NOVI IZAZOV

Dalić uskoro ulazi u povijest! A evo što će učiniti večeras, otklonjene su sve nedoumice

Susret Portugala i Hrvatske u 1. kolu Lige nacija
Foto: Joao Rico/PIXSELL
1/3
12.10.2024.
u 07:00

Dalićeva dugovječnost na klupi Hrvatske ima danas zavidnu poziciju i u usporedbi s drugim europskim izbornicima. Od 55 članica Uefe, samo dvije imaju izbornike s duljim stažem

Sada gotovo više i nema dvojbe: Livnjak Zlatko Dalić postat će prvi izbornik u povijesti hrvatske reprezentacije koji će doživjeti sto nastupa na njezinoj klupi! Projekcije kažu kako bi se taj antologijski iskorak trebao dogoditi za otprilike godinu dana, u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Do tada neće postojati apsolutno nijedno potencijalno minsko polje, odnosno rizik od rezultatskog podbačaja zbog kojega bi se Dalić mogao pokolebati na putu ka svome cilju – trećem SP-u s Hrvatskom.

Takva je – bezopasna – i današnja utakmica sa Škotskom, u kojoj naš izbornik slavi prethodnicu spomenutog velikog jubileja: 90. nastup s Hrvatskom. Već i ta brojka je impresivna, no ne iznenađujuća s obzirom na sve Dalićeve medalje i kontinuitet plasmana na velika natjecanja. Za Savez je osobito važna ta postojanost Hrvatske u kvalifikacijama za velike turnire, pa iako se čini kako su ti putovi danas prohodniji nego ikad prije, podsjetimo se samo kako je Hrvatska bila najjača u gotovo bezizlaznoj poziciji uoči uoči SP-a 2018., a u međuvremenu su svjetske smotre propuštale velesile poput Italije, koje nije bilo na posljednja dva svjetska prvenstva, te Nizozemske, koja nije bila na SP-u u Rusiji.

FOTO Ovako je Zlatko Dalić izgledao prije 18 godina, izbornik vatrenih dosta se promijenio

Susret Portugala i Hrvatske u 1. kolu Lige nacija
1/9

Imidž Hrvatske – kao momčadi iz kreme europskog nogometa – Dalić kontinuirano glanca i zadržavajući status člana Lige A Lige nacija, odnosno odabranoga društva 16 najboljih europskih selekcija. U toj eliti od prvoga do današnjega četvrtog ciklusa drže se Španjolska, Francuska, Portugal, Belgija, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Italija, Poljska i – Hrvatska. Ne i Engleska, Danska, Švedska, Češka, Turska...

Zlatko Dalić sa svojih je 89 nastupa nadmašio sve svoje prethodnike na klupi Hrvatske, odnosno Savez je u slučaju ovoga izbornika prestao s praksom olakoga smjenjivanja šefova reprezentacije. Primjerice, trojica posljednjih izbornika prije Dalića – Štimac, Kovač i Čačić – zajedno su selekciju vodili u samo 59 utakmica, a svi izbornici koji su Hrvatsku vodili u natjecateljskim utakmicama od 1994. godine (kvalifikacije, SP, EP) prosječno su trajali samo 33 utakmice.

Dalićeva dugovječnost na klupi Hrvatske ima danas zavidnu poziciju i u usporedbi s drugim europskim izbornicima. Od 55 članica Uefe, samo dvije imaju izbornike s duljim stažem: Didier Deschamps vodio je Francusku u 162 utakmice, a Koldo Alvarez ima 123 utakmice na klupi Andore. Dačić i Finac Kanerva imaju po 89 nastupa, s tim da je Finac ustoličen godinu prije našega izbornika. Matjaž Kek vodio je Sloveniju u 110 utakmica, ali u dva navrata, pa je tako sada u nizu od 62 utakmice od svoga drugog imenovanja u studenome 2018. godine.

Hrvatska će u listopadskom okupljanju imati još jednoga jubilarca, 33-godišnjega Andreja Kramarića, igrača koji bi u Varšavi trebao stoti put nastupiti za reprezentaciju. Upravo je pojava Zlatka Dalića na izborničkoj poziciji širom otvorila vrata eksploziji Kramarićeva golgeterskoga umijeća, pa je tako Andrej najbolji strijelac reprezentacije u Dalićevoj eri s 24 pogotka, odnosno ukupno 29. Na drugom mjestu je Ivan Perišić sa 17 pogodaka, ukupno 33, odnosno 12 manje od najboljega strijelca svih vremena Davora Šukera.

Kramarićev doprinos u reprezentaciji osobito je važan u natjecateljskim utakmicama, u kojima je postigao 21 od svojih 29 pogodaka, a pritom je i najbolji hrvatski strijelac u Ligi nacija s pet pogodaka (Luka Modrić postigao je četiri). Zanimljivo, Ivan Perišić u 16 nastupa u Ligi nacija još nije postigao pogodak u tom natjecanju.

Izbornik Zlatko Dalić na pretposljednjem je treningu uoči utakmice sa Škotima definitivno prelomio sve dvojbe oko sastava. U njemu ipak neće biti mjesta za još nedovoljno oporavljenoga Petra Sučića, nego će početi Mario Pašalić, dok je Josip Šutalo dobio prednost u odnosu na Erlića, a Igor Matanović bit će najistureniji čovjek našega napada. Možda je to pomalo i iznenađujuće s obzirom na Budimirovu klupsku formu, no na 21-godišnjega Matanovića treba gledati kao na igrača s perspektivom, odnosno kao na Dalićev projekt. Izbornik očito procjenjuje kako je oslabljena Škotska kod kuće, u njegovu prvom nastupu u Maksimiru, idealna prilika za Matanovićev prvijenac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije