NAPADAČ PREMINUO

Detalji stravičnog zločina: Dočekao je na povratku iz crkve i zapalio pred očima djece

vatra
Ilustracija (ne prikazuje događaj iz članka)
10.09.2024.
u 10:24

Ugandska atletičarka bit će pokopana u subotu uz vojne počasti, naime Cheptegei je bila pripadnica Ugandskih narodnih obrambenih snaga (UPDF).

Bivši partner ugandske atletičarke Rebecce Cheptegei (33), koji je optužen da ju je ubio tako što ju je polio benzinom i zapalio, preminuo je u bolnici od opeklina zadobivenih tijekom napada, izvijestio je kenijski list The Star.

Prema policijskom izvješću, osumnjičenik identificiran kao Dickson Ndiema Marangach je 1. rujna ušao na imanje Rebecce Cheptegei u kenijskom Endebessu dok je ona bila u crkvi sa svojom djecom. Kad su se vratili iz crkve, polio ju je benzinom i zapalio pred očima djece, dviju djevojčica od 9 i 11 godina.

Cheptegei, koja se natjecala u maratonu na Olimpijskim igrama u Parizu, pretrpjela je opekline na više od 75% tijela i umrla je četiri dana kasnije. Njezin ubojica, koji je u napadu pretrpio opekline na 30 % tijela, je preminuo u ponedjeljak navečer na odjelu intenzivne njege iste bolnice, izvijestio je The Star.

Ugandska atletičarka bit će pokopana u subotu uz vojne počasti, naime Cheptegei je bila pripadnica Ugandskih narodnih obrambenih snaga (UPDF).

Premda je živjela u Keniji, bit će pokopana u Bukwou, koji se nalazi u istočnom dijelu Ugande.

Njezino ubojstvo izazvalo je emocije i ogorčenje diljem svijeta. Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, Stephane Dujarric, "snažno" je osudio ubojstvo, "koje ilustrira širi problem koji se prečesto ignorira", problem nasilja nad ženama.

Ona je već treća poznata sportašica koja je ubijena u Keniji posljednjih godina.

U listopadu 2021. je Agnes Jebet Tirop (25), olimpijska trkačica i dvostruka osvajačica brončane medalje na 10 km na svjetskom prvenstvu (2017, 2019) i četvrta na OI u Tokiju, izbodena na smrt u svom domu u Itenu. Za njezino ubojstvo optužen je suprug Ibrahim Rotich.

Iduće godine je atletičarka Damaris Muthee Mutua pronađena zadavljena, a za ubojstvo je osumnjičen njezin dečko Koki Fai koji je još u bijegu.

Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) navodi podatak od čak 725 žena ubijenih u Keniji u rodno uvjetovanim ubojstvima 2022. godine.

 
Ključne riječi

Komentara 4

JM
JMN
13:21 10.09.2024.

A što ćemo s činjenicom da muškarci i dalje ubijaju viŝe muškaraca od žena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije