Plava nemoć

Brutalna i okrutna stvarnost: Dinamo će se još načekati...

Osmina finala Europa lige, Tottenham - GNK Dinamo
Foto: Adam Davy/PIXSELL
1/8
11.03.2021.
u 22:54

Ovo je bilo deveto Dinamovo gostovanje u Engleskoj, u zemlji u kojoj nikada nije pobijedio. Dapače, ima samo dva remija (Manchester United, Leeds) i sedam poraza, postigao je samo tri pogotka, a primio čak 17.

Dinamu se doista nema što prigovoriti. Dinamo je protiv sebe sinoć imao momčad tešku čak 441 milijun eura (po Transfermarktu), u kojoj su nastupili kapetani Engleske (Kane), Francuske (Lloris), Južne Koreje (Son) i Bjelokosne Obale (Aurier) i na čijoj je klupi sjedio dvostruki europski prvak Mourinho. Tu se nema što više dodati; Dinamo je u ovom trenutku daleko ispod razine Spursa, pa makar oni bili i tek sedmoplasirana momčad u Engleskoj. To je naša brutalna, okrutna stvarnost.

Bio je to na djelu, seizmološkom terminologijom, prevelik, nepremostiv rasjed između dviju klasa europskog nogometa: moćne nogometne elite kojoj pripada Tottenham i Dinamove tek iskričave osrednjosti. U tom klasnom sukobu, osrednji doista u rijetkim slučajevima iznenadi. Kao što je Dinamo učinio 1999. u Manchesteru, pa se taj pothvat prepričava desetljećima kao nešto nadnaravno.

Razliku u klasi Spursa i plavih najbolje je oslikao duel Lamele i Majera kod pogotka u prvom poluvremenu. Argentinac je lakonogu plavu desetku u duelu otpuhnuo kao perut s ovratnika i pripremio gol Kaneu.

Pa ipak, Dinamo se u Londonu nije osramotio. On je u okviru svojih mogućnost parirao Tottenhamu, a najveći kiks dogodio se onome od koga bi se to najmanje očekivalo, iskusnome Theophileu. Na žalost, u igri prema naprijed Dinamo nije postojao i, lišen svake izravnosti i inventivnosti, nije iskreirao niti jednu ozbiljnu prijetnju.

Ovo je bilo deveto Dinamovo gostovanje u Engleskoj, u zemlji u kojoj nikada nije pobijedio. Dapače, ima samo dva remija (Manchester United, Leeds) i sedam poraza, postigao je samo tri pogotka, a primio čak 17. Dinamovi heroji u Engleskoj nekada su bili vratari Škorić (1967.) i Ladić (1999.), sačuvavši svoje mreže u Leedsu, odnosno u Manchesteru, šokiravši nogometnu Europu. Na žalost, klasne razlike u europskom nogometu u međuvremenu su drastično produbljene, i autsajderskih herojstava našega kluba protiv Engleza još ćemo se načekati.

Ključne riječi

Komentara 28

PP
plavac plavi
23:13 11.03.2021.

Daso uživa, došao na svoje!!

ZG
zgenije
23:16 11.03.2021.

Theophile je najveća Dinamova štetočina u povijesti.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:46 11.03.2021.

Dobro, Tottenham je bio bolji u ovoj utakmici ali mene nisu bas nesto posebno impresionirali. Stvorili su jednu priliku i postigli dva gola, zahvaljujuci greski Théophile-Catherinea! Pa, Dinamo je imao dvije akcije u prvih 40 sekundi koje su bile izglednije prilike za gol od svega sto je Tottenham napravio u cijelom mecu, izuzev prvog gola! Jos uvijek vjerujem u Dinamo, bez obzira sto ce biti tesko u uzvratu, jer ne smiju primiti gol a moraju zabiti barem dva u regularnom vremenu. Ali jedan rani gol u Zagrebu bi mogao mnogo toga promijeniti... Idemo Dinamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije