Damir Burić Šolta

Novi trener Hajduka na stadion dolazi s mrakom i odlazi kada padne mrak

Damir Burić Šolta
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
31.05.2015.
u 10:10

- Kao igrač nisam imao sreću zaigrati za Hajduk, sad mi se san ostvario na drugi način - kaže novi trener bijelih

Taj mali crnoputi dečko početkom 80-ih plijenio je bezgraničnom trkom, nesvojstvenom za tadašnji nogomet. Mršavko nogometaških okserica bio je kapetan odlične generacije juniora Splita, kao velika nada guran je u prvu momčad u kojoj su dominirali Tonči Gabrić, Jozo Bogdanović i društvo. Split je tih godina bio miljenik, igrao nogomet za užitak, a Damir Burić, kojeg su svi zvali Šolta, bio je glavna uzdanica škole nogometa u Parku mladeži. On i Drago Čakić...

Radio je s Finkeom i Duttom

Burić je poslije postao prvotimcem Splita, koji je u to vrijeme bio čest sparing partner brojnim njemačkim niželigašima. Tada su se klubovi poput Waldhofa pripremali po Makarskom primorju, tako je zamijećen i Burić...

Bio je tamo 1988. godine u nekim kombinacijama za dolazak u Hajduk, ali otišao je u Njemačku na mala vrata, a doživio igranje u Bundesligi (Freiburg i Borussia Mönchengladbach). Još kao igrač maštao je postati trenerom, upisao je prestižnu akademiju u Kölnu. U Freiburgu, koji je njegov drugi životni grad, radio je s Volkerom Finkeom, koji je vodio Kamerun protiv Hrvatske na SP-u u Brazilu, ali i s Robinom Duttom. Baš je on bio ključni čovjek za Burićevu trenersku karijeru, išao je za njim u Bayer Leverkusen i Werder.

U Buriću je uvijek ostao onaj splitski štih, ali za gotovo trideset njemačkih godina dobio je i germansku crtu.

- Rad je ključ - Burićev je postulat.

Sam je za sebe kazao da ga porazi nerviraju, da je nepodnošljiv kad mu momčad izgubi.

Prvi put samostalno na klupi

- U takvim situacijama ne želim klonuti, tražim načine kako se vratiti na pobjednički put - rekao je Burić.

Osnovna mana mu je to što nikad nije samostalno vodio momčad, toga je svjestan i sam Burić, ali nije opterećen. Uvjeren je u svoje sposobnosti, u nauk što ga je stekao u Bundesligi. Za njega kažu da može raditi od danas do sutra, na stadion dolazi gotovo s mrakom, odlazi s mrakom.

Hajduk je i službeno objavio da je Burić novi trener, predstavljanje je zakazano za ponedjeljak.

- Dolazak u Hajduk mi je izazov, ali i strast, ljubav i ponos. Kao igrač nisam imao sreću zaigrati za Hajduk, sad mi se san ostvario na drugi način - kazao je Burić nakon službene objave.

Burić je odavno 'na radaru' sportskog direktora Hajduka Gorana Vučevića. Trebao je postati trener bijelih još zimus, nakon Tudora, ali bilo je premalo vremena za rješavanje financijskih odnosa s Werderom. No, Burić je znao da dolazi njegovo vrijeme.

- Pratio sam sve utakmice Hajduka u posljednje vrijeme. Upoznat sam s igračima i cijelom situacijom, a potpunu sliku dobit ću kad počnemo raditi. Želim s Hajdukom igrati prepoznatljiv, dinamičan i agresivan nogomet - u svom je prvom obraćanju kazao Burić.

>> Prvenstvo završava bizarno, baš kakvo je bilo i cijele sezone

Komentara 23

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:37 31.05.2015.

Hajduk mora shvatiti da nije problem u treneru.... on je samo rezultat stanja u klubu kojeg vode ulica i nesposobnjakovići (Brbljić, Ramljakica, mafijaški advokat....)

Avatar Titanov sin
Titanov sin
10:54 31.05.2015.

Mrak je sinonim za stanje u klubu kojeg je nekad krasila najveća petokraka u povijesti nogometa .

Avatar feudalac
feudalac
10:52 31.05.2015.

....ahahahaaaa, počela je mitomanija, venecijanci su najjači nakon završetka lige u pripremama za novu sezonu i naravno u napuhavanju svojih bisera po medijima. Ako ćemo pošteno, postavlja se pitanje zašto bi trener s ovakvim "atributima" došao iz Njemačke u Split?? Možda računa na besplatni godišnji odmor, do jeseni će ga ionako smijeniti ili će sam otići praznog džepa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije