Na velikom šahovskom turniru

Danas u Zagrebu velika završnica, u prednosti i dalje Amerikanac Caruana

14.07.2024.
u 10:58

Francuski velemajstor Maxime Vachier-Lagrave (34) najbolje je odigrao prvih devet partija dvokružnog brzopoteznog turnira (5 minuta + 2 sekunde za svaki potez) na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru u Kristalnoj dvorani Hotela Westin

Francuski velemajstor Maxime Vachier-Lagrave (34) najbolje je odigrao prvih devet partija dvokružnog brzopoteznog turnira (5 minuta + 2 sekunde za svaki potez) na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru u Kristalnoj dvorani Hotela Westin.

Maxime Vachier-Lagrave, pobjednik zagrebačkog turnira 2021. godine, ostvario je učinak od 5 pobjeda, 3 remija i 1 poraza za osvojenih 6,5 bodova i vodstvo nakon prvog dana blitz turnira.

Francuz Vachier-Lagrave blitz turnir otvorio je pobjedom nad našim Ivanom Šarićem i zatim još pobijedio u brzopoteznim partijama Girija, Aroniana, te Indijce Gukesha D i Vidita Gujrathija.

Slijede ga sa zaostatkom od samo pola boda mladi francuski Iranac Alireza Firouzja (2. blitz-igrač svijeta iza Carlsena) i Fabiano Caruana (SAD) sa 6 bodova (5 pobjeda, 2 remija i 2 poraza).

Amerikanac Fabiano Caruana, najbolje rangirani kao 3. igrač svijeta, uvjerljivo vodeći nakon rapid turnira (15 bodova) ukupno je zadržao sigurno vodstvo na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru rapid & blitz uoči posljednjeg dana s 21 bodom.

Caruana je odlično otvorio i blitz turnir i u prvih pet kola upisao četiri pobjede, posustao malo u drugom dijelu subotnjih mečeva, ali najbliži je podizanju pobjedničkog trofeja u nedjelju, 14. srpnja u Zagrebu ali tek nakon serije novih mečeva koji počinju u 14 sati. Caruana je uoči Zagreba pobijedio i na Classic Romania Grand Chess Touru u Bukureštu.

Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić vrlo dobro se u brzopoteznom šahu nosio s najboljim svjetskim igračima i u devet blitz partija upisao dvije pobjede i tri remija uz četiri poraza za osvojenih 3,5 boda i podjelu 7. mjesta.

Šarić je upisao vrijedne blitz pobjede nad Nepomniachtchijem i Aronianom, a bodove je u remijima podijelio s Wesleyom Soom, Girijem i Viditom. U žestokim utrkama sa satom i s 'cajtnotima' mogao je izboriti još koji bod u otvorenim završnicama u ostalim partijama.

Dovoljno je naglasiti da u Kristalnoj dvorani Westina igraju petorica među TOP 10 blitz igrača na svjetskoj FIDE ljestvici: 2. Alireza Firouzja, 4. Ian Nepomniachtchi, 6. Fabiano Caruana, 7. Wesley So i 9. Maxime Vachier-Lagrave. Svi će nakon zagrebačkog Grand Chess Toura još poboljšati rejting na FIDE svjetskoj ljestvici, a Firouzja bi mogao i preskočiti Magnusa Carlsena koji je morao otkazati nastup zbog smrti majke Sigrun.

Najmlađi igrač u Zagrebu, senzacionalni indijski tinejdžer Gukesh D (18), ujedno i najmlađi pobjednik Turnira kandidata i izazivač svjetskog prvaka, u Kristalnoj dvorani prvog dana blitz turnira uletio je u 'minsko polje' i nanizao čak šest poraza, uz dvije pobjede (Nepomniachtchi i Šarić) i jedan remi za samo 2.5 boda i ostao posljednji nakon prvog dijela brzopoteznog šaha.

Poredak blitz turnira nakon 9 odigranih kola: 1.Maxime Vachier-Lagrave (Francuska) 6,5, 2.Alireza Firouzja (Francuska) i Fabiano Caruana (SAD) po 6 bodova, 4.Ian Nepomniachtchi (FIDE), Wesley So (SAD) i Anish Giri (Nizozemska) po 4,5 boda, 7.Levon Aronian (SAD). Vidit Gujrathi (Indija) i Ivan Šarić (HRVATSKA) po 3,5 boda, 10. Gukesh Dommaraju (Indija) 2,5 boda.

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
11:54 14.07.2024.

Šah, zahtjevna igra. Za pametne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije