Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KK Cedevita Junior

Direktor Zebić: Cilj nam je razvijati igrače i biti odmah do tri abaligaša

Foto: Marin Sušić/Cedevita Junior
1/3
29.09.2023.
u 09:23

Na europskim prvenstvima mlađih uzrasta imali smo 10 igrača, dva u selekciji do 20 godina, četiri u juniorskoj i četiri do 16 godina što dovoljno govori o sportskoj politici našeg kluba, ističe Zebić

Svoju treću premijerligašku sezonu košarkaši Cedevite Junior započet će u petak (19 sati), u dvojci Doma sportova, utakmicom protiv Bosca. Uoči početka Favbet Premijer lige popričali smo s direktorom kluba Tomislavom Zebićem.

On je , zajedno sa svojim pomoćnikom Vedranom Modrićem i prvim trenerom Damirom Mulaomerovićem, zajedno slagao momčad za koju kaže:

- Sastavili smo jednu mladu, fizički potentnu i karakternu momčad koja je gladna dokazivanja. Ove sezone ćemo po prvi put igrati na dva fronta, osim u domaćem Prvenstvu nastupat ćemo i u Drugoj ABA ligi što je veliki iskorak za nas. To je 13 dodatnih utakmica stoga očekujem da će sezona biti vrlo izazovna i fizički puno napornija nego prošla.

S kakvim rezultatskim ambicijama klub ulazi u novu sezonu?

- U zadnje dvije sezone koje nastupamo u Premijer ligi bili smo u finalu Ćosićeva kupa, a u prvoj čak i loptu do osvajanja trofeja. Prošle sezone smo na kraju osnovnog dijela sezone bili prvi na tablici, imali smo skor 18-4 kao i tri naša abaligaša koje smo sve pobijedili. Ove sezone imamo mlađu ekipu kojoj nedostaje iskustva te nam nedostaje širina u kvaliteti momčadi jer za to nemamo financijske mogućnosti s obzirom na to da nam je ove sezone budget manji nego prošle dvije sezone. Uz postojeći proračun, ova momčad nema imperativ rezultata i osvajanja trofeja. Nama bi uspjeh bio ponoviti prošlosezonski rezultat i biti odmah iza tri naša abaligaša koji su nositelji kvalitete, a paralelno želimo dati priliku mladim igračima i razvijati ih.

Što je klubu s Velesajma primarno? Razvijanje igrača ili rezultat? A jedno i drugo obično nije lako spojivo.

- To je u sportu najteže. Nama je primarni cilj razvoj igrača kroz našu košarkašku akademiju. Za to imamo posloženu košarkašku piramidu od samih početaka kroz škole košarke na 18 lokacija preko selekcija u mlađim kategorijama do seniorske ekipe. Kao prijelaz između juniorske i seniorske ekipe koja ima natjecateljske zahtjeve imamo suradnju s KK Mladost koja se natječe u Prvoj ligi i služi nam kao razvojni program za naše mlade igrače u prilagodbi na seniorsku košarku. Ove sezone u prvom sastavu imamo sedam igrača koji su prošli put od kadeta do seniora u našem klubu kroz zadnje četiri godine.

Tko čini stručni stožer prve momčadi?

- Uz glavnog trenera Mulaomerovića u stručnom stožeru su dva pomoćnika, Mate Skelin i Pero Babić, koji su fokusirani na dodatni individualni rad s pojedincima kao i kondicijski trener Igor Blažinčić koji je za svakog od igrača napravio individualne programe i provodi ih svaki dan. No mi u klubu volimo sportske izazove, volimo se natjecati. Imamo svoj put, svoj cilj, želimo biti u vrhu naše Premijer lige i biti kvalitetna konkurencija našim najboljim klubovima ali ponavljam rezultat nam nije imperativ. Najbitnije u svemu je raditi na selekciji igrača kako kroz omladinski pogon tako i kroz seniorsku ekipu , pronaći igrače koji imaju IQ za košarku, fizički potencijal kao i radne navike kako bi se kroz puno rada i igranja utakmica stvarali prave igrače. Oni pak moraju imati podršku nekoliko iskusnijih igrača koji će im pomoći da izvuku neke teške utakmice, kvalitetan sparing na treningu odnosno zdrava konkurencija.

Kao takav, Cedevita Junior se čini dosta važnim klubom za hrvatsku košarku u cjelini?

- O tome će vam nešto reći i činjenica da smo na europskim prvenstvima mlađih uzrasta imali 10 igrača. Dva u selekciji do 20 godina, četiri u juniorskoj i četiri do 16 godina. Želimo biti lokomotiva razvoja za mlade domaće igrače. Imamo uvjete, infrastrukturu i stručno znanje i smatram da možemo kvalitetno raditi i razvijati igrače kako za naš klub tako i za ostale. Evo na primjer, Vito Kučić i Renato Serdarušić su došli na popis seniorske reprezentacije, Matej Bošnjak na razinu igrača za ABA ligu. Andrija Jelavić, kojeg smo selekcionirali kroz našu školu košarke, bio je član seniorske ekipe sa 17 godina i sada se kroz Megu odlično razvija. Vice Zanki je ovo ljeto kao naš igrač i član mlade reprezentacije otišao u NCAA na Gonzagu a u SAD-u se već nalazi i Ante Brzović u Charleston collegeu.

Nedavno je Cedevita Junior odigrala pripremnu utakmicu s ljubljanskim abaligašem Cedevita Olimpijom. Kakve su relacije između ta dva kluba?

- Mi smo definirali našu sportsko-tehničku suradnju. Svaki klub ima svoje rezultatske ciljeve s obzirom na to da nastupamo na različitim nivoima natjecanja kao i da svaki klub nastupa u svojoj državi. Razmjenjujemo iskustva u radu s mlađim kategorijama, neki od naših mladih igrača imali su priliku nastupati na Euroleague turniru u sastavu Cedevita Olimpije. S druge strane, Cedevita Olimpija nama šalje svoje igrače na posudbu kako bi se individualno dodatno razvijali. Prve godine je takvu priliku iskoristio Rok Radović koji je sada standardni prvotimac u Ljubljani. Prošle godine u Zagrebu je igrao Saša Ciani koji je dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Slovenije zahvaljujući odličnim igrama kod nas i koji je napravio veliki individualni napredak. Osim toga očekujem da vrlo skoro i neki od naših igrača koji su ponikli u našom klubu uskoro zaigraju za Cedevita Olimpiju. Primjerice, Toni Bilić je naš igrač koji je potpisao ugovor s Cedevita Olimpijom. On će biti u našem razvojnom program u Zagrebu , da li godinu ili dvije, pa će preseliti u Ljubljanu ako se bude kvalitetno razvijao kako se očekuje. To je jedan od načina kako surađujemo - kazao je Tomislav Zebić.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije