REPREZENTACIJA BEZ HRVATA

Dan kada je Maksimir posljednji put pljeskao Jugoslaviji. A znate li gdje je bio Dalić?

Screenshot: Youtube
12.10.2024.
u 08:00

Škotska je u Zagrebu 6. rujna 1989. godine igrala pred čak 42.500 gledatelja, i izgubila od Jugoslavije 1:3

Reprezentacija Škotske u listopadu 2000. godine u Maksimiru je protiv Hrvatske (1:1) igrala pred dvadeset tisuća gledatelja, trinaest godina kasnije, u lipnju 2013., kada je pobijedila 1:0, na stadionu je bilo 28.000 ljudi, ali to ipak nije bio rekordan posjet za gostovanja Škota u Zagrebu. Naime, 6. rujna 1989. godine reprezentacija Škotske bila je pretposljednji gost kojega je najbolja jugoslavenska selekcija bila dočekala u Maksimiru, i to pred čak 42.500 gledatelja! Po snimkama s te utakmice koje se mogu pronaći na Youtubeu, može se zaključiti da je to bio dan kada je zagrebačka publika posljednji put pljeskala Jugoslaviji. 

Ta je utakmica okončana pobjedom Jugoslavije s 3:1, te je s ta tri boda selekcija Jugoslavena – predvođena izbornikom Ivicom Osimom - osigurala izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Italiju. Taj je rezultat izazvao golemo oduševljenje na maksimirskim tribinama, budući da reprezentacija Jugoslavija od 1982. nije bila sudionik Svjetskog prvenstva. Škoti su u Zagrebu poveli pogotkom Duriea u 37., za izjednačenje je zabio Srečko Katanec u 54., vodstvo Jugoslavenima donio je autogol Nicola u 57., a konačnih 3:1 postavio je Zlatko Vujović u 59. minuti.

Zanimljivost je kako u toj utakmici sa Škotima za Jugoslaviju nije nastupio niti jedan nogometaš iz Dinama i Hajduka, jedini igrač iz jugoslavenske lige bio je Dejan Savićević iz Crvene zvezde, a dvojica Hrvata u domaćoj momčadi bili su vratar Tomislav Ivković iz lisabonskog Sportinga i kapetan Zlatko Vujović iz PSG-a. Ta dvojica bili su i sudionici Svjetskog prvenstva 1990. godine u dresu Jugoslavije, a niti jedan od njih – spletom okolnosti - nema nastup za hrvatsku reprezentaciju.

Sastav Jugoslavije 6. rujna 1989. u Zagrebu činili su: Ivković, Spasić, Hadžibegić, Baljić, Katanec, D. Brnović, Baždarević, Sušić, Jakovljević (od 74. Savićević), Stojković, Vujović. 

A zašto u reprezentaciji Jugoslavije toga dana nisu bili igrači Dinama i Hajduka? Zato što su dan ranije, 5. rujna 1989., nastupili za mladu selekciju Jugoslavije u kvalifikacijskom susretu sa Škotskom u Slavonskom Brodu i pobijedili 4:1. Od Hrvata u toj su utakmici nastupili igrači Dinama Davor Šuker (dvostruki strijelac), Andrej Panadić i Zvone Boban, te hajdukovci Robert Jarni i Alen Bokšić. Igrao je i Robert Prosinečki, koji je tada bio član Crvene zvezde.

Škotska je, dakle, bila pretposljednji gost reprezentacije Jugoslavije u Zagrebu. Nakon Škota, ovdje su gostovali još samo Nizozemci, 3. lipnja 1990. godine, a ta je prijateljska utakmica pred 20 tisuća gledatelja obilježena gromoglasnim zvižducima himni Jugoslavije, te navijanjem zagrebačke publike protiv domaće selekcije. Sve još uvijek pod dojmom skandaloznoga divljanja navijača Crvene zvezde u Maksimiru i žestokog obračuna policije i Bad Blue Boysa uoči neodigrane utakmice Dinamo – Crvena zvezda 13. svibnja 1990. godine. Zanimljivost je kako je Dinamo, koji nije imao A reprezentativca, završetak 1989. godine dočekao kao jesenski prvak. U posljednjem jesenskom kolu plavi su u Maksimiru svladali Velež s 3:0, a u momčadi iz Mostara nastupio je – Zlatko Dalić. Imao je 23 godine.

FOTO Ovako je Zlatko Dalić izgledao prije 18 godina, izbornik vatrenih dosta se promijenio

1/9

Komentara 3

B2
bordon 2
09:11 12.10.2024.

A da i Srećko Katanec je Hrvat.

B2
bordon 2
09:08 12.10.2024.

Cijenim Zlatka Vujovića ali on nije Hrvat. Dočim Jakovljević jeste Hrvat ali je iz BiH, a to se ne računa barem ne u VL jel tako?

JS
Jamili su. Zna se ko su....
08:12 12.10.2024.

Svašta je navedeno u članku pa čak i to da je Vujović Hrvat. A tada sigurno nije bio a nije bome ni danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije