DINAMOV POMOĆNI TRENER

Bayern je gotovo nemoguće zaustaviti, to je najbolja momčad svijeta!

Dean Klafurić
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/6
08.12.2015.
u 10:25

Poljski centarfor Robert Lewandowski bit će najveća prijetnja plavima i u zagrebačkoj utakmici

Ovo je poseban privilegij, Dinamo sutra igra protiv jedne od najvećih momčadi svih vremena predvođene najboljim svjetskim trenerom, tvrdi pomoćni trener plavih Dean Klafurić (43).

Studija o Arsenalu

Taj je minuciozni analitičar najviše vremena posvetio skautiranju suparnika modrih u Ligi prvaka. Njegova je studija o Arsenalu možda odigrala ključnu ulogu u senzacionalnom svladavanju topnika premda će skromni Klafurić reći kako je ona bila plod zajedničkih napora svih članova stožera.

– Dok sam bio igrač austrijskog Oberwarta, u mom susjedstvu, u Bad Waltersdorfu, Arsenal je dolazio na pripreme pa sam koristio svaku priliku da gledam Wengerove treninge. Proučavam ih već dulje od desetljeća – kaže samozatajni Klafurić.

Bio je angažiran i u praćenju Bayerna, i do najsitnijih detalja proučio je igru ubojitoga njemačkoga stroja. Tu Bayernovu moć najviše će pripisati trenerskom genijalcu, Zoranovu vršnjaku Pepu Guardioli (44), čovjeku posvećenome stvaranju ofenzivne igre, čije je remek-djelo u Bayernu gotovo dodirnulo savršenstvo.

Guardiola je Cruyffov sljedbenik. Bio je njegov igrač, Cruyff mu je mentor bio tijekom cijele karijere. Guardiolina osnovna težnja jest jednostavnost u igri i u tu svrhu on si pažljivo bira igrače. Na primjer, doveo je na posudbu iz Juventusa malo poznatoga Francuza Comana, ili iz Stuttgarta Joshuu Kimmicha, u kojemu vidi Bayernovu budućnost kao nasljednika Xabija Alonsa – priča Klafurić.

Upravo je, kaže Dinamov stručnjak, 34-godišnji Španjolac ključna figura u Bayernovoj igri.

– Iako je pomalo na zalasku karijere, on je još uvijek vođa, mozak Bayernove igre. Xabi Alonso točno zna Guardiolinu nogometnu filozofiju, i zato je njegova produžena ruka na travnjaku. Sve vidi, sve zna, sve drži pod kontrolom, a fascinantno je kako to čini uz tako malo kretanja – naglašava Klafurić.

Pep, usto, ima izvanredan osjećaj za balansiranje momčadi.

– Njegove rotacije su takve da igrače uvijek održava svježima. Igrača će forsirati do krajnje granice umora samo ako su u vrhunskoj formi.

Više opcija od Barcelone

Jedna od najvećih kvaliteta Guardiolina Bayern je, kaže Klafurić, sposobnost da “za vrijeme utakmice u sekundi promijene sustav, način i stil igre”.

– Bayern ima više taktičkih opcija čak i od Barcelone, čija je najveća snaga individualna kvaliteta trojice napadača – ističe Klafurić.

Na koji način Bayern zapravo najčešće melje suparnika?

– Oni maksimalno koriste širinu igrališta, pa zato Guardiola običava na desnu stranu staviti dešnjaka, na lijevu ljevaka. Oni težište igre stavljaju na jednu bočnu stranu, navlače suparnika prema rubu igrališta, i onda munjevitim pasovima prebacuju igru na suprotnu stranu. Tamo onda primjerice Douglas Costa (trenutačno ozlijeđen, nap. a.) svojom individualnom klasom probija stranu. Centaršutevi su im niski ili poluvisoki, oštrim, brzim pasovima traže se Müller ili Lewandowski – kaže Klafurić.

Prejednostavno bi bilo reći da bi se zatvaranjem bokova moglo stati Bayernu na kraj. Kakva zabluda!

– Čak i ako to uspijete, ostavit ćete im prohodnu sredinu terena, i tu će vas onda “ubiti”. I onda dolazimo do toga da je takav stroj gotovo nemoguće zaustaviti. Osim uz puno sreće ili njihov izrazito loš dan. Da, ovdje govorimo o jednoj od najjačih momčadi u povijesti nogometa.

Kakav je Guardiolin utjecaj za vrijeme utakmice?

– On je prisutan u igri u svakoj sekundi utakmice, ali on ne vodi momčad na joystick, ne usmjerava ih taktički. Guardiola je tamo kao podrška igračima i kao kontrolor koji nadgleda provođenje njegovoga plana igre. Ima izvrsnu komunikaciju s igračima, autoritativan je i vidi se da ga svi slijede kao vojska. Nametnuo im se autoritetom znanja, a igrači to vole jer sve njegove zamisli lakoćom provode u djelo.

Suvišno bi bilo pitanje – što uopće Dinamo može protiv jedne takve megamomčadi?

– To je za nas utakmica za gušt, kao nagrada igračima za kraj godine. Ona im je svojevrsni test kako izgledaju protiv najboljih na svijetu. Naši dečki mogu biti opušteni, nemaju nikakvoga imperativa i mogu samo uživati u tom nadmetanju. Kao i naša publika – zaključio je Klafurić.

>> Nadahnuće treba crpiti iz 1963. godine, tad je Dinamo remizirao s Bayernom!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije