO Prvi trening Nenada Bjelice kao novog/starog trenera Dinama

Komentara 2

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
13:39 27.09.2024.

Šaljivo!

EJ
ejStef
13:32 27.09.2024.

Ajd, kakvo je to sad pumpanje... Prvo je tu Lokomotiva, pa Monaco, pa onda dalje. Do Hajduka ima još vremena, stigne se Dinamo dignuti, ali stigne i pasti još niže. Slijedeća utakmica s Hajdukom je u Splitu, kako sada stvari stoje, bit će dobro ako Dinamo izvuče neriješeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije