NOGOMET - DINAMO

Cvitanovića više ne čekam

07.01.2002.
u 00:00

* Zagreb je jesenas napravio veliki rezultat. Ali, prošlo je tek nešto više od polovine prvensta i Dinamo, Hajduk i Varteks mogu se još uključiti u borbu za naslov

ZAGREB Današnjim okupljanjem u Maksimiru nogometaša na koje trener Ilija Lončarević računa, Dinamo kreće u nastavak nogometnog prvenstva. Prvo će na pripreme i sakupljanje snage, a trener Lončarević morat će ukomponirati sastav kako bi i bodovni učinak i igra odgovarali zboru Bad Blue Boysa, u ovom trenutku sigurno najvećih Dinamovih zagovornika. Iako u zimskom prijelaznom roku nije bilo velikih transfera, Dinamo je obavio zadovoljavajući posao dovevši u svoje dvorište bivšeg "modrog" i dokazivanja željnog Silvija Marića, iskusnog Spomenka Bošnjaka i igrača iz BiH Enesa Mešanovića. Posao je mogao biti i uspješniji da Igor Cvitanović nije najavio odlazak.

- Kako sada stoje stvari, Cvitanovića više ne čekam. Posljednje njegove izjave za novine natjerale su me na to da ga prekrižim. Želio sam s današnjim danom znati koga imam na raspolaganju. S obzirom na to da je Mešanović tip igrača kao Cvitanović, a mogu reći da mi je već duže poznat jer ga pratim već tri godine, ispada da smo ga doveli kao njegovu alternaciju. Marić je naš igrač i to potvrđuje od samog dolaska u klub. Trenirao je nekoliko mjeseci, što je jamstvo da će biti pojačanje u svakom pogledu.

Mladom igraču je neophodna igra

Bošnjak je također doveden kao pojačanje.

- On je igrač kojeg mogu koristiti na tri-četiri pozicije, a uz to je i vrlo iskusan - objasnio je trener Lončarević s kakvim vrijednostima raspolažu novi Dinamovi igrači. - Iako će na pripreme krenuti i nekoliko novih, mladih lica, dosadašnjih juniora, Drago Papo, Marko Bašić i Asmir Oraščanin, čini se da ideja s početka prvenstva o pomlađivanju momčadi ne prolazi?

- Ljudi ne razumiju bit svega. Moj posao, kao trenera, bio je među 25 igrača, odnosno 20 koliko ih moram vidjeti, napraviti analizu i provjeriti cijeli igrački kadar, da se vidi tko može sada, ali i u budućnosti, igrati u Dinamu. Drugo, kako se vidi po pisanju novina, nitko nema strpljenja o kojem se govorilo na početku sezone, osim naših navijača.

Iz tog razloga, mladim igračima, da bi dobili mogućnost boljeg razvoja, moramo stvoriti dobru momčad. Samo u dobrom sastavu mladi igrač može napredovati. Treće, mi dovođenjem pojačanja, a oni jesu i za prvih 11, stvaramo prostor za uvođenje još jedne skupine mladih među 25 igrača. Isto kao što su priliku imali Cesar, Zahora, Kranjčar, Leko i Tomić, afirmirani ove jeseni.

- Koliko se ovim promjenama u sastavu mijenjaju i klupske ambicije, koje su uvijek usmjerene prema trofejima?

- Još ljetos kada sam znao da ćemo imati problema s kontinuitetom, najavljivao sam borbu za jedan od trofeja. Sigurno da u nastavak sezone ulazimo s ambicijama.

Propustimo li prvenstvo, ostaje nam Kup

- Zagrebova prednost, ipak, iznosi velikih devet bodova, a ambicija imaju i Hajduk i Varteks?

- Zagreb je jesenas napravio veliki rezultat, na čemu zagrebašima možemo samo čestitati. Ali, prošlo je tek nešto više od polovine prvensta. Dinamo, Hajduk i Varteks sigurno se još mogu uključiti u borbu za naslov. Na kraju ćemo, naravno, čestitati prvaku, iako bih najviše želio da čestitamo sami sebi. Ako tu priliku propustimo, ostaje nam Kup, u kojem ćemo se boriti s iskusnim Varteksom. Varaždinci, uza Zagreb sigurno imaju najstabilniju momčad.

Uoči prvenstva, Dinamo je na pripremama igrao dobro. Međutim, već u prvim prvenstvenim utakmicama slijedio je pad. Sada biste vjerojatno pristali na suprotni rasplet?

- Znao sam da će nam kontinuitet biti problematičan. Zato me dobre igre nisu uspavale. Sada samo priželjkujem da pripreme prođu bez problema i ozljeda, a sve ostalo stići će kao rezultat našeg rada - zaključio je Ilija Lončarević, koji o velikim financijskim problemima nije želio razgovarati. Prebacio je tu temu za "plave dvore", za klupske čelnike, čiji to i jest posao.

S. Škrlec

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije