ATLETSKI SP

Blanka Vlašić sedma

01.09.2003.
u 00:00

Blanka Vlašić, najbolja hrvatska atletičarka, završila je svoj nastup na Svjetskom prvenstvu.

U finalu skoka u vis osvojila je sedmo mjesto s preskočenih 1,95 metara. Prije dvije godine u Edmontonu je bila šesta, a da je ovdje iz prve preskočila visinu od 1,95 s daljnjim raspletom događaja bila bi peta.

- Prevelik je bio pritisak na mene. Sa svih strana govorili su mi da mogu do medalje, da moram do medalje i sve me to užasno živciralo. Jednostavno nisam naviknula na takvu medijsku hajku. Televizija me pratila na svakom koraku, kao da sam svjetska zvijezda. Meni je samo devetnaest godina i imam još vremena - rekla je uplakana Blanka Vlašić

Nije joj bilo lako. Vidjelo se to još u kvalifikacijama. U finalu je jedina propustila početnu visinu (1,85), potom je od prve preskočila 1,90. Na 1,95 učinilo se da Blanka propušta tu visinu, a onda se odjednom odlučila i prvi put rušila.

- Htjela sam skakati nakon proglašenja, a suci to nisu dopustili. Morala sam se na brzinu skinuti i skočiti. Jasno da to nije išlo - istaknula je Blanka.

U drugom je pokušaju sve bilo u redu, a onda je došla visina 1,98, koju je Blanka triput rušila.

- Treba biti realan. Vidjeli ste i sami da je ovdje za medalju trebalo skočiti preko dva metra. Ja sam ove sezone tek dvaput preskočila tu visinu. To što sam prije Pariza na mitingu u Z?richu preskočila 2,01 nije ništa značilo. Ponavljam, prevelik se pritisak stvorio oko mene. Govorili su da ću se u Hrvatsku vratiti s medaljom oko vrata umjesto akreditacije. Nisam naučena na pritisak takve vrste i ne znam kako će to funkcionirati u budućnosti. Morat ću u neku izolaciju. Ne znam zašto ovih nekoliko dana nisam isključila mobitel. Stalno su dolazile poruke u stilu "osvojit ćeš medalju, bit ćes bolja od Cloete" i tako dalje. Žao mi je što sam takva emotivka, ali da sam slušala samo sebe, bilo bi puno drugačije. Ja o medalji nisam ni sanjala - zaključila je Blanka Vlašić.

Na kamere, bliceve, novinare - morat će se Blanka što prije naučiti.

Jer, ona je u odnosu na prošlu sezonu poboljšala svoj rekord za pet centimetara i sigurno pripada među deset najboljih svjetskih visašica. A tek joj je 19 godina.

Hestrie Cloete obranila je naslov svjetske prvakinje. Sve visine do 2,06 preskakala je od prve, a onda je triput napala i svjetski rekord na 2,10.

Suprotno svim prognozama, Kupcova je bila druga, a Bergqvist s ozlijeđenom petom nije mogla bolje od trećeg mjesta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije